LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tulppaanien lumo -näyttely avautuu Kaisaniemessä lauantaina 26.3.2011

25.3.2011

Tulppaanien lumo esittelee kymmeniä historiallisia tulppaani- ja narsissilajikkeita. Näyttelyn kukkien vanhimmat lajikkeet tulevat peräti 1600-luvulta.

Turkkilaisten täydellisen rakkauden vertauskuvia, tulppaaneita, on osattu kasvattaa yli tuhannen vuoden ajan. Jo 1600-luvulla puutarhurit keksivät kuinka sipulikasveja voi houkutella kukkimaan ennenaikaisesti. Kukkasipulia ”huijataan” kukkimaan väärään vuodenaikaan – ammattikielellä puhutaan sipulien hyötämisestä. Tämä olikin tärkeä tehtävä arvostetulle pääpuutarhurille ja hänen talvikätköistään saattoi löytyä jopa tuhansia sipuleita. Nyt perinne jatkuu Kaisaniemen viktoriaanisessa kasvihuoneessa ja kaikilla on mahdollisuus nähdä kevään upeat airuet.

Tulppaanin historiaa

Villi tulppaani on kotoisin Keski-Aasiasta, josta turkkilaiset tuon kauniin kukan löysivät ja ryhtyivät viljelemään sitä arviolta tuhat vuotta sitten. Ensimmäisiä lajikkeita oli jo jalostettuna ennen kuin kasvi päätyi Eurooppaan. Tulppaani-sanan alkuperä juontaakin turkin kielen ”turbaania” tarkoittavasta sanasta.

Läntisessä Euroopassa tulppaanin kasvatuksen katsotaan alkaneen 1500-luvun loppupuolella, kun Leidenissä Hollannissa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha sai lahjaksi ensimmäiset sipulit Konstantinopolin – nykyisen Istanbulin – suurlähettiläältä. Suomalaisten vielä sotiessa nuijasotaa oli tulppaanien matka eurooppalaisten sydämiin jo alkanut. Tulppaani nousi nopeasti Hollannissa yläluokan statussymboliksi, joka johti kiivaaseen jalostukseen ja jopa hintakeinotteluun.

Vanhat, historialliset lajikkeet ajautuivat maailmansotien jälkeen unohduksiin, mutta nyt nuo eurooppalaisen tulppaaniviljelyn alkuajoilta tutut tulppaanit ja narsissit ovat jälleen esillä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tulppaanien lumo

Historiallisten tulppaanien ja narsissien näyttely Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhan kasvihuoneilla 26.3–3.4.2011.

Kasvihuoneet ovat avoinna normaaliin tapaan ti, ke ja pe klo 9–16, to klo 9–18, la–su klo 10–16, sekä poikkeuksellisesti ma 28.3. klo 9–16 (muutoin ma suljettu).

Näyttelyn aikaan pääsyliput kasvihuoneille: aikuiset 8 e, lapset ja alennusryhmät 4 e (norm. 6/3 e). Näyttelyn aikana torstaina 31.3. klo 16–18 veloitamme sisäänpääsymaksun.

Näyttelyn on toteuttanut Villi Niitty.

Tervetuloa tutustumaan upeisiin sipulikasveihin!

Lisätietoa

Ulkopuutarha on avoinna joka päivä 9–20 ja siihen voi tutustua maksutta.
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sijaitsee osoitteessa Unioninkatu
44/Kaisaniemenranta 2, aivan Helsingin päärautatieaseman kupeessa.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha: www.luomus.fi/kaisaniemi

Kasvitieteelliset puutarhat Facebookissa: www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha

Luonnontieteellisen keskusmuseon Monimuotoisuutta tutkimassa -blogi: http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo

Villi niitty: www.villiniitty.fi


Duc van Tol Rose -tulppaani on eräs kaikkein vanhimmista lajikkeista, se oli suosiossa jo 1700-luvulla

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarha