LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Opastukset

Alaskan syksy saapuu. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen kasvihuoneet. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan lampi. Kuva: Luomus/Marika Turtiainen
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

 

Tältä sivulta löydät kuvaukset Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisten puutarhojen maksullisista opastuksista ja ohjeet opastusvarauksen tekemiseen. Järjestämme myös kaikille avoimia maksuttomia opastuksia, joista on kerrottu lisää Luomuksessa tapahtuu -sivulta.


Erityisjärjestelyt

PÄIVITETTY 5.8.2020: Opastuksia ei tällä hetkellä järjestetä koronatilanteen vuoksi. Syksyn 2020 opastustarjonnasta tiedotetaan myöhemmin.

Syksyllä 2020 myös ryhmien omatoimiset vierailut voi varata etukäteen ja varmistaa näin ryhmän sisäänpääsy museoon. Elokuun aikana julkaistaan linkki varausjärjestelmään, josta ryhmän omatoimisen vierailuajan voi varata.


Opasvarauspalvelun yhteystiedot 

Yleisökohteisiimme voi varata maksullisia opastuksia sähköisen opasvarauskalenterin kautta. Tilattavissa olevista opastuksista löydät lisätietoa alempaa tältä sivulta. 

Voit kysyä lisätietoja myös puhelimitse tai sähköpostilla:

 • Puhelimitse numerosta 02941 28855 ma, ti ja to klo 13–15Päivystysaikaa ei ole seuraavilla koulujen lomaviikoilla: viikot 52–2 (joulu-loppiainen), viikko 8 (pääkaupunkiseudun talvilomaviikko), viikot 25–31 (kesäloma), viikko 42 (syysloma) eikä arkipyhinä. Kesällä puhelin toimii takaisinsoittopalveluna jättäessäsi viestin vastaajaan.
 • Sähköpostitse osoitteesta: opastukset@luomus.fi

Mainitsethan mihin kohteeseen haluat opastuksen. Samasta numerosta varataan Luomuksen kaikkien yleisökohteiden opastukset. Kerro varauksen yhteydessä myös ryhmäsi mahdollisista erityistoiveista ja -tarpeista


Hintatiedot

Syksyllä 2020 opastuksien ryhmäkoko on rajattu 15 henkilöön, jotta voimme varmistaa turvavälit opastuksella. Pienemmässä ryhmässä kaikilla on mahdollisuus kuulla opasta ja seurata opastusta turvallisesti. Ryhmä voi tutustua näyttelyihin omatoimisesti ennen ja jälkeen opastuksen.

Opatusten hinnat 

Oppilaitoshinnat
 • Opastus arkisin 80 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).
 • Opastus lauantaisin ja sunnuntaisin 100 € (sisältää oppilaitosryhmän sisäänpääsymaksut).

Oppilaitoshintaan ovat oikeutettuja:

 • Päiväkodit
 • Peruskoulut
 • Lukiot
 • Ammattioppilaitokset (kaikenikäiset opiskelijat)

Työpajojen ja erikoisopastusten hinnat vaihtelevat välillä 100–160 € sisältäen sisäänpääsymaksut.  

Maksutavat

Opastus ja sisäänpääsymaksut maksetaan kassalle ennen opastuksen alkua. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, Visa Electron ja luottokorteista Visa ja MasterCard. Henkilökohtaiset pääsymaksut voi maksaa myös Smartumin yhdistetyillä kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai Museokortilla. Myös laskutus on mahdollinen (8 € laskutuslisä). Laskun voi pyytää saavuttaessa  kassalta. Laskutusta varten tarvitaan laskutusyhteystietojen lisäksi y-tunnus. Mikäli maksajana on kaupunki/kaunta tulee ottaa mukaan maksusitoumuslomake (kosti).

Peruutusehdot

Ilmainen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Kaksi arkipäivää tai sitä myöhemmin peruutetuista opastuksista veloitamme 50 % opastuksen hinnasta ja peruuttamattomista opastuksista veloitamme opastuksen hinnan kokonaisuudessaan.

