LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Tältä sivulta löydät kuvaukset Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisten puutarhojen ryhmille tilattavista opastuksista ja ohjeet opastusvarauksen tekemiseen. 

Opasvarauspalvelu
Opastusten hinnat
Usein kysyttyä
Luonnontieteellisen museon opastukset 
Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastukset 
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastukset 


Syksy 2023

Luonnontieteellisen museon ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastusajat elo-joulukuussa 2023 ovat nyt myynnissä. Opastuksia on tarjolla Luonnontieteellisessä museossa 5.9.-22.12. välisenä aikana, Kaisaniemen kasvihuoneilla 16.8.-27.10.

Suomen- ja englanninkielisiä opastuksia voi varata opastusvarauskalenterin kautta. Ruotsinkielisiä opastuksia voi varata sähköpostitse osoitteesta opastukset@luomus.fi.

Luomuksen tapahtumista löytyy tietoa Luomuksessa tapahtuu -sivulta. 


Opasvarauspalvelun yhteystiedot 

Yleisökohteisiimme voi varata maksullisia opastuksia sähköisen opasvarauskalenterin kautta. Tilattavissa olevista opastuksista löydät lisätietoa alempaa tältä sivulta. 

Voit kysyä lisätietoja myös puhelimitse tai sähköpostilla:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ma klo 14–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52–2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi

Mainitsethan mihin kohteeseen haluat opastuksen. Kerro varauksen yhteydessä myös ryhmäsi mahdollisista erityistoiveista ja -tarpeista


Hintatiedot

Opastusten hinnat 

Oppilaitoshinnat
 • Opastus arkisin 90 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Opastus lauantaisin ja sunnuntaisin 120 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Etäopastuksen hinta 60 € + laskutuslisä 8 €. 

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Peruskoulut
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä, SmartumPayllä, Epassin mobiilisovelluksella, Eazybreak mobiililla tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kunta, maksusitoumuslomake tulee ottaa mukaan.

PeruutusehdotIlmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Luonnontieteellisessä museossa on eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi. Laskutusta varten tarvitsemme asiakkaan laskutusyhteystiedot ja y-tunnuksen (jos y-tunnusta ei ole, tarvitaan maksajan syntymäaika). Laskutuslomakkeen saa kassalta, jonne täytetty ja allekirjoitettu lomake myös palautetaan. Kaupunkien/kuntien koulut voivat tuoda mukanaan vastaavat tiedot sisältävän tilauslomakkeen. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? Opastuksissa ja pääsymaksuissa on voimassa nollaverokanta eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? Laskuilla on laskuttajatahona Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vierailun yhteydessä. Muistathan ottaa laskutusyhteystiedot mukaan!

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä. Lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä museovierailuun liittyviä ohjeita, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei moneen päivään kuulu, ota yhteyttä opastusvaraukseen!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakkutarjoiluja varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata.


Luomuksen opastukset

Luonnontieteellisen museon opastustarjonta

Dinosaurusten maailma (55 min)

Opastuksella tutustumme dinosaurusten luurankoihin ja mietimme lasten kanssa dinosaurusten elämää: millaisia dinosauruksia on ollut, miten ne liikkuivat ja mitä ne söivät? Opastuksella lajittelemme dinosauruksia niiden ruokatottumusten mukaan, perustamme niille ravintolan, piirrämme ja harjoittelemme dinosauruskävelyjä.

 • Kohderyhmä:
  Päiväkodit (3–6 v.)
  Esikoulu
 • Hinta: päiväkodit 90 € (sis. sisäänpääsymaksut),
  muut ryhmät 90 € + opastusryhmän pääsymaksut
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Vuosi suomalaisessa luonnossa (55 min)

Opastuksella tutustumme Suomen luonnon erityispiirteisiin. Matkaamme oppaan kanssa läpi vuodenaikojen eteläisestä Suomesta pohjoisen tuntureille. Matkailijoille opastus toimii kattavana kurkistuksena Suomen luontoon, mutta on myös kiinnostava luontoretki jokaiselle museovieraalle.

 • Kohderyhmä:
  1-6 lk.
  Aikuiset
  Suomen kielen ja kulttuurin opiskelijat
 • Hinta: 90 € (lauantaisin 120 €) + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 € (lauantaisin 120 €). Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
 • ​Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Eläköön elämä! -opastus elämän historiaan (55 min)

Maapallolla kukoistavalla elämällä on pitkä ja monivaiheinen historia, joka herättää monenlaisia kysymyksiä. Mistä happi ilmestyi ilmakehään? Millaisia olivat merten ensimmäiset eliöt, entä minkälaisia olivat ensimmäiset maanvalloittajat? Mistä voimme päätellä lintujen olevan dinosauruksia?
Oppaan matkassa kuljemme läpi vuosimiljardien, ja tarkkailemme kullekin aikakaudelle tyypillistä luonnonkirjoa. Yhdessä pohdimme erilaisten esimerkkien kautta, mikä yhdistää meitä ja ensimmäisiä eläimiä, tai kuinka kaukaa oman lajimme juuret löytyvät.

