LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpula ke 18.12.2013: kevättä ilmassa?

Kumpula ke 18.12.2013: kevättä ilmassa?

18.12.2013
Paula-Ma Havas-Matilainen

On pilvipoutainen, kolakka puolipäivä, ja sää on varsin keväinen. Ilmatieteen laitos ilmaisee sään näin: lämpötila 0,7 °C, kosteus 90 %, melkein pilvistä, länsituuli 5 m/s, lumen syvyys 0 cm.

Maanantaiaamun lämpimässä talitiainen jo lauloi reviirilauluaan. Euroopan osastossa näsiä (Daphne mezereum 1979-739) kukkii somasti, ja Japanin osaston mätäspäivänlilja (Hemerocallis dumortieri 1993-506) on tunkenut maasta 4-5-senttiset versot. Komean pähkinäpensaan (Corylus indet. 1993-873) emikukkien silmut ovat alkaneet raottua?

Alalampi ja Amerikan suolampi ovat jäässä, ja Suomi-lohkonkin suossa on jäisiä lampareita. Ylälammet ja puro ovat sulat, ja koski kohisee. Puistossa on kovin liikkumatonta: missä ovat rusakot ja oravat ja linnut? Muutama talitiainen ripistelee pensaassa.

Lunta ei ole ennustettu. Niin sääli kuin ilman lumisuojaa värjötteleviä kasveja onkin, nyt on hieno aika havaita vihreinä talvehtivat perennat. Esimerkiksivuorikellukan (Geum montanum 1996-441) kuuraiset lehdet painautuvat maata vasten vihreinä. Ilmankos kasvi ehtii jo toukokuun alussa loistavan keltaiseen kukkaan. Nyt olisi myös huomattavasti helpompi inventoida ja laskea puuvartiset kuin vehmaana kesäkautena. 

Keskitalvisessa puutarhassa silmänruokana on hietakastikan (Calamagrostis epigejos 2008-254) komea, tuleentunut kasvusto: röyhyt ulottuvat jopa 170 senttimetrin korkeuteen.

Perjantain 13.12.2013 Seija-myrsky katkaisi Kumpulan kartanopuiston kartanoaikaisesta kartanopoppelista (Populus balsamifera ’Hortensis’ XX-1) keskimmäisen, jo lahon latvan. Orava menetti pesäkolon ja kanahaukka tähystyspaikan! Muuten Seija tyytyi pudottelemaan pikkuoksia pajuista ja poppeleista ja riipimään kivikoivujen (Betula ermanii) tuulessa lepattavia tuohia. 

Kartanopuiston pihdassa (Abies balsamea x sibirica XX-57) on värilliset jouluvalot. Kun ulkotyöt on tehty, istutukset istutettu, aurausviitat laitettu ja kaniverkot ja runkosuojat viritetty, työt ovat siirtyneet sisälle. Rauni on ollut laittamassa Kaisaniemen kasvihuoneiden joulukoristelua. Kokoelma- ja lisäyskasvihuoneiden kasveja ja siemenvarastoa inventoidaan, nimikilpiä tilataan ja istutuskarttoja piirretään. Ulkomaisilta siemenvaihtokumppaneilta tulee siemenluetteloita. Tilastoidaan kulunutta vuotta ja aletaan suunnitella ensi kevättä ja kesää.

Hyvää vuodenvaihdetta kaikille Kumpulan ystäville. Enää runsas neljä kuukautta, ja Kumpula avautuu ensi kevääseen!

 

Avainsanat: 

Kumpulan puutarhaYleistäLuomuksen blogi