LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Koronavirustilanteen vaikutukset Luomuksen yleisökohteiden toimintaan

16.3.2020
Luomuksen yleisöpalvelutiimi

Sivua on päivitetty viimeksi 18.1.2022. 

Tälle sivulle on koottu ajantasainen tieto koronavirustilanteen vaikutuksista Luomuksen yleisökohteiden toimintaan. Luomus noudattaa Helsingin yliopiston mukaisia linjauksia. 

Luomuksen yleisökohteissa on käytössä koronapassi. Edellytämme koronapassia kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä. Ks. tarkemmat tiedot alempaa sivulta. Noudatamme lisäksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettamia rajoituksia.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha (sekä ulkopuutarha että kasvihuoneet) on avoinna normaalisti terveysturvallisuus huomioiden. 
Luonnontieteellinen museo on avoinna normaalisti terveysturvallisuus huomioiden. Kahvila ja museokauppa sulkevat keskiviikkoisin klo 18, tuntia ennen museota.
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Puutarha ja kahvila ovat kiinni talvikauden.

Erityisjärjestelyt ja uudet ohjeet asiakkaille  

Tervetuloa Luomuksen yleisökohteisiin terveenä ja oireettomana! Kaikille yli 12-vuotiaille suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttämistä Luomuksen yleisökohteissa. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden vuoksi olemme tehostaneet Luomuksen yleisötilojen siivousta ja rajoittaneet yhtäaikaisten vierialijoiden lukumäärää. Asiakasmääriä seurataan lipunmyynnissä ja lipunmyynti voidaan keskeyttää, jos vierailijoiden kiintiö on täynnä. Varauduthan siis mahdollisesti odottamaan sisäänpääsyä ruuhkaisina aikoina tai suuremman ryhmän kanssa. 

Sisätiloissa turhia kontakteja on pyritty vähentämään osoittamalla Luonnontieteellisen museon näyttelytiloissa ja Kaisaniemen kasvihuoneilla kulkusuunta. Toivomme asiakkaiden noudattavan sitä. Lisäksi lattian tarramerkinnöillä muistutetaan etäisyyksistä jonotustilanteissa. Pidäthän aina riittävän turvavälin henkilökuntaan ja muihin asiakkaisiin.

Voit ladata kartan omalle älylaitteellesi täältä: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarhan ulkopuutarha ja kasvihuoneet, Luonnontieteellinen museo tai qr-koodilla, jonka löydät kartanjakopisteiden yhteydestä.

Luonnontieteellisen museon neljännen kerroksen eväidensyöntipaikkaa on käytössä.

Noudatathan Luomuksen yleisökohteissa seuraavia ohjeita:

  • Esität sisäänpääsyssä koronatodistuksen (16-vuotta täyttäneet)
  • Saavut vain terveenä ja oireettomana!
  • Käytät kasvomaskia (vahva suositus yli 12-vuotiaille).
  • Pidät huolta käsihygieniasta ja vältät pintojen turhaa koskettelua. Kaikissa Luomuksen yleisökohteisiin on sisäänkäynnin läheisyydessä tarjolla käsidesiä ja on käsienpesumahdollisuus.
  • Suosit korttimaksua ja voit myös hyödyntää Museokortin uutta mobiilisovellusta, jonka avulla voit maksaa vierailusi omatoimisesti. Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat Museokortti-kohteita.  
  • Yskit ja aivastat hihaan tai kertakäyttönenäliinaan.
  • Liikut Luonnontieteellisessä museossa ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhaan kasvihuoneissa osoitettua kulkusuuntaa noudattaen.
Lisätietoja koronapassin käytöstä Luomuksen yleisökohteissa

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. EU:n digitaalisen koronatodistuksen sijaan koronapassina voi myös käyttää maahantulon yhteydessä esitettyä koronatodistusta. Tämä koronatodistus voi olla todistus koronarokotussarjasta, jolle Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan ja jotka Maailman terveysjärjestö (WHO) on listannut hätäkäyttöön. Koronatodistus voi olla myös todistus enintään puoli vuotta aiemmin sairastetusta koronavirustaudista. 

Koronapassin käyttöönotto Luomuksen yleisökohteissa tarkoittaa sitä, että henkilön tulee näyttää koronatodistusta sisäänpääsyn yhteydessä. Koronapassin tarkistamisen yhteydessä voidaan edellyttää henkilöllisyystodistuksen näyttämistä.

Koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Koronapassi luetaan mobiililaitteen sovelluksella. Koronatodistuksen lukijalla luetaan todistuksen QR-koodi, jolloin ruudulle ilmestyy hyväksytty tai hylätty -merkintä. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja. Koronapassin tietoja ei rekisteröidä, tallenneta tai käsitellä muussa käyttötarkoituksessa.

Koronapassin käytön tavoitteena on estää koronatartuntojen leviämistä ihmisten kokoontumisissa ja edistää yhteiskunnan terveysturvallista avaamista.

EU:n ulkopuolelta tulevat tai muut poikkeavat tilanteet: - Koronapassin tulee olla EU-koronapassi tai kuulua EU:n kanssa tehdyn yhteensopivuussopimuksen piiriin, jotta se voidaan lukea koronapassilukijalla. Muita ulkomaalaisia koronarokotustodistuksia/-passeja ei voida hyväksyä. - Niille EU-kansalaisille, jotka ovat joko saaneet koronarokotuksen tai jotka on testattu Suomessa, mutta joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voidaan antaa terveydenhuollosta EU-vaatimukset täyttävä todistus. Ks. https://stm.fi/rokotustodistus - Jos henkilö asuu pysyvästi Suomessa ja on saanut rokotukset muualla, voi hän toimia STM:n ohjeen mukaan: https://www.kanta.fi/koronatodistus-ukk. Lue kohta "Ulkomailla saadut rokotukset ja tehdyt testit". - Jos ulkomailla koronarokotuksia saaneella henkilöllä ei ole mahdollista saada EU-koronarokotustodistusta, on hänellä mahdollisuus saada EU-koronatodistus negatiivisestä testistä käymällä covid-19-testissä Suomessa. Testin voi tehdä yksityisellä toimijalla, mutta silloin kannattaa tarkistaa yksityiseltä toimijalta, onnistuuko EU:n koronatodistuksen muodostaminen ja tulostaminen heillä. - Jos henkilö vierailee maassa lyhytaikaisesti (esim. lomamatka), eikä hänellä ole EU:n koronapassia, tai EU ei ole tehnyt tulomaan kanssa yhteensopivuussopimusta, häneltä vaaditaan negatiivista (PCR) testitulosta (enintään 72 h vanha).

Opi ja viihdy Luomuksen verkkosisältöjen parissa

Mikäli mieluummin pysyt kotona, klikkaa itsesi Luomuksen verkkosisältöihin. Opettele kasveja, hyönteisiä ja sieniä, seuraa sääksien pesäpuuhia, rakenna lepakonpönttö, lähde evoluutioretkelle lähimetsään tai ihaile luonnon monimuotoisuutta!

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaKumpulan puutarhaKaisaniemen puutarhaLuonnontieteellinen museo