 • Kohderyhmä: 
  Yläkoulut
  Toisen asteen oppilaitokset
  Aikuiset
 • ​Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Muutosta ilmassa (55 min)

Miten ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia ympäristöön tutkitaan? Miten käynnissä oleva ilmastonmuutos poikkeaa aikaisemmista lämpöjaksoista, ja millaisin keinoin muutosta voidaan hillitä? Oppaan johdolla pureudumme ajankohtaisiin kysymyksiin ja tutustumme ympäristönmuutoksen tutkimukseen. Samalla tutustumme eläimiin, jotka hallitsivat maisemaa mannerjäätikön valtaamassa pohjolassa.   

 • Kohderyhmä: 
  Yläkoulut
  Toisen asteen oppilaitokset
  Aikuiset
 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Museon parhaat palat -yleisopastus (55 min)

Opastuksella tutustumme museon suosituimpiin kohteisiin, joita ovat mm. dinosaurukset ja mammutit sekä piipahdamme Afrikan yö -huoneessa kuuntelemassa eläinten ääniä. Aikuisryhmien kanssa juttelemme kierroksella myös rakennuksen historiasta, mutta lapsiryhmien kanssa keskitymme näyttelyihin.

 • Kohderyhmä: 
  Aikuiset
  Tyhy-, tyky- & virkistyspäiväryhmät
  1-6 lk.
 • Yläkoulut
 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Tunti tutkijana (55 min) 

Opastuksella tutustumme luonnontutkijan työhön ja kannustamme lapsia luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Toiminnallisella opastuksella lajittelemme mm. selkärangattomia omiin ryhmiinsä ja etsimme sulkansa pudottaneita lintuja.

 • Kohderyhmä:
  esikoulu (6 v.)
  1-2 lk
 • Hinta: oppilaitokset 90 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 90 € + opastusryhmän pääsymaksut.
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Maailman luonto (55 min)

Elämän sopeutumiskyky hämmästyttää ja ihastuttaa! Opastuksella kuljemme läpi hyisen kylmyyden kohti savanneja ja trooppisia sademetsiä. Tutustumme maailman eläinlajistoon ja erilaisiin ympäristöihin. Oppaan johdolla myös selviää, ketkä temmeltävät öisellä savannilla?   

 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Hinta: 90 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 90 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
 • Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä

Neljä vuodenaikaa (55 min)   

Opastuksella käymme läpi Suomen vuodenajat ja mitä luonnossa silloin tapahtuu. Kesäisellä järvellä tapaamme majavat ja inisemme itsekin kuin hyttyset. Syksyllä luonto ja eläimet valmistautuvat talveen ja selvitämme, ketkä muuttavat etelään ja ketkä kasvattavat talviturkin? Lumitunnelin kautta ryömimme kohti keväistä suota, jossa kurjet jo odottavat. Lopuksi painamme kaikille osallistujille eläinten jälkiä mukaan.

 • Kohderyhmä:
  Päiväkodit (3–6 v.)
  Esikoulu

   
 • Hinta: Päiväkodit 90 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 90 € + opastusryhmän
 • pääsymaksut
 • Ryhmäkoko: enintään 25

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa (55 min.)

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita useiden ympäristöjen erilaisista kiinnostavista kasveista ja niiden ominaisuuksista.

Kohderyhmä:
alakoulu, yläkoulu, lukio, aikuiset

 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 90 € (+ sisäänpääsymaksu 10 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 8 €/opiskelija
  • Lauantaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 120 € + sisäänpääsymaksu 10 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 8 €/opiskelija
  • Oppilaitosryhmät 90 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: enintään 25 hlöä.

 

Retki-ketun omatoimireput päiväkotiryhmälle

Lähde Retki-ketun mukaan seikkailemaan ja tutkimaan jännittäviä kasveja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneille.  Repuissa on kartta ja 6 erilaista tehtävää, joihin Retki-kettu tarvitsee lasten apua.
Repun taskuista löytyvät kaikki retkellä tarvittavat apuvälineet. Tehtävissä etsitään kasveja, joiden osia kurkistetaan taskulampuilla ja joiden hedelmiä maistellaan (sitruuna ja banaani). Retkellä vertaillaan myös kasvien vihreän eri sävyjä, piirretään kasvin osia ja tehdään juurijumppa.

Tehtävät tehdään pienryhmissä, jossa on päiväkodin oma aikuinen ja korkeintaan 7 lasta. Jokainen pienryhmä saa mukaan oman Retki-kettu-pehmoeläimen ja repun. Kaikkien pienryhmien reput ovat sisällöltään samanlaisia, mutta tehtävät ovat jokaisessa repussa eri järjestyksessä, jotta tehtäväpisteet eivät ruuhkaannu.

Kohderyhmä:
päiväkodit (3-6 v.), esikoulu

 • Hinta: kasvihuoneiden sisäänpääsymaksu 4 €/lapsi, ryhmän aikuiset maksutta
  Reppujen ja niissä olevien materiaalien käyttäminen on päiväkotiryhmille maksutonta.
 • Ryhmäkoko: enintään 30 lasta.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (55 min.)

Opastus ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Opastuksen hinta aukioloaikoina arkisin 90 € + sisäänpääsymaksut 7 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 6 €/opiskelija
 • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 120 €  + sisäänpääsymaksut 7 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 6 €/opiskelija
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
 
 
 
 
 
Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
14.11.2023