LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

   
   
   

 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna yleisölle erityisjärjestelyjä noudattaen. Tutustu koronavirustilanteen aiheuttamiin erityisjärjestelyihin Luomuksen yleisökohteissa.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ja kahvila&kauppa ovat avoinna kesäisin. Vuonna 2020 kesäkausi on 2.6.–30.9.2020. Puutarha on maksullinen ja lipunmyynti on kahvilassa. Puutarhan pääsymaksulla on pääsy myös Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kartanorakennuksessa sijaitseviin Luomuksen geologisiin kokoelmiin. Geologisten kokoelmien aukioloajat.

Kahvilassa ja lipunmyynnissä asiakkaita palvelee Kesäkahvila Kummun henkilökunta (kahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520). Tarkemman aukioloajat ja lippuhinnat löytyvät alta. 

Mikäli haluat tiedustella kesäkahvila Kummun tiloja tai tarjoiluja tilaisuutta varten kesälle 2020, ole yhteydessä kesäkahvila Kummun henkilökuntaan sähköpostitse osoitteessa (kahvilakumpu@gmail.com). Huomioithan tilaisuuksia suunnitellessasi koronavirustilanteen vaikutukset kokoontumisiin. 


Aukioloajat kesäkaudella

Puutarha ja kahvila ovat avoinna kesäisin. Vuonna 2020 puutarha on avoinna 2.6.–30.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 (suljettu maanantaisin). Uloskäynti puutarhan pyöröportista klo 20 saakka (huom! pyöröportista ei mahdu ulos lastenvaunujen kanssa).

Poikkeukset aukioloajoissa

To 18.6.2020 puutarha on avoinna klo 11–15 ja juhannuksena pe–su 19.–21.6.2020 puutarha on suljettu. 


Pääsymaksut

Puutarhavierailusta peritään pääsymaksu alla olevan hinnaston mukaan. Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, luottokortit (Visa, Visa Electron ja MasterCard), Smartum setelit (yhdistetty kulttuuri- ja liikuntaseteli sekä lounasseteli) ja Smartum-kortti, Edenredin kulttuuri- (Virike) ja lounassetelit (Lounari) sekä Edenred-kortti. Ryhmät voivat maksaa pääsymaksut myös laskulla. Lasku täytetään paikan päällä. Laskutusta varten tulee varata mukaan laskutusyhteystiedot (mukaan lukien y-tunnuksen, jos lasku osoitetaan rekisteröityneelle yhdistykselle tai yritykselle). Laskutuslisä on 8 €.

Perusmaksut
Aikuiset 7 €
Alennusryhmät (aikuiset) 5 €
Eläkeläiset  
Työttömät  
Varus- ja siviilipalvelushenkilöt  
Helsingin yliopiston henkilökunta  
Opiskelijat 4 €
Lapset 7–17 v. 4 €
Kimppalippu (yhteislippu lapsille ja aikuisille) maks. 2 aikuista ja 4 lasta 18 €
   
Ilmaisryhmät - ilmainen, ilmoittaudu kassalla
Lapset alle 7v. – pois lukien päiväkoti- ja  muut ryhmät
Ryhmien vetäjät ja linja-auton kuljettaja  
Vammaisten avustajat  
Sotaveteraanit  
Median edustajat lehdistökortilla  
ICOM-korttilaiset  
Helsingin yliopiston biologian opiskelijat (opiskelijakortilla)  
Päiväkoti-, peruskoulu-, lukio- ja ammattioppilaitosopettajat  
Kausikortti

Kumpulan puutarhan kausikortti
(alkaen 2.5.2019) Henkilökohtainen kausikortti Kumpulan puutarhaan, voimassa ostopäivästä kauden loppuun eli 30.9.2019 saakka.

24 €
Omatoimisten ryhmien maksut
Vähintään 15 hengen aikuisryhmät 5 €/hlö
Päiväkoti- ja koululaisryhmät 3 €/hlö
Maksu peritään kaikilta, myös alle 7-vuotiailta, pois lukien ryhmän vetäjät
Opastukselle osallistuvien ryhmien maksut
Oppilaitosryhmille sisäänpääsymaksut sisältyvät opastuksen hintaan. Koskee päiväkoti-, esikoulu-, peruskoulu, lukio- ja ammattioppilaitosryhmiä.  
   
Aikuisryhmät (aikuiset ja eläkeläiset)      5 €/hlö
Opiskelijat 4 €/hlö
Lapset, muut kuin oppilaitosryhmät:  
0-2-vuotiaat (huoltajan seurassa) ilmaiseksi
3-17-vuotiaat (lapsiryhmät tai lapset osana aikuisista ja lapsista koostuvassa ryhmässä) 3 €/hlö

Sijainti ja liikenneyhteydet

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Kumpulan yliopistokampuksen vieressä osoitteessa Jyrängöntie 2 (ks. kartta alla). Sisäänkäynti puutarhaan Jyrängöntien portista, Kumpulantaipaleen puoleinen portti on suljettu. Tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät sivulta alempaa.

Näytä Kumpulan kasvitieteellinen puutarha suuremmalla kartalla

Julkinen liikenne

Hämeentietä kulkevat bussit (70- ja 700-sarja) pysähtyvät Kumpulan kampuksen kohdalla. Pysäkeiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

Mäkelänkatua kulkevat bussit (osa 60- ja 600 -sarjan busseista) pysähtyvät pyöräilystadionin pysäkillä, josta on matkaa puutarhan Jyrängöntien portille noin kilometri.

Raitiovaunut 6 ja 8 pysähtyvät Hämeentiellä. Pysäkiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

 

Polkupyörät

Jyrängöntiellä olevalla portilla on polkupyöräteline.

