LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Osallistu

Luonnontieteellisessä keskusmuseossa on meneillään useita valtakunnallisia seurantatutkimuksia. Seurantatutkimukset toteutetaan pääasiassa harrastajayhteistyöllä, ja niihin voi osallistua jokainen tutkimuskohteen riittävän hyvin tunteva, ohjeita tarkoin noudattava henkilö. Tervetuloa mukaan!

  • Päiväperhosseuranta (Luomus, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Suomen Perhostutkijain Seura)

Kasvit

  • Kasviatlas – Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto

Fenologia


Seurantauutiset

Seurantauutiset on Lajitietokeskuksen ja seurantoja organisoivan Luomuksen seurantatiimin sähköinen uutislehti.


Ilmoita havaintosi

Helppo tapa luontohavaintojen tallentamiseen on Suomen Lajitietokeskuksen LAJI.FI -sivuilla oleva Vihkon retkilomake, jota voi käyttää omana havaintopäiväkirjanaan. Vihkoon voit tallentaa luontohavaintojasi sekä osallistua seuranta- ja kansalaistiedehankkeisiin. Tallentamalla havaintoja retkilomakkeen kautta ne ovat paitsi itsellesi tallessa, myös kanssaharrastajien, tutkijoiden sekä viranomaisten käytössä.

LAJI.FI Vihko


Toimintaohjeita

Rengastettu lintu

Kun löydät kuolleen linnun, tarkista onko sillä rengas. Jos on, lähetä renkaan tiedot rengastustoimistolle verkkolomakkeella.

Voit ilmoittaa rengaslöydöstä myös postitse:
  1. Jos lintu on kuollut, irroita rengas linnun jalasta. Jos lintu on elävä, kirjoita renkaaseen kaiverrettu teksti huolellisesti muistiin. Muista pestä kätesi hyvin aina sen jälkeen kun olet koskenut kuolleena löytämääsi eläimeen.
  2. Suorista rengas ja kiinnitä se teipillä kirjepaperille (suoristamaton rengas voi rikkoa kirjekuoren ja pudota)
  3. Kirjoita kirjeeseen seuraavat tiedot:
    • Renkaaseen kaiverrettu teksti kokonaisuudessaan (maa, rengastuskeskus, kirjaintunnus ja numerosarja)
    • Löytöpäivä
    • Löytöpaikka mahdollisimman tarkasti
    • Arvio linnun kuolintavasta ja -ajankohdasta
    • Oma nimesi ja osoitteesi (johon rengastustoimisto voi ilmoittaa löytämääsi lintua koskevat tiedot)
  4. Postita kirje mahdollisimman pian rengastustoimistoon. Voit lähettää kirjeen postimaksutta, kun täytät kuoreen sopimustiedot:

Asiakaspalautus
Sopimus 127167
Laskutustunnus 606422
Eläinmuseo
PL 17
00014 Helsingin yliopisto

Myös kuolleena löydetyt hyväkuntoiset linnut voit lähettää samalla osoitteella. Kirjekuori tai muut pakkaustarvikkeet täytyy hankkia itse.

Jos jostain syystä saat käsiisi elävän rengastetun linnun, tai onnistut lukemaan väri- tai lukurengastetun yksilön renkaan: Kirjoita renkaaseen kaiverrettu teksti huolellisesti muistiin, jätä rengas linnun jalkaan, vapauta lintu ja tee löytöilmoitus yllä kerrotulla tavalla. Merkitse muistiin myös renkaiden väri ja sijainti (kummassa jalassa, missä järjestyksessä).

Jos sinulla on digitaalisia valokuvia löydetystä linnusta, voit lähettää ne verkkolomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen rengastustoimisto(at)helsinki.fi. Erityisen tärkeitä ovat kuvat, joissa renkaan teksti on nähtävissä (suoristetusn renkaan voi myös kuvata).

Löytäjälle lähetetään kirje, josta selviää löydettyä lintua koskevat tiedot.
Tietosuojaseloste (Rengastustoimiston rengaslöytörekisteri)

Kuollut eläin

Suomesta löytyvät kuolleet hyväkuntoiset luonnonvaraiset eläimet voi toimittaa Luomuksen eläintieteen yksikköön. Eläinnäyte tallennetaan kokoelmiin tutkimuskäyttöä varten.

