LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksen uudistuneet lepakko-tietosivut on avattu!

24.10.2012

www.luomus.fi/lepakot

Voiko lepakon kaikuluotausääntä kuulla ihmiskorvin?  Tiesitkö, että paikallaan lentävä lepakko käyttää vähemmän energiaa kuin kolibri? Tai että Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkimuksissa on selvitetty lepakoiden paikkauskollisuutta ja ryhmäytymistä. Näistä kaikista ja monista muista kiehtovista asioista kerrotaan uudistuneilla lepakkosivuillamme!

Luomuksen uudistuneet lepakkosivut tarjoavat perustietoutta lepakoista ja niiden elintavoista. Sivustolla esitellään myös kaikki maassamme tavatut lepakkolajit, kerrotaan lepakkotutkimuksesta ja harrastusmahdollisuuksista.

Uudistunut sivusto on hyödyllinen tietopaketti niin harrastajalle, opettajalle kuin iltojensa iloksi lepakoita tarkkailevalle.

Ryhtyisitkö lepakkoharrastajaksi? – tutkimus ja harrastus tukevat lepakoiden suojelua

Harrastajat ovat tärkeä voimavara myös lepakkotutkimuksessa. Jos olet yökukkuja, niin kenties lepakkoharrastus tarjoaisi lisäpuuhaa öisiin tunteihin.

Maassamme lepakoita on tutkittu varsin vähän, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana sekä tutkijoiden että harrastajien kiinnostus on lisääntynyt. Ilman harrastajien panosta olisi erittäin vaikea hankkia seurantatietoa esimerkiksi lepakoiden muutosta tai lajien kannanvaihteluista.

Harrastuksen aluksi voi myös tutustua lepakoiden elämään ja ihmisten uskomuksiin Luonnontieteellisen museon marraskuun 1. päivä avattavassa uutuusnäyttelyssä Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma.

Talvehtimispaikoista tarvitaan tietoa

Lepakoiden talvehtimispaikoista on edelleen niukasti tietoa, joten kaikki havainnot ovat arvokkaita. Kanna nyt kortesi kekoon ja ilmoita havaintosi talvehtivista lepakoista. Horrostavia lepakoita tarkkaillessa on kuitenkin muistettava olla erityisen varovainen, jotteivät eläimet herää. Ylimääräiset havahtumiset horroksesta kuluttavat nimittäin lepakon rasvavarastoja, jolloin pieni eläin ei kenties selviä kevääseen asti.

Havaintoja talvehtivista lepakoista voi ilmoittaa Luomuksen havaintopäiväkirja Hatikkaan (www.hatikka.fi) tai Lepakkotieteellisen yhdistyksen tietokantaan www.lepakkohavainnot.info.

Lisätietoa:
Luomuksen lepakkotietosivut www.luomus.fi/lepakot
Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma www.luomus.fi/museo/vaihtuvat/lepakot

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS www.luomus.fi
Monimuotoisuutta tutkimassa -blogi: http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/
Luonnontieteellinen museo Facebookissa: www.facebook.com/luonnontieteellinenmuseo
Lepakkotieteellinen yhdistys www.lepakko.fi


Kosteus saattaa kertyä kasteeksi talvehtivan lepakon turkkiin (© Risto Lindstedt)

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museoTiedeuutiset