LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Shadow Fliers – Varjojen lentäjät Luonnontieteellisessä museossa 24.1. – 30.4.2023

12.1.2023

Nautelankosken museossa Liedossa kesällä 2022 ihastuttanut kansainvälinen taidenäyttely Shadow Fliers - Varjojen lentäjät saapuu Luonnontieteellisen museon PopUp-parvelle kevään ajaksi.

Heijaste – Reflection, Rebecca Saylor Sack kuva: Karen Mauch

Näyttely on kuvataiteilija ja Philadelphian taideyliopiston kuvataiteiden ohjelmajohtaja Rebecca Saylor Sackin, Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen akatemiatutkija Thomas Lilleyn sekä tietokirjailija, runoilija ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkija Mia Röngän yhteishanke. Näyttely yhdistää taidetta ja luonnontiedettä kuvatakseen lepakoiden, ihmisten ja muiden eliöiden yhteiseloa.

Nautelankosken rannalla, Aurajoen varrella, on sijainnut vesimylly keskiajalta saakka. Viimeisin ja nykyään Nautelankosken museoon kuuluva mylly rakennettiin vuonna 1807. Rakennus on pitkään tarjonnut kodin vesisiipalle – lepakkolajille, jota Lilley on myllyllä tutkinut pitkään. Vesimyllyn ympäristö, luonnonsuojelualue ja joenvarsi tarjoavat elinympäristön myös pohjanlepakoille, pikkulepakoille ja korvayököille, jotka saalistavat joen yllä ja sen ympäristössä lentäviä hyönteisiä. Lepakot ovat eläneet alueella ihmisten kanssa asutuksen alkamisesta saakka.

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät -näyttely koostuu näyttävistä, akryylillä maalatuista lakanakangasteoksista sekä niihin liittyvästä tekstiteoksesta. Maalaukset ovat osa Saylor Sackin opinnäytetyötä, jota hän valmistelee Philadelphian Taideyliopistoon (University of Arts) Yhdysvalloissa. Teokset ammentavat niin Lilleyn tutkimuksesta kuin edesmenneen Jens Rydelin valokuva-arkistoista ja esittävät uudelleentulkintoja lepakoista niiden elinympäristössä Aurajoen rannoilla. Maalaukset kuvastavat siten lepakoiden kiinteää vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Maalauksia heijastelee ja niiden kanssa kommunikoi Röngän ja Lilleyn tarinallinen tekstiteos, joka syventää kokemusta lepakoiden yhteydestä Nautelankosken historiaan ja ympäristöön. Teoksiin tutustutaan järjestyksessä niiden yhteyteen kirjoitetun tarinan kuljettamana. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä Nautelankosken myllyn asukkaista sekä lepakoiden merkityksestä ekosysteemissä.

Taidenäyttely on jatkumoa Mia Röngän ja Thomas Lilleyn aiemmin Liedon museon kanssa yhteistyössä toteuttamalle tieteen ja taiteen väliselle sekä tiedettä popularisoivalle työlle.

Rebecca Saylor Sack, kuva: John Carlano

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät -näyttely on avoinna museon aukioloaikoina. Näyttely tuotetaan yhteistyössä Philadelphian University of Arts -yliopiston kanssa.

Näyttelyn tekijöistä:

Rebecca Saylor Sack on kuvataiteen maisteri University of Artsissa, Philadelphiassa Yhdysvalloissa. Hänen tehtävänimikkeinään ovat Program director of the Fine Arts Program sekä Painting emphasis coordinator. Lisätietoa löytyy hänen kotisivuiltaan.

Ympäristöekologian dosentti Mia Rönkä on tietokirjailija, runoilija, tiedetoimittaja ja tutkija, joka työskentelee Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikössä.

Ekofysiologian dosentti Thomas Lilley työskentelee akatemiatutkijana Helsingin yliopiston Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa ja tutkii etenkin lepakoita.

Lisätiedot:

Rebecca Saylor Sack (englanniksi)
rsaylorsack@gmail.com

Thomas Lilley (suomeksi)
p. 040 833 7783, thomas.lilley@helsinki.fi

Luonnontieteellinen museo

Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina.
Sisäänpääsy 18/15/10/8 € tai museokortilla

Avainsanat: 

UutisettapahtumaYleistäLuonnontieteellinen museo