Pysäköintipaikat

Puutarhan portin edustalla (Jyrängöntie 2) on 8 kpl (4 h) henkilöautopaikkoja ja 1 bussipaikka puutarhan asiakkaita varten. Kadunvarren parkkipaikkoja henkilöautoille voi etsiä myös Kumpulan kampukselta (Pietari Kalmin, Ernst Lindelöfin, Gustaf Hällströmin ja Väinö Auerin kaduilta), paikat ovat pääsääntöisesti maksullisia. Kampukselta pääsee puutarhalle punatiilisen kiihdytinlaboratorion ohi kulkevaa hiekkatietä. Joitain pääsääntöisesti maksullisia paikkoja on myös Hämeentien sillan alla.

Ajo- ja saapumisohje Kumpulan puutarhaan

Keskustan suunnasta tultaessa:

 • Käänny Hämeentieltä oikealle Haukilahdenkadulle (siinä on opaste). Risteys on ensimmäinen Sturenkadun risteyksen jälkeen ja aivan Paavalin kirkon kohdalla.
 • Heti ensimmäisestä vasemmalle (siinä on opaste)
 • Aja suoraan tien päähän (sielläkin on opaste)
 • Aja pienen sillan yli
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan ali
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Pohjoisen suunnasta tultaessa:

 • Arabianrannan risteyksen jälkeen tulee silta, josta yli
 • Käänny heti sillan jälkeen oikealle (opaste näkyy hieman huonosti kasvillisuuden takaa)
 • Tie kiertää Hämeentien sillan alle
 • Käänny ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle
 • Pienen sillan yli (on opaste)
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan alle (alitat Hämeentien kaksi kertaa)
 • Jatka tietä skeittipuiston ohi ja vanhan rautatien yli
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Myymälä ja asiakaspalvelu

Kumpulan puutarha sekä kahvila Kumpu ovat avoinna kesäkaudella, vuonna 2020 2.6.–30.9. ti–su klo 11–18, maanantaisin ja juhannuksena suljettu. Uloskäynti pyöröportista klo 20 saakka (huom! pyöröportista ei mahdu ulos lastenvaunujen kanssa). Puutarhan pääsylippujen myynti kahvila Kummussa: (kahvilakumpu@gmail.com puh. 0400 170 520).

Puutarhan aukioloaikoina teitä palvellaan puutarhan kahvilassa: kahvila Kumpu (kahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520). Opastusvarauksen voi tehdä suoraan verkossa Opastukset sivuilla, mutta vailtettavasti kesälle 2020 opastuksia ei ole tarjolla, johtuen koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista. Lisätietoa opastuksista numerosta 02941 28855 (ma, ti ja to klo 13–15, koulujen loma-aikoina numerossa ei ole päivystystä) tai sähköpostitse opastukset@luomus.fi. Muistakaa mainita mistä yleisökohteesta olette kiinnostuneita. Opastuspuhelin ja opastukset-sähköposti palvelee kaikkia Luonnontieteellisen keskusmuseon yleisökohteita (Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha).


Käytännön vinkkejä

Kuva: Mikko Paartola

Kartta

Lataa tästä itsellesi kumpulan kartta (pdf). Karttaan on merkitty puutarhassa olevien lisätietokylttien paikat.

Eväsretkelle?

Puutarhassa saa myös olla piknikillä leikatuilla nurmikentillä. Ethän kuitenkaan grillaa tai tee avotulta alueella. Istutuksia on varottava ja jäljet on siivottava.

Tapahtumia

Luomuksen tapahtumat -sivuilla on kootusti kaikki yleisölle suunnatut tapahtumat Luomuksen yleisökohteissa. 

Kumpulan kartanossa sijaitsevien geologisten kokoelmien aukioloajat kesällä 2020.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen omaan käyttöön on sallittua. Jos kuvia julkaistaan, kuvauspaikka on mainittava.
Kuvauksista kaupalliseen käyttöön on sovittava erikseen.

Kiellettyä

Kokoelmakasveihin koskeminen ja kasvinosien kotiin vieminen on kielletty. Joukossa on myrkyllisiä ja ihoärsytystä aiheuttavia kasveja.

Puutarhassa ei saa ajaa polkupyörällä, lenkkeillä, ulkoiluttaa koiria (koirakielto ei koske opaskoiria), uida, tehdä avotulta eikä esiintyä juopuneena.


Esteettömyys

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa pystyy puutarhan aukioloaikoina liikkumaan sekä pyörätolilla että lastenvaunujen kanssa. Puutarhan polkuverkosto on sorapohjainen ja paikoitellen puutarhassa on jyrkkiä mäkiä, mutta nämä pystyy kiertämään myös loivempia reittejä käyttäen. Varatkaa kuitenkin runsaasti aikaa puutarhavierailuun. Kahvilan tilat ovat esteettömät, mutta paikoitellen ahtaat. Kahvilarakennuksesta löytyy inva-wc, jossa on myös hoitopöytä.

Puutarhan portit ovat avoinna ti–su klo 11–18, jonka jälkeen puutarhasta pääsee poistumaan klo 20 mennessä pyöröportin kautta. Pyöröpostista ei kuitenkaan mahdu ulos lastenvaunujen, pyörätuolin tai polkupyörän kanssa.


Puutarha-alan harjoittelu

Kiinnostaako puutarha-alan harjoittelu Luomuksen kasvitieteellisissä puutarhoissa?

Lue lisää: Puutarha-alan harjoittelu kasvitieteellisissä puutarhoissa

Puutarha-alan harjoittelijat työn touhussa (kuva: Mikko Paartola)


Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
22.9.2020