LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Maatuu uinuu henkii - ympäristö- ja mediateos ensiesityksessä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

5.7.2019
Essi Huotari

Teemu Lehmusruusu: Maatuu uinuu henkii (Respiration Field), 2019

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä 1.7.–30.8.2019 ensiesityksensä saava ympäristö- ja mediataideteos koostuu viidestä käsin muotoillusta lasisesta mittauskammiosta, maaperästä, valikoiduista kasveista ja omasta aurinkovoimalastaan.

Teos mittaa tasa- ja puolitunnein maaperän hengityksen ja kasvien yhteyttämisen muodostaman hiilidioksiditaseen. Kammiot soivat ja valaistuvat mittauksen ajan kulloinkin vallitsevan CO2-tilanteen ohjaamana. Alueelle istutetut kasvit muodostavat biodiversiteettiä ja maaperän toimintaa tukevan kokonaisuuden. Kasvukauden mittaan maaperän ja kasvien vuorovaikutuksessa hiilidioksidikierto muuttuu ja näin ollen myös teos on aina dynaamisessa tilassa.

Teosalueelle kylvetty ’biodiversiteettiseos’ sisältää valkoapilaa, ruokonataa, raiheinää, hunajakukkaa, auringonkukkaa, pellavaa, härkäpapua, tattaria, kauraa ja kehäkukkia. Puutarhassa ruokailevat hanhet ja jänikset voivat osaltaan vaikuttaa mitkä kasvit paikalla menestyvät ja kuinka korkeaksi ne kasvavat.

Lehmusruusun teos on toteutettu Telling Tree art+rsrch:in ja Kunstventures:in yhteistuotantona. Teknisenä tuottajana toimi Kunstventuresin Marko Tandefelt, teknikkona Eetu Huhtala ja äänisuunnittelijana Stephen Stamper. Teoksen toteuttamista ovat tukeneet Koneen Säätiö, AVEK Mediarata ja Taiteen edistämiskeskus

Avainsanat: 

UutisetKaisaniemen puutarha