Usein kysyttyä

Voiko luonnontieteellisessä museossa syödä omia eväitä? Kesällä ja syksyllä 2020 Luonnontieteellisen museon eväspaikka on suljettu koronavirustilanteen vuoksi, eikä omien eväiden syönti museossa ole mahdollista. Luonnontieteellisessä museossa on normaalioloissa eväiden syöntiä varten 4. kerroksen porrastasanteella eväspaikka, jossa on tilaa n. 20 henkilölle. Eväspaikkaa ei voi varata etukäteen.

Voiko opastuksen maksaa laskulla? Kyllä voi. Laskutusta varten tarvitsemme asiakkaan laskutusyhteystiedot ja y-tunnuksen (jos y-tunnusta ei ole, tarvitaan maksajan syntymäaika). Laskutuslomakkeen saa kassalta, jonne täytetty ja allekirjoitettu lomake myös palautetaan. Kaupunkien/kuntien koulut voivat tuoda mukanaan vastaavat tiedot sisältävän tilauslomakkeen. Lasku lähetetään jälkikäteen ja laskutuslisä on 8 euroa. Laskuttajatahona on Helsingin yliopisto.

Mikä arvonlisäverokanta on voimassa opastuksilla ja pääsymaksuissa? Opastuksissa ja pääsymaksuissa on voimassa nollaverokanta eli hintoihin sisältyy alv. 0 %.

Mikä/kuka on laskuttajataho Luomuksen yleisökohteiden vierailujen ja opastusten osalta? Laskuilla on laskuttajatahona Helsingin yliopisto, y-tunnus: 0313471-7. Laskutus tapahtuu jälkikäteen, sillä laskutuslomake täytetään vierailun yhteydessä. Muistathan ottaa laskutusyhteystiedot mukaan!

Saako nettivarauksesta vahvistuksen? Kyllä. Lähetämme kaikista netin kautta tehdyistä opastusvarauksista vahvistuksen sähköpostitse. Vahvistus ei kuitenkaan lähde automaattisesti vaan vasta ehdittyämme käsitellä saapuneen varauksen. Yleensä vahvistus lähetetään viimeistään varausta seuraavana arkipäivänä. Huom! Varausvahvistuksessa on tärkeitä museovierailuun liittyviä ohjeita, joten se kannattaa lukaista läpi. Jos varausvahvistusta ei kuulu, ota yhteyttä opastusvaraukseen!

Miksi opastusta ei voi varata Luonnontieteelliseen museoon koulujen loma-aikoina (joululoma, talviloma ja syysloma)? Museon vilkkaimpina vierailuaikoina eli koulujen loma-aikoina, emme suurten asiakasvirtojen vuoksi pysty järjestämään opastuksia. Kokemuksemme mukaan sekä opastetun kierroksen seuraaminen että vetäminen on silloin hyvin haasteellista. Ryhmät ja yksityishenkilöt ovat kuitenkin tervetulleita vierailemaan museossa omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina.

Järjestättekö syntymäpäiväpaketteja? Emme järjestä erityisiä syntymäpäiväopastuksia emmekä tarjoa/vuokraa tiloja esim. kakkutarjoiluja varten. Halutessanne voitte toki varata jonkin normaaleista opastuksistamme ja syödä syntymäpäiväherkkuja 4. kerroksen eväspaikalla. Eväspaikkaa ei kuitenkaan voi etukäteen varata.


Luomuksen opastukset

Opastuksia ei tällä hetkellä järjestetä koronatilanteen vuoksi. Syksyn 2020 opastustarjonnasta tiedotetaan myöhemmin.

Syksyllä 2020 opastettavan ryhmän koko on enintään 15 henkilöä, jotta voimme varmistaa turvavälit opastuksella. Pienemmässä ryhmässä kaikilla on mahdollisuus kuulla opasta ja seurata opastusta turvallisesti.

