LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Suuri sieni- ja jäkälänäyttely Kaisaniemessä 16.–18.9.

7.8.2012

Suomen Sieniseura ja Luonnontieteellinen keskusmuseo järjestävät jälleen suositun tuoreiden sienten ja jäkälien näyttelyn Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sunnuntaista tiistaihin 16.–18.9. Sienten tunnistamiseen voi ottaa varaslähdön Helsingin yliopiston Tiedekulmassa tiistaina ja keskiviikkona 11.–12.9. klo 11–17.

Maksuttomassa Sieni- ja jäkälänäyttelyssä voit selvittää, millaisia ovat vaikkapa isonuijakas, haisuseitikki, äikävalmuska, piispanhiippa ja tummaluppo tai kerrata herkullisimpien ruokasienten tuntomerkit. Paikalla on tuttuun tapaan Suomen johtavia sienituntijoita, joiden määritettäväksi voit itsekin tuoda löytämiäsi sieniä!

Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden kunniaksi kolmipäiväisenä pidettävä sieninäyttely on avoinna sunnuntaista tiistaihin 16.–18.9. kello 11–17. Näyttelyyn ja Kaisaniemen puutarhan kasvihuoneisiin on vapaa pääsy tapahtuman ajan.

Tiedekulmassa sieniin ja jäkäliin voi tutustua tiistaina ja keskiviikkona 11.–12.9. klo 11–17. Keskiviikkona on myös pari sieniaiheista tietoiskua. Näyttelyissä on esillä sienikauden valikoimaa pääasiassa pääkaupunkiseudulta. Tule ja tunnista!

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on ollut jo pitkälti toistasataa vuotta erottamaton osa Helsingin kaupunkikuvaa ja on mukana juhlavuoden tapahtumissa.

Muista myös: Kasvimuseon avoimet ovet 11. ja 12. syyskuuta

Kasvimuseo kutsuu kylään! -tapahtuma tarjoaa jälleen mahdollisuuden kurkistaa yleisöltä tavallisesti suljetun, Kaisaniemen puutarhan ylle kohoavan kivilinnan sisään 11.–12.9.2012.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Unioninkatu 44 / Kaisaniemenranta 2, Helsinki
Kasvihuoneet avoinna 1.9. alkaen ti-pe 9–16, to 9–18, la-su 10–16
Pääsyliput 6/3 euroa, torstaisin vapaa pääsy klo 16–18. Vapaa pääsy sieninäyttelyn ajan.
Ulkopuutarha avoinna joka päivä klo 9–20, vapaa pääsy
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha: www.luomus.fi/kaisaniemi

Helsingin yliopiston Tiedekulma
Aleksanterinkatu 7, Helsinki
Sieni- ja jäkälänäyttely avoinna ma–ti 11.–12.9. klo 10–20
Vapaa pääsy
Tiedekulma: www.helsinki.fi/tiedekulma

Luonnontieteellinen keskusmuseo
www.luomus.fi

Suomen sieniseura ry
www.funga.fi


Jäkälä on sienen ja levän liitto. Tällaista liittoa, josta molemmat osapuolet hyötyvät kutsutaan eliömaailmassa symbioottiseksi. Jäkälät luokitellaan ja nimetään sieniosakkaan mukaan, sillä siltä puolelta määräytyy muun muassa eliön ulkomuoto. Leväosakas on useimmiten mikroskooppisen pieni, mutta sitäkin tärkeämpi: se tuottaa yhteyttämisen kautta liittoon energiaa. Jäkälien kauneuden huomatakseen pitää usein kumartua maan tasoon. Kuten näkemään näiden noin sentin korkeiden torvijäkälien hienopiirteiset muodot (kuva: Laura Hiisivuori)

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museo