LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Elokuisia kasvikohokohtia Kaisaniemestä – intianlootus avautuu

Elokuisia kasvikohokohtia Kaisaniemestä – intianlootus avautuu

9.8.2013
Jani K Järvi

Kaisaniemen kasvihuoneissa tapahtuu. Lummehuoneessa intianlootus on kasvattanut herkänkauniin, vaaleanpunaisen kukan, joka on avautumaisillaan. Lootus on kukkinut tänä kesänä jo kertaalleen, mutta toinen kukka on nyt tuloillaan. Katso alta, miltä intianlootus ja muut kasvihuoneiden sekä puutarhan elokuiset kasvit näyttävät!

Tiesitkö, että Aasiasta kotoisin oleva  intianlootus (Nelumbo nucifera) on paljon käytetty hyöty- ja koristekasvi? Sen juurta käytetään aasialaisessa keittiössä ruoaksi ja sen kuivuneita kukkapohjuksia voi nähdä suomalaisissakin kukkakaupoissa kukkakimppujen koristeena.


Intianlootus (Nelumbo nucifera) Lummehuoneessa 8.8.2013.


Lootuksen kaunis, vaaleanpunainen kukka nousee yli metrin korkeuteen lummealtaan yläpuolella.


Lähikuva intianlootuksen lehdestä. Lootuksen lehdet hylkivät Suomen luonnossa kasvavien poimulehtien (Alchemilla) tapaan vettä ja likaa. Tästä syystä aasialaisissa kulttuureissa lootusta pidetään puhtauden symbolina.

 

Kasvihuoneilla ja puutarhassa riittää ihasteltavaa

Lummehuoneesta löytyy myös paljon muuta mielenkiintoista nähtävää. Sekä parananjättilumme (Victoria cruziana) että Nymphaea-suvun lumpeet kasvattavat nuppujaan ja antavat kävijän odotuttaa kukkia. Lummehuoneen kosteassa ilmassa viihtyvät myös jännittävät kannukasvit (Nepenthes). Kannukasvit ovat lihansyöjäkasveja, jotka saavat luonnossa karuilla kasvupaikoillaan tarvitsemiansa ravinteita sulattamalla kannuihin tippuneita hyönteisiä. Kellusaniainen (Salvinia natans) taas on lumpeiden tapaan vedessä elävä kasvi, joka peittää altaan pintaa hauskannäköisellä kasvustollaan.

Lummehuoneen runsaan nähtävyyskokoelman lisäksi katseltavaa löytyy tietysti muistakin kasvihuoneista ja ulkoa!


Lummehuoneessa myös parananjättilumme (Victoria cruziana) tekee uutta kukkanuppua. Parananjättilumpeesta voit lukea lisää tämän kevään blogimerkinnästä.


Kannukasvin (Nepenthes alata) erikoinen pyyntikannu.


Kellusaniaiskasvustoa (Salvinia natans) Lummehuoneen altaasta.


Hyvältä tuoksuva pelargoni (Pelargonium capitatum) kukkii Etelä-Afrikkahuoneessa.


Puikkokämmekkä (Dendrobium chrysanthum) puolestaan näyttäytyy tällaisena Välimerihuoneessa.


Aavikkohuoneesta elokuisena esimerkkilajina kuvaan on päässyt lieriöitulehti (Kalanchoe tubiflora). Laji on siitä erikoinen, että se tekee lehtiensä kärkeen pieniä itusilmuja. Kasvi levittäytyy näiden itusilmujen avulla, sillä tippuessaan maahan, ne juurtuvat ja lähtevät kasvamaan.


Myös aavikkohuoneessa on innostuttu kesän lämmöstä: aaloe (Aloe pruinosa) kasvattaa kukkavarttaan.


Ulkosalla punaväriminttu (Monarda didyma) houkuttelee luokseen pölyttäjiä.


Millehän lajille nämä Kasvimuseon edessä polun päällä roikkuvat siemenkodat kuuluvat? (Kuvat: Jani Järvi)

 

________________

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat avoinna yleisölle kesällä (kesä-elokuu) tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 ja ulkopuutarha vuoden ympäri ma-su klo 9-20. Pääsy ulkopuutarhaan on maksutonta, kasvihuoneisiin sisäänpääsymaksu on 8/4€.

Avainsanat: 

Kaisaniemen puutarhaYleistäLuomuksen blogi