Luonnontieteellisessä museossa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa ei pääsääntöisesti voida järjestää useita samanaikaisia opastuksia. Mikäli haluatte varata useampia opastuksia samalle päivälle, pyydämme ottamaan yhteyttä opasvarauspalveluumme sähköpostitse opastukset@luomus.fi.

Osa opastuksista on varattavissa ympäri vuoden ja toiset vain osan vuodesta. HUOM! Kaikki 80 € opastukset maksavat lauantaisin ja sunnuntaisin 100 €.

Luonnontieteellisen museon opastustarjonta

PÄIVITETTY 5.8.2020: Opastuksia ei tällä hetkellä järjestetä koronatilanteen vuoksi. Syksyn 2020 opastustarjonnasta tiedotetaan myöhemmin.

Luokkaretkipaketti kouluille toukokuussa (1–1,5 h)

Lähde tutkimusmatkalle Luonnontieteelliseen museoon selvittämään monimuotoisuuden mysteeriä. Luonnon monimuotoisuus on sanapari, joka tulee vastaan koulukirjoissa ja uutisissakin. Mitä termi oikein tarkoittaa? Miksi luonnossa elonkirjo kukoistaa ja lajirunsaus hämmästyttää niin vesilätäkössä kuin sademetsissäkin? Miksi monimuotoisuuden säilyminen on tärkeää myös ihmiselle? Pakettiin kuuluu oppaan pitämä alustus (n. 25 min.) sekä omatoimitehtävät. Tehtävät tehdään opettajajohtoisesti pienryhmissä ja ne ratkeavat vierailemalla museon eri näyttelyissä. Tehtäviä voi tehdä omasta aikataulusta riippuen yhden tai useamman. Omatoimitehtävissä havainnoidaan lajikirjoa, vertaillaan elinympäristöjä ja oivalletaan sopeumien merkitys.

 • Hinta: 80 € (Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.)
  • Saatavilla: toukokuussa 2021
  • Varattavissa: tammikuusta 2021 alkaen 
  • Tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamupäivisin on myynnissä aina kaksi samanaikaista luokkaretkipakettia samalle kellonajalle. Perjantaisin ja aina iltapäivisin klo 12.15 alkaen myynnissä on vain yksi luokkaretkipaketti kerrallaan.
  • Kohderyhmä: 1–6 lk

Kirahveja kimnaasissa (55 min)

Kirahveja kimnaasissa -opastus on museomme yleisopastus. Opastuksella käydään läpi museorakennuksen värikkäitä vaiheita ja kierretään eri puolilla uudistettua museota tutustumassa näyttelyidemme "herkkupaloihin". Opastus pohjautuu museorakennuksen historiasta kertovaan ”Kirahveja kimnaasissa” erikoisnäyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan (suosittelemme opastusta aikuisryhmille, opastus soveltuu yli 7-vuotiaille oppilasryhmille ).

Muutosta ilmassa (55 min)

Muutosta ilmassa –näyttelyn opastus kuljettaa menneestä tulevaan kertoen muuttuvan ilmaston vaikutuksista pohjoiseen luontoomme sekä keinoista sopeutua nykyiseen muutokseen. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät - villamammutit, luolaleijona, jättiläishirvi - ja läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit. Opastuksella esitellään kuinka ilmastonmuutoksia tutkitaan ja mitä siitä on selvinnyt.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.
 • Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset (5-luokasta ylöspäin)

Vuosi suomalaisessa luonnossa (55 min)

Kevät on täynnä lisääntymistä ja poikasia, kesä kohisevan kasvun aikaa. Syksyllä kerätään vararavintoa ja valmistaudutaan selviytymään talvesta.

