LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Sienet sekaisin: Suunnista sieninäyttelyyn Kaisaniemeen!

11.9.2015
Leena Gustavsson

Kuvassa kiehtova käpynastakka. Kuva: Seppo TaatilaSienistä on moneksi, selviää Suomen Sieniseuran ja Luomuksen näyttelyssä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tutustu sienisatoon, kysy Suomen johtavilta asiantuntijoilta tai tuo tunnistettavaksi oman sieniretkesi saalista. Näyttely on avoinna sunnuntaina ja maanantaina 20.–21.9., kello 11–17. Vapaa pääsy!

Sienikesä käynnistyi loistavasti, mutta elokuun kuivuus näivetti syksyn sienisatoa. Sieniasiantuntija Tea von Bonsdorff Luomuksesta ei kuitenkaan vielä huolestu.

- Sienikauden satovaihtelut kuuluvat asiaan. Monet lajit aloittavat kasvunsa vasta öiden viilennyttyä ja varsinaisen syksyn alkaessa. Vaikka kokonaissatotilanne olisikin huono, saamme varmasti mielenkiintoisia lajeja näytille ja näyttelyssä on mahdollisuus tutustua myös uusiin lajeihin.

Olitpa aloitteleva sienestäjä tai kokenut saalistaja, näyttelyssä voit asiantuntijoiden avulla syventää paitsi sienitietouttasi, jäljittää jäkäliä ja avata sammalten saloja sekä kokeilla lajien tunnistamista mikroskoopilla. Samalla saat tietoa jäkälä- ja sammaltutkimuksesta ja etäsuojelusta. Omatoimista lajitunnistusta voit harjoittaa Tieto-Finlandialla palkitun Suomen jäkäläoppaan ja sen kesällä julkaistun jatko-osan, Suomen rupijäkälät -teoksen avulla.

Suomessa löydetään edelleen myös uusia lajeja, viimeisimpänä jauhekaarnahiippo (Mycena clavata), joka kasvaa lahopuiden kaarnalla.

Suomen luonnon aarteita sieninäyttelyssä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa su–ma, 20.–21.9. kello 11–17. Näyttely on maksuton, myös kasvihuoneisiin on vapaa pääsy. Kasvihuoneiden 2. kerroksen näyttelytiloihin on kulku portaikon kautta, kasvihuoneilla ei ole hissiä. Tiloissa saattaa olla ajoittain ruuhkaa, jolloin liikkuminen lastenvaunuilla tai apuvälineillä voi olla hieman hankalaa. Lähimmät parkkipaikat puutarhan lähistöltä löytyvät Kaisaniemenrannasta. Puutarhaan pääsee kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kaisaniemenranta 2, Helsinki
Kasvihuoneet ovat avoinna ti, ke ja pe–su klo 10–16, to 10–18 (maanantaisin suljettu).
Huom. näyttelyn aikana poikkeavat aukioloajat su ja ma klo 11–17.
Ulkopuutarha avoinna päivittäin klo 9–20, vapaa pääsy.

Pääsyliput (kasvihuoneet): 8/6/4 euroa. Sieninäyttelyn aikana myös kasvihuoneisiin on vapaa pääsy!

Avainsanat: 

UutisetTiedoteLajitietoKaisaniemen puutarhaKasvi- ja sienitiede