LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Satelliittikuikat

Satelliittikuikka Lahja. Kuva: Maria TirkkonenSuomessa pesivien kuikkien muuttoreittejä ja talvehtimisalueita ei tunneta, koska pesimäalueilla rengastetuista linnuista ei ole lainkaan rengaslöytöjä. Kuikkien muuttokäyttäytymistä, talvehtimista ja pesimäaikaista liikkumista selvitetään nyt BirdLife Suomen satelliittiseurantahankkeessa. Hankkeen toteuttaa BirdLifen kuikkatyöryhmä ja yhteistyökumppaneita ovat mm. liettualainen vesilintututkija Julius Morkunas (Nature Research Centre, Institute of Ecology, Vilna) ja Luonnontieteellinen Keskusmuseo. 

Hankkeessa käytetään ensimmäistä kertaa Suomessa implantoitavia lähettimiä, joita maailmanlaajuisesti on asennettu noin 2000 sukeltavalle vesilinnulle.

Tällä hetkellä (kevät 2018) seurannassa ei ole yhtäkään satelliittikuikkaa.

 

 Yksilöiden perustiedot

LahjaLahjan vapautus lähettimen asennuksen jälkeen. Kuva: Maria Tirkkonen

Kangasniemellä pesivä vanha lintu Lahja sai lähettimen ensimmäisenä suomalaisena kuikkana 22.8.2015. Lahja pesi onnistuneesti kesällä 2015 tuottaen yhden poikasen. Lahjan seuranta päättyi valitettavasti talvella 2016, joko linnun menehdyttyä tai lähettimen rikkouduttua.

 


RurikNuori satelliittikuikka Rurik. Kuva: Esa Lahdenpää

Rurik on kesällä 2015 syntynyt nuori lintu, jolle lähetin asennettiin päivää Lahjaa myöhemmin (23.8.2015). Rurikin syntymäjärvi sijaitsee Mikkelissä. Rurikin seuranta päättyi, kun se löydettiin menehtyneenä Odessan edustalta 30.12.2015.


Uutisia

Syysmuutto 2015 ja talvi 2015-2016

9.2.2016

Lahja viihtyi pienellä alueella Sinopin niemimaan tuntumassa peräti puolentoista kuukauden ajan. Johtuiko pitkä paikallaanolo sulkimisesta ja siksi rajoittuneesta lentokyvystä? Viimeiset tiedot viittaavat Lahjan lähteneen jälleen liikkeelle: muutamassa päivässä lintu on siirtynyt noin 75 km itäkoilliseen. Vettä linnun alla on nyt yli kaksi kilometriä.

Rurikin kohtalosta saatiin varmuus, kun Rengastustoimistoon tuli tieto, että lintu on löytynyt kuolleena Odessan edustalta uudenvuoden aatonaattona. Löydön yksityiskohdat eivät ole tiedossa, joten kuolinsyy jää toistaiseksi hämärän peittoon.

21.1.2016

Lahja lienee viimein löytänyt mieluisan talvehtimispaikan. Paikannukset ovat jo lähes kuukauden ajan tulleet pieneltä alueelta Turkin pohjoisrannikolta, Sinopin niemimaan tuntumasta. Päivittäiset siirtymät ovat tyypillisesti muutamia kilometrejä. Paikannusten ääripäiden väli on noin 30 km ja kauimmillaan Lahja on ollut noin 15 kilometrin päässä rannikosta.

8.1.2016

Rurikin lähetin on vaiennut. Viimeiset paikannukset saatiin 23.12. aivan Odessan edustalta. Tämän jälkeen on tullut vain muutama epätäydellinen viesti, joiden sisältämän sensoridatan perusteella lintu on todennäköisesti kuollut. Ennen paikannusten loppumista linnun käyttäytymisessä ei havaittu mitään poikkeuksellista, joten Rurik lienee joutunut onnettomuuden uhriksi.

Lahja viihtyy edelleen Turkin rannikolla. Päivittäiset siirtymät voivat olla talvellakin pitkiä: 21.12. lintu eteni länteen noin 200 kilometriä! Viimeiset kaksi viikkoa Lahja on kuitenkin pysytellyt varsin pienellä alueella Ayancikin kaupungin edustalla, keskimäärin vain viiden kilometrin etäisyydellä rannikosta.

18.12.2015

Kuikat viettävät talveaan Mustallamerellä varsin erilaisissa merkeissä. Lahja on jatkuvasti liikkeellä ja siirtymät ovat pitkiä: viimeisen kahden viikon aikana lintu on edennyt yli 500 km itään Turkin rannikkoa seuraten. Rurik puolestaan liikkuu melko pienellä alueella Tonavan suiston edustalla ja pysyttelee yhä varsin matalissa vesissä.

3.12.2015

Rurik on vihdoin saapunut Mustallemerelle! Maanantaina 30.11. paikannukset tulivat vielä aivan rannikon tuntumasta, mutta pikkuhiljaa lintu on lipunut ulommas ja kalastelee nyt noin 50km etäisyydellä rannasta, Lahjasta poiketen kuitenkin hyvin matalissa vesissä.