Jos kyseessä on lintu, katso onko sen jalassa rengasta. Ilmoita renkaan tiedot rengastustoimistolle yllä kerrotulla tavalla.

Asutuksen läheltä löytyneeseen kuolleeseen eläimen ei tulisi koskea paljain käsin. Mikäli löydät joukoittain kuolleita lintuja, ilmoita havainnostasi välittömästi lähimmälle virkaeläinlääkärille. Yhteystiedot löytyvät puhelinluettelosta kuntien ja läänien kohdalta.

Kuolleen eläimen voit toimittaa itse Luonnontieteellisen museon aukioloaikoina lipunmyyntiin (Pohjoinen Rautatiekatu 13, 00100 Helsinki). Toimita näyte mahdollisimman pian löydön jälkeen (tai säilytä sitä pakastimessa). Näytteen voi toimittaa Luonnontieteelliselle museolle myös maanantaisin virka-aikaan, mikäli toimituksesta sovitaan etukäteen konservoinnin henkilökunnan kanssa: luomus-konservaattorit(a)helsinki.fi / Ari Puolakoski p. 02 941 28801 / Roni Andersson p. 02 941 28661 / Janne Granroth p. 02 941 28623.

Liitä näytteen mukaan löytötiedot, sillä ilman niitä näyte on arvoton:

  • Löytöpaikka (kunta, tarkempi paikka)
  • Löytöaika (päivämäärä)
  • Löytäjä (nimi ja osoitetiedot kiitoskirjettä varten)
  • Löytötapa (esim. kuolleena metsässä) tai kuolinsyy jos tiedossa (lentänyt ikkunaan)
  • Välittäjä, jos muu kuin löytäjä.

Näytteen voi lähettää myös maksutta postin tai matkahuollon kautta: Postipaketin sisällöksi ilmoitetaan ”Museonäyte”. Pakkaustarvikkeet täytyy hankkia itse. Lähetä paketti viikon alussa, jottei se jää postiin viikonlopuksi mätänemään. Kääri pakastettu tai jääkaappikylmä näyte ensin sanomalehtipaperiin ja paketoi sitten. Vältä muovia, sillä se mädättää näytteen nopeasti. Märät näytteet kuten kalat ja sammakot voi kuitenkin kääriä muoviin ja sitten paperiin. Kalojen evien ympärille laitetaan ensin märät paperiset suojakääreet, jotta pakastetun kalan evät eivät murru sitä käsiteltäessä. Muista pestä kätesi hyvin aina sen jälkeen kun olet koskenut kuolleeseen eläimeen. Kirjoita lisäksi pakettiin näkyvälle paikalle "Eläinnäyte".

POSTIN kautta:
Asiakaspalautus
Sopimus 127167
Laskutustunnus 606422
Eläinmuseo / Konservointi
PL 17 (Pohjoinen Rautatiekatu 13)
00014 Helsingin yliopisto

MATKAHUOLLON kautta:
Eläinmuseo / Konservointi
PL 17 (Pohjoinen Rautatiekatu 13)
Asiakasnumero 09401462
00014 Helsingin yliopisto


Loukkaantunut eläin

Jos löydät loukkaantuneen eläimen, esim. siipirikon lokin, ei yleiseen hätänumeroon 112 saa soittaa. Ota sen sijaan yhteyttä kunnalliseen eläinpelastuslaitokseen, jonka yhteystiedot löydät netistä hakemalla. Helsingin eläinpelastuspalvelun puhelinnumero on (09) 310 30151.

Yleiseen hätänumeroon voi soittaa tilanteissa, joissa eläin on vaaraksi ihmisille tai pelastusoperaatio tarvitsee erityiskalustoa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi jäihin pudonnut kauris, moottoritiellä seikkaileva hirvi ja ojaan juuttunut hevonen.

Luonnonvaraisia eläimiä auttavia tahoja:

Tai etsi lähimmän eläinsuojeluyhdistyksen yhteystiedot.

Huomaa, että luonnosta löytyvät eläinten poikaset harvoin ovat orpoja – vaikka siltä näyttäisikin, emo on jossain lähistöllä odottamassa, että ihmiset poistuisivat poikasen luota. Jätä siis poikaset rauhaan!

kuva: Aleksi Lehikoinen

31.5.2022