LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kuikkajärvi-näyttely Luonnontieteellisessä museossa

22.2.2023

Pekka Lehtosen valokuvanäyttely Luonnontieteellisen museon kahvilassa 28.2.–2.4.2023.

Lehtonen on pitkän linjan kuikkatutkija ja julkaissut Martti Perämäen kanssa vuonna 2019 kuikista kertovan kirjan ”Lähikuvassa kuikka”. Kirja oli vuoden luontokirjaehdokkaana. Pekka Lehtonen on keskittynyt kuikkakannan ja poikasten seuraamisen lisäksi kuikan käyttäytymisen ja äänien tutkimiseen. Hän on julkaissut kuikasta kolmattakymmentä artikkelia.

Näyttelyn kuvat ovat saaririkkaalta ja karulta keskisuomalaiselta järveltä, jossa elää lähes 200 kuikkaparia. Muita vesilintuja ovat tukka- ja isokoskelo, telkkä, sinisorsa ja härkälintu. Joutsenia näkee usein, kalasääskiä on joitakin pareja. Lokkeja ja tiiroja on paljon. Rantasipi on rantojen ilahduttaja. Kurjet viihtyvät järven kivillä ja muuttoaikaan näkee usein hanhia, alleja ja mustalintuja sekä järvikivillä lepäileviä kahlaajia.

Näyttelyn kuikkakuvissa on poikuekuvia, parvikuvia sekä kuikan sosiaalisen elämän vauhdikkaita kohtauksia. Viiruinen kesäkuinen kuikkakuva esittää toista elinvuottaan elävää kuikkaa. Niitä näkee harvoin Suomessa, sillä yleensä kuikat viettävät toisen elinvuotensa merialueilla. Ensimmäisen aikuisen kuikan kesäpukunsa kuikat saavat kolmannen elinvuotensa keväällä.

Kuikka valittiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä Suomen suosituimmaksi mökkilinnuksi BirdLifen kyselyssä 2010.

Pekka Lehtonen
pelehtonen@gmail.com

Museokahvila, Luonnontieteellinen museo
Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki.

Aukioloajat:
Maanantai suljettu
Tiistai 10.30–17
Keskiviikko 10.30–17 
Torstai 10.30–17
Perjantai 10.30–17
Lauantai 10.30–18
Sunnuntai 11.30–17

Kahvilaan on vapaa pääsy, tervetuloa!

Avainsanat: 

UutisettapahtumaYleistäSuomen luontoLuonnontieteellinen museo