LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Yleisöluentosarja: Afrikan aarteita – otoksia ihmisen alkukodista 24.2.

10.2.2011

Afrikan aarteita – otoksia ihmisen alkukodista -yleisöluentosarjan aloittaa to 24.2. dos. Matti Nummelin pohtimalla afrikkalaista luontoa ja sen suojelun haasteita.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kevätkauden luentosarjassa astellaan Afrikassa. Manner, joka on täynnä uskomattomia luonnonrikkauksia ja kansojen kirjoa, on myös oman ihmislajimme alkukoti. Valtava manner tarjoaa moninaisia mahdollisuuksia, mutta myös moninaisia ongelmia – joita myös Suomi on mukana ratkomassa.

Yleisöluentosarjan aloittaa to 24.2.
vuosia Afrikan luontoon ja luonnonsuojelun ongelmiin perehtynyt eläintieteen dosentti ja ulkoasiainministeriön neuvonantaja Matti Nummelin luennolla ”Afrikan luonto ja sen suojelu”. Nummelin kertoo Saharan etelänpuoleisen Afrikan luonnosta, sen ekologiasta, suojelusta sekä alueen ihmisistä ja tulevaisuuden haasteista.

Maksuttomat yleisöluennot
järjestetään joka kuukauden viimeisenä torstaina Luonnontieteellisen museon (P. Rautatiekatu 13, Helsinki) kahviossa klo 18–19. Museoon on vapaa pääsy torstaisin klo 16–18.


Kevään ohjelmaa:

To 24.2. Dos. Matti Nummelin, UM: Afrikan luonto ja sen suojelu

To 31.3. FT Suvi Viranta-Kovanen, Helsingin yliopisto: Itä-Afrikan suurpedot ja ihmisen evoluutio

To 28.4. Prof. Olof Biström, Luonnontieteellinen keskusmuseo. Biström on tehnyt monta tutkimusmatkaa Afrikkaan, luennon otsikko vielä avoin.

Afrikka-aihepiiri syvenee loppukeväällä

Luonnontieteelliseen museoon avataan loppukeväällä Afrikan aarteita -näyttely, joka kertoo niin näyttelyväen maastonhakumatkasta kuin keskusmuseon tutkijoiden pitkäjänteisestä työstä laajan mantereen lajiston selvittämisen parissa.

Suomi on sitoutunut YK:n biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen, jonka mukaan luonnon monimuotoisuuden selvittämiseen ja häviämisen pysäyttämiseen on suunnattava enenevässä määrin resursseja. Monissa köyhissä maissa on rikas luonto, jonka kartoitukseen – ja sitä myötä suojeluun – nämä maat eivät ilman apuamme pysty. Tuon sopimuksen vuoksi keskusmuseon tutkijatkin tekevät selvitystyötä kotimaisen lajistomme lisäksi maamme rajojen ulkopuolella.

Näyttelyväki kävi puolestaan vuonna 2009 Namibiassa keräämässä maastoja maailman luontoa esittelevää näyttelyä varten. Tämän reissun tuloksiin voi tulla tutustumaan jo nyt! Maailman luonto -näyttelyssä Afrikka on esillä kaikkina vuorokaudenaikoina aina aamuhämärästä sysipimeään yöhön.

Luonnontieteellinen museo
Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Avoinna ti–ke 9–16, to 9–18, pe 9–16, la–su 10–16, ma suljettu
Pääsymaksut 6/3/0 €

Lisätietoja:
Luonnontieteellinen museo www.luomus.fi/museo

Luonnontieteellinen keskusmuseo www.luomus.fi

Luonnontieteellinen museo Facebookissa: www.facebook.com/luonnontieteellinenmuseo

Tiedottaja Laura Hiisivuori
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 288024/050 576 2960


Aurinko nousee Afrikassa, leijonat ovat saaneet seepran saaliikseen. Leijona-dioraamaan hiekat, akaasiat – jopa kakkakikkareet ovat aitoa namibialaista alkuperää (© Laura Hiisivuori/LTKM)

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museo