Lahja on siirtynyt yhä kauemmaksi etelään ja lähestyy jo Turkin rannikkoa. Vettä linnun alla on noin kaksi kilometriä.

27.11.2015

Vietettyään lähes kolme viikkoa Kiovan tekoaltaalla Rurik lähti jälleen liikkeelle ja lähestyy pikkuhiljaa Mustaamerta. Keskiviikkoaamuna 25.11.
paikannukset tulivat 100km etelämpää Kanivin tekoaltaalta ja seuraavana iltapäivänä oltiinkin jo Buh-joella Ukrainan ja Moldovan rajalla, enää
70 kilometrin päässä Mustanmeren rannikosta.

Lahja on siirtynyt vaihteeksi keskemmälle Mustaamerta ja uiskentelee nyt noin 1,5 kilometrin syvyisissä vesissä.

18.11.2015

Kuikkien liikkeistä ei viimeisen viikon ajalta ole juuri uutta kerrottavaa. Rurik seilaa edelleen Kiovan tekoaltaalla ja Lahja Mustallamerellä. Lahja on kuitenkin liikkunut viimeisen puolentoista viikon aikana reilut 100km lounaaseen ja lähestyy pikkuhiljaa Romanian rannikkoa.

9.11.2015

Rurik viihtyi Viron rannikolla vain pari päivää. Torstaiaamun 5.11. viimeiset paikannukset viittasivat sen lähteneen jälleen liikkeelle ja seuraavana iltapäivänä lintu paikantuikin Ukrainaan, Kiovan pohjoispuoliselle tekojärvelle. Siellä Rurik on edelleen. Kuikkien talvehtiminen Ukrainan sisämaassa ei ole aivan tavatonta, joten nähtäväksi jää, vieläkö Rurik jatkaa matkaansa.

Lahja on asettunut Mustallamerellä alueelle, missä meri syvenee jyrkästi alle 200 metristä yli kilometriin. Tällaiset syvänteiden reunojen kumpuamisalueet ovat epäilemättä hyviä kalastuspaikkoja.

4.11.2015

Rurik on vihdoin lähtenyt liikkeelle! Vietettyään lähes kuukauden Kukkialla lintu siirtyi ensin parikymmentä kilometriä etelään Hämeenlinnan Kuohijärvelle. Seuraavana iltana (3.11.) paikannukset tulivatkin jo Viron pohjoisrannikolta, Kundan edustalta. Jatkaako lintu Lahjan tavoin suoraan Mustallemerelle lyhyen välilaskun jälkeen?

30.10.2015

Lahja oli tiistaina 27.10. saapunut Mustallemerelle, Krimin niemimaan lounaispuolelle. Reilun 2000 kilometrin muuttomatka Keski-Suomesta todennäköiselle talvehtimisalueelle sujahti ilmeisesti alle kolmessa vuorokaudessa. Viimeisten paikannusten mukaan Lahja oleskelee noin 1500 metrin syvyisellä avomerialueella.
Rurik on edelleen sitkeästi Kukkialla viimeaikaisista pakkasöistä huolimatta. Maastohavaintojen mukaan lintu on lokakuun puolivälissä liikkunut tiiviisti kolmen aikuisen kuikan seurassa.

26.10.2015

Lahjan syysmuutto on käynnistynyt! Vielä perjantaina 23.10. paikannukset tulivat Jääsjärveltä, mutta seuraavana iltana lintu oli siirtynyt yli 500 km etelämmäksi Riianlahdelle. Täällä Lahja viihtyi vain reilun vuorokauden, koska maanantaiaamuna 26.10. kuikan havaittiin olevan pitkällä lennolla eteläkaakkoon: signaalit tulivat Valko-Venäjän ja Ukrainan ilmatilasta.

23.10.2015

Kuikat ovat pysytelleet samoilla alueilla (Lahja Jääsjärvellä ja Rurik Kukkialla) jo parin viikon ajan. Ilmeisesti ne ovat löytäneet hyvät kalavedet, jossa tankkaavat syysmuuttoa varten. Muuttomatkan odotetaan jatkuvan seuraavan kylmänpurkauksen yhteydessä.

12.10.2015

Molemmat satelliittikuikat ovat nyt jättäneet kotijärvensä. Lahja kalasteli jo syyskuussa säännöllisesti Joutsan Suonteella vieraillen pesimäpaikallaan vain harvakseltaan ja on nyt siirtynyt hieman etelämmäksi Hartolan Jääsjärvelle. Rurik viihtyi syntymäjärvellään Mikkelissä 4.10. asti, jolloin lintu päätti siirtyä 65 kilometriä luoteeseen Joutsan Rutajärvelle. Parin päivän kuluttua Rurik otti suunnan lounaaseen asettuen seuraavaksi Pälkäneen Kukkialle. Pois Suomesta ei kummallakaan linnulla näytä olevan vielä kiirettä.

 

Sivun vastuuhenkilö: 
teksti: Tero Toivanen, kuvat: Maria Tirkkonen ja Esa Lahdenpää, sivunhallinta: Petteri Lehikoinen
7.9.2021