Opastuksella kuljetaan halki Suomen luonnon etelästä pohjoiseen eri vuodenaikoina. Samalla tutustutaan lukuisiin eläin- ja kasvilajeihin, ja perehdytään niiden ainutlaatuisiin selviytymistarinoihin. Opastus sijoittuu museon Suomen luonto -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (1–4 lk.):
  • luonto eri vuodenaikoina
  • kasvien ja eläinten elämän vaiheita
  • oman lähiympäristön kasvi-, sieni- ja eläinlajeja
  • eläinten ja kasvien lisääntyminen

Maailman luonto (55 min)

Maailman luonto -näyttely kuljettaa kävijän läpi viiden ilmastovyöhykkeen, aina arktisesta Grönlannista trooppiseen Borneoon. Opastuksella esitellään maapallon erilaisia ympäristöjä, niiden kasveja ja eläimiä. Kohtaamme muun muassa Afrikan savannilla eri vuorokaudenaikoina liikkuvia eläimiä. Pääpaino on eläinten sopeumissa erilaisiin ympäristöolosuhteisiin. Opastus sijoittuu Luonnontieteellisen museon Maailman luonto -näyttelyyn. 

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Oppilaitoshintaan sisältyvät sisäänpääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan

Eläköön elämä! (55 min)

Opastuksella kuljetaan matka läpi elämän historian ja keskitytään evoluutioon eliökuntaa muokkaavana voimana. Aihetta käsitellään uusimpien tutkimustulosten valossa. Opastuksella selviää mm. kuinka erilaiset teoriat ovat aikojen saatossa kaatuneet tai mullistaneet käsityksiämme, saaneet mantereetkin liikkumaan. Tietomme omituisista eliölajeista ja dramaattisista sukupuutoista tarkentuu jatkuvasti sitä mukaan kun uusia todisteita löydetään. Opastus sijoittuu museon Elämän historia -näyttelyyn.

 • Hinta: 80 € + opastusryhmän pääsymaksut, oppilaitokset 80 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät oppilaitoshintaan.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
 • Kohderyhmä: mukautettavissa ikäryhmän mukaan
 • Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin (7–9 lk, lukio):
  • eliökunnan synty ja kehitys
  • ihmisen biologinen ja kulttuurinen evoluutio

Tunti tutkijana (55 min)

Tunti tutkijana -opastus on esikouluryhmille sekä 1.-2.-luokkalaisille suunnattu toiminallinen opastus, jossa tutkimus- ja havainnointitehtävät avaavat luonnontutkijoiden työtä ja kannustavat lapsia omatoimiseen luonnon ja ympäristön tarkkailuun. Aina ei ole olemassa oikeaa vastausta... Opastuksella mm. lajitellaan selkärangattomia omiin ryhmiin ja etsitään sulkansa pudottaneita lintuja. Opastus tapahtuu näyttelytiloissa eri puolilla museota.

 • Kohderyhmä: 1-2 lk ja esikoulu (6 v.)
 • Hinta: oppilaitokset 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut.
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä

Dinosaurusten maailma (55 min)

Pienten tutkimusmatkailijoiden retkellä tutustutaan valtavan kokoisiin dinosauruksiin, mutta ei unohdeta niitä pienimpiäkään. Leikimme hovimestareita ja laadimme tuota pikaa heille erilaiset lounaslistat. Mutta keitä muita eläimiä pyrkii samaan ruokapöytään? Dinosaurusten maailmaan tutustutaan mm. pelaamalla ja liikkumalla. Opastukseen sisältyy lopussa piirustustehtävä.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Tarjolla ti-pe klo 9:30, 11:30 ja 13:30.
  • Ryhmäkoko: enintään 15 henkilöä
    

Neljä vuodenaikaa (55 min)     

Opastus ei ole myynnissä syksyllä 2020.

Muistatko miltä kesällä tuoksuu? Silloin majavat uiskentelevat järvellä eikä inisevien hyttysten kohtaamiselta voi välttyä. Kesällä eläinten on helppo löytää syötävää, mutta syksyllä kaikki on toisin. Kohta lumi jo narisee ja metsäjäniksen on aika vaihtaa turkki. Karhu kömpii talvipesäänsä ja kaikki odottavat kevään saapumista. Opastuksella käymme läpi kaikki neljä vuodenaikaa ja mitä luonnossa silloin tapahtuu. Kierroksen lopussa lapset pääsevät painamaan eläinten jälkiä työpajassa.

