LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomus toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

23.12.2020
essi_huotari

Kuvaaja:  Pasi Ylirisku / FINNARP 2019

Jälleen alkaa joulu kolkutella ovea ja vuosi kääntyä toiseen. Vaikka vuosi 2020 on ollut haasteita täynnä, on kuukausiin mahtunut myös iloa ja onnistumisia.

Keväällä puhjenneen koronaepidemian vuoksi jouduimme sulkemaan kolme yleisökohdettamme huhti-toukokuun ajaksi, mutta epidemian laantuessa kesäkuussa ne avattiin jälleen. Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kesä oli ennätyksellisen vilkas, ja Kaisaniemen puutarhan kesäopastukset keräsivät kiinnostuneita kävijöitä. Kiitämme sydämellisesti kaikkia yleisökohteissamme vierailleita!

Kumpulan puutarhasta löytyi Suomelle uusi mehiläislaji – ruostemaamehiläinen! Luonnontieteelliseen museoon avautui uusi ANTARKTIKA-näyttely, joka kertoo suomalaisesta tutkimustyöstä ja tutkimusasema Aboan arjesta Etelämantereella. Jäisten lakeuksien hyytäviin olosuhteisiin ja tunnelmaan pääsee tutustumaan aina 31.8.2021 asti, joskin joulun molemmin puolin joudumme epidemian takia jälleen pitämään taukoa.

Tapahtumien järjestämistä oli mietittävä uudelleen. Kun liikkumista rajoitettiin, kokeilimme uudenalisia tapoja tuoda Luomuksen tutkimustyö ja näyttelyjen sisällöt ihmisten kotisohville. Kehitimme videosisältöjä ja harjaannuimme etäopastusten järjestämisessä. Näistä kuullaan lisää tammikuussa 2021!

Luomuksessa julkaistiin taas useita merkittäviä tutkimustuloksia. Saimme uutta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista suomalaiseen lajistoon; tutkijamme huomasivat esimerkiksi, että lehtopöllöjen suojavärityksen toimivuus on muuttunut ilmastonmuutoksen myötä, ja että vesilinnut talvehtivat yhä pohjoisemmassa, minkä vuoksi tärkeiden lintualueiden suojelu on avainasemassa kantojen turvaamiseksi. Lisäksi uutta tietoa saatiin muun muassa arkeologisesti merkittävän Levänluhdan vainajien elintavoista sekä droonien ja tekoälyn mahdollisuuksista lajiston suojelussa.

Vuoden aikana Luomuksessa on myös kehitetty osallistumisen mahdollisuuksia: iNaturalist ja Iratebird  -verkkosovellukset sekä Cradle of Mankind -projekti ovat tuoneet tutkijat ja kansalaiset yhteisen tutkimustyön ääreen. Suomen Lajitietokeskuksen lajihavaintojen määrät ovat olleet hurjassa nousussa iNaturalist-sovelluksen lanseeraamisen jälkeen, ja kansalaistieteen edistäminen oli yksi peruste keskuksen saamalle Avoimen tieteen edistäjä -palkinnolle.

Luomuksen johto vaihtuu vuodenvaihteessa. Vuodesta 2010 johtajana toiminut Leif Schulman siirtyy Suomen ympäristökeskuksen pääjohtajaksi, ja Luomuksen johtajaksi siirtyy nykyinen varajohtaja Aino Juslén. Kiitämme lämmöllä kumppaneitamme yhteistyöstä sekä ystäviämme, jotka ovat lahjoittaneet rahastoomme. Vaiherikkaan vuoden päätteeksi saimme tukea Eduskunnalta, mikä tarkoittaa, että Luomuksen työ ympäristön ja ilmaston suojelemiseksi jatkuu aktiivisena vuonna 2021.

Luomus toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta!