LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Konsta Punkan valokuvat kertovat ilmastonmuutoksen tutkimuksesta – Näyttely 23.1.–15.3. Luonnontieteellisessä museossa

27.1.2020
Integrated Carbon Observation System, ICOS Suomi

#ICOScapes näyttelyn valokuvat ja videot kertovat tutkijoiden työstä ainutlaatuisissa paikoissa, joissa he mittaavat kasvihuonekaasuja eri puolilla Eurooppaa. Kasvihuonekaasujen havainnoinnin avulla voidaan ennustaa ilmastonmuutoksen etenemistä ja pyrkiä ehkäisemään sen seurauksia. Havaintodataa käytetään sekä tutkimuksessa että kansainvälisten sopimusten tekemisessä.

Valokuvat kertovat tutkijoiden arjesta ja ilmastonmuutoksesta.

– Valokuvien avulla voimme kertoa tutkijoiden arjesta, siitä pitkäjänteisestä, usein vuosien työstä tutkimustulosten takana, selittää ICOSin viestintäjohtaja Katri Ahlgren.

– ICOS on tutkijoiden yhteisö, ja haluamme osaltamme tuoda heidän ääntään keskusteluun, ja lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta.  

ICOS on lyhenne infrastruktuurin nimestä Integrated Carbon Observation System.

Kuvaaminen on tapa puolustaa luontoa

Valokuvaaja Konsta Punkka vieraili kasvihuonekaasujen mittausasemilla kahdessatoista Euroopan maassa. Kuvat on otettu elokuun 2017 ja elokuun 2018 välisenä aikana. Nyt avautuvaan näyttelyyn valittiin 24 kuvaa 12 eri maasta kaikkiaan satojen kuvien joukosta. Osa näyttelykuvista on paraikaa esillä myös Ympäristöministeriön katutason ikkunoissa Helsingin keskustassa.

Konsta Punkalle valokuvaaminen on hänen tapansa puolustaa luontoa.

– Haluan näyttää kuinka ainutlaatuisia paikkoja maailmassa on, ja kuinka hienoja eläimiä. Kuvien avulla haluan kertoa, että ihmisen kannattaa suojella luontoa, eläimiä ja ylipäätänsä elämää tällä pallolla.

ICOS-tutkijoiden kanssa työskentely oli Punkasta erityistä juuri tiiviin ilmasto- ja luontoyhteyden vuoksi.

–  On hienoa päästä kertomaan, miten tutkijat työskentelevät ilmaston puolesta. Mitä he käytännössä tekevät ja minkälaisissa ympäristöissä. Ulkopuolinen näkee sitä harvemmin, ja se on tosi kiinnostavaa.

Yhtenäiset mittaukset nopeuttavat ilmaston tutkimista

Kasvihuonekaasujen mittaamiseen tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä. Niinpä 12 Euroopan valtiota on perustanut yhteisen infrastruktuurin, englanniksi ICOS, Integrated Carbon Observation System. ICOSin piirissä on yli 130 mittausasemaa, laboratorioita, datakeskus, sekä noin 500 tutkijaa. Suomesta mukana on 13 mittausasemaa ja kymmenittäin tutkijoita Helsingin Yliopistosta, Ilmatieteen laitokselta ja Itä-Suomen yliopistosta. ICOS on tuottanut #ICOScapes näyttelyn.

ICOS helpottaa tutkijoiden työtä ja nopeuttaa ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimista. Perinteistesti tutkimusryhmät ja yliopistot eri maissa ovat kukin rahoittaneet omia tutkimusasemiaan, ja mittausmetodit ovat vaihdelleet. ICOS-yhteisön tutkijat ovat sopineet yhteisistä mittaustavoista ja keräävät tiedot samaan paikkaan. Nyt kuka tahansa voi ladata ICOSin tietokannasta tarkkaa dataa, joka on mitattu samalla tavalla kymmenillä asemilla ja prosessoitu ICOSin tiukkojen laatustandardien mukaan. Näin esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvistä ääri-ilmiöistä saadaan varsin nopeasti tutkimustietoa, eikä vasta useiden vuosien tai vuosikymmenen kuluttua.

–  Kasvihuonekaasupäästöt liikkuvat tuulten ja ilmavirtausten mukana jopa satoja tai tuhansia kilometrejä. Kun mittaamme täsmälleen samalla tavalla sekä Puolan hiilitehtaiden alueella että Lapin puhtoisella tundralla, saamme vertailukelpoista tietoa sekä nielujen ja päästöjen liikkeistä että paikallisista olosuhteista, sanoo professori Annalea Lohila Ilmatieteen laitokselta ja Helsingin yliopistolta.
 

#ICOScapes-valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisessä museossa, Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki. Näyttely on avoinna yleisölle 23.1.–15.3.2020. Vierailu sisältyy museon pääsylipun hintaan. Sisäänpääsy myös museokortilla. Aukioloajat, lippuhinnat ja lisätiedot: luomus.fi/museo  
#ICOScapes näyttelyn on tuottanut Integrated Carbon Observation System, ICOS.

 

Lisätietoja ja materiaalia:

Katri Ahlgren, Head of Communications
Integrated Carbon Observation System, ICOS
040-3502557 / katri.ahlgren@icos-ri.eu

Annalea Lohila, professori
Helsingin yliopisto ja Ilmatieteen laitos
050-3663242  / annalea.lohila@fmi.fi

Konsta Punkka, valokuvaaja
kpukka@gmail.com
 

Konsta Punkka on tunnettu luonto- ja villieläinten kuvaaja. Hänellä on yli miljoona seuraajaa Instagramissa, suomalaisista enemmän on vain parilla tähdellä, kuten Kimi Räikkösellä. ICOSin lisäksi Punkka on kuvannut muun muassa National Geographic -lehdelle, Greenpeacelle ja useille globaaleille suuryrityksille.

Integrated Carbon Observation System, ICOS, on Euroopan laajuinen infrastruktuuri, joka tuottaa standardoitua ja avointa dataa kasvihuonekaasujen esiintymisestä ilmakehässä, sekä kasvihuonekaasujen vaihdosta ilmakehän, maan ja merien välillä. Tiedon perusteella voidaan esimerkiksi arvioida ilmastonmuutosta hillitsevien toimien tehokkuutta. ICOSilla on yli 130 tutkimusasemaa 12 Euroopan maassa. Toimintaa rahoittavat ICOSin jäsenmaat, joista Suomi on vahvasti mukana. ICOS-Suomessa on Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto. ICOSin pääkonttori sijaitsee Helsingin Kumpulassa. 
Englanninkielinen verkkosivu: www.icos-ri.eu, Twitter: https://twitter.com/icos_ri

Avainsanat: 

TiedoteLuonnontieteellinen museo