Opastuksella käsiteltävät eläimet: majava, hyttynen, muuttolinnut, hirvi, karhu, metsäjänis, orava, päästäinen ja kurki.

 • Kohderyhmä: Päiväkodit (3–6 v.)
 • Hinta: Päiväkodit 80 € (sis. sisäänpääsymaksut), muut ryhmät 80 € + opastusryhmän pääsymaksut
  • Ryhmäkoko: enintään 15

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Yleisopastus Kaisaniemen ulkopuutarhassa! (55 min.)

Opastus ei ole myynnissä kesällä 2020 poikkeustilanteen vuoksi.

Kuva: Hanna HyvönenKasvitieteellisen puutarhan ulkoalueiden kierroksella nautitaan suurten puiden varjosta ja kukkien väriloistosta. Opastuksella pääset tutustumaan historiallisen puutarhan uuteen ilmeeseen. Aisti-, kivikko-, jäkälä- ja sammalpuutarhojen lisäksi kierros johdattaa kävijän aikamatkalle kasvien kehityshistoriaan. Kierros vasta-avatun evoluutiopuun poluilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat ennennäkemättömällä tavalla.

Opastus sijoittuu Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • arkisin 80 €, viikonloppuisin 100 €
  • Pääsymaksut kasvihuoneisiin (ryhmähinta 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija) peritään, mikäli ryhmä vierailee myös kasvihuoneissa opastuksen yhteydessä. Oppilaitosryhmille pääsymaksut kasvihuoneisiin sisältyvät opastuksen hintaan. HUOM: Vierailu kasvihuoneissa on mahdollista vain kasvihuoneiden normaalien aukioloaikojen puitteissa.
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

Yleisopastus Kaisaniemen kasvihuoneissa (55 min.)

Opastus ei ole myynnissä kesällä 2020 poikkeustilanteen vuoksi.

Opastuksen aikana tutustutaan mm. sademetsän ja aavikon monipuoliseen kasvimaailmaan. Kierrokseen sisältyy tarinoita ja tietoa kaakaosta, banaanista sekä muista tutuista hyötykasveista. Lihansyöjäkasvi on jännittävä esimerkki kasvien sopeutumisesta erilaisiin ympäristöihin.

 • Opastuksen kesto: 55 min.
 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Hinta:
  • Aukioloaikoina 80 € + sisäänpääsymaksu 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija
  • Lauantaisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 € + sisäänpääsymaksu 8 €/aikuinen, 4 €/3-17-vuotias, 5 €/opiskelija
  • Oppilaitosryhmät 80 € (sis. sisäänpääsymaksut)
 • Ryhmäkoko: suositus korkeintaan 25 hlöä.

 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan opastustarjonta

Kasveja kaukomailta ja kotipuutarhasta (55 min.)

Opastus ei ole myynnissä kesällä 2020 poikkeustilanteen vuoksi.

Kumpulassa pääset kierrokselle maapallon ympäri: maantieteellisessä puutarhassa on kasveja läheltä Euroopasta aina Pohjois-Amerikan Kalliovuorille ja eksoottiseen Kaukoitään asti. Kulttuurikasvien puutarhassa kasvavat monenlaiset hyötykasvit ruokakasveista lääkekasveihin sekä kartanopihan kasveja historiallisessa kartanoympäristössä. Opastuksella saat hyvän yleiskuvan kuuden hehtaarin kokoisen puutarhan eri osa-alueista. Matkaa tulee opastuksella taitettavaksi noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

 • Opastukselle voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan.
 • Opastuksen hinta aukioloaikoina arkisin 80 € + sisäänpääsymaksut 5 €/aikuinen, 3€/3-17-vuotias, 4€/opiskelija
 • Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella 100 €  + sisäänpääsymaksut 5 €/aikuinen, 3€/3-17-vuotias, 4€/opiskelija
 • Ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä
Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
5.8.2020