LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on kiinni talven ajan. Avaudumme vierailijoille jälleen keväällä 2022. Puutarha on maksullinen ja liput voi ostaa kahvilasta, jossa asiakkaita palvelee Kesäkahvila Kummun henkilökunta (kahvilakumpu@gmail.com, puh. 0400 170 520). 


Aukioloajat kesäkaudella

Puutarha ja kahvila ovat avoinna kesäkausina tiistaista sunnuntaihin (suljettu maanantaisin). Uloskäynti puutarhan pyöröportista klo 20 saakka (huom! pyöröportista ei mahdu ulos lastenvaunujen kanssa). 

Poikkeukset aukioloajoissa

Juhannuksena puutarha on kiinni. 


Pääsymaksut

Puutarhavierailusta peritään pääsymaksu alla olevan hinnaston mukaan. 

Perusmaksut
Aikuiset 9 €
Alennusryhmät (aikuiset) 7 €
Eläkeläiset  
Työttömät  
Varus- ja siviilipalvelushenkilöt  
Helsingin yliopiston henkilökunta / Helsinki Alumni –yhteisön jäsenet  
Opiskelijat 5 €
Lapset 7–17 v. 5 €
Lapset alle 7 v. * 0 €
Kimppalippu (yhteislippu lapsille ja aikuisille) maks. 2 aikuista ja 4 lasta 23 €

Muut ilmaisryhmät – ilmottaudu kassalla

*Lapset alle 7v. – pois lukien päiväkoti- ja muut ryhmät, ryhmien vetäjät ja linja-auton kuljettaja, vammaisten avustajat, sotaveteraanit, median edustajat lehdistökortilla, ICOM-korttilaiset, Helsingin yliopiston biologian opiskelijat (opiskelijakortilla), päiväkoti-, peruskoulu-, lukio- ja ammattioppilaitosopettajat.

Kausikortti

Kumpulan puutarhan kausikortti
Henkilökohtainen kausikortti Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Voimassa ostopäivästä (toukokuusta) kauden loppuun eli 30.9. saakka.

31 €
Omatoimisten ryhmien maksut
Vähintään 15 hengen aikuisryhmät 6 €/hlö
Päiväkoti- ja koululaisryhmät 3,5 €/hlö
Maksu peritään kaikilta, myös alle 7-vuotiailta, pois lukien ryhmän vetäjät
Opastukselle osallistuvien ryhmien maksut

Katso maksutiedot opastukset-sivulta.


Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, luottokortit (Visa, Visa Electron ja MasterCard), Smartum setelit (yhdistetty kulttuuri- ja liikuntaseteli sekä lounasseteli), Edenredin kulttuuri- (Virike) ja lounassetelit (Lounari) sekä Edenred-kortti. Museokortti ei käy maksuvälineenä. Ryhmät voivat maksaa pääsymaksut myös laskulla. Lasku täytetään paikan päällä. Laskutusta varten tulee varata mukaan laskutusyhteystiedot (mukaan lukien y-tunnuksen, jos lasku osoitetaan rekisteröityneelle yhdistykselle tai yritykselle). Laskutuslisä on 8 €. Koronatilanteen vuoksi hyväksymme Luomuksen vuonna 2020 vanhentuneita vapaalippuja vielä vuoden 2021 ajan.


Sijainti ja liikenneyhteydet

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Kumpulan yliopistokampuksen vieressä osoitteessa Jyrängöntie 2 (ks. kartta alla). Sisäänkäynti puutarhaan Jyrängöntien portista, Kumpulantaipaleen puoleinen portti on suljettu. Tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät sivulta alempaa.

Näytä Kumpulan kasvitieteellinen puutarha suuremmalla kartalla

Julkinen liikenne

Hämeentietä kulkevat bussit (70- ja 700-sarja) pysähtyvät Kumpulan kampuksen kohdalla. Pysäkeiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

Mäkelänkatua kulkevat bussit (osa 60- ja 600 -sarjan busseista) pysähtyvät pyöräilystadionin pysäkillä, josta on matkaa puutarhan Jyrängöntien portille noin kilometri.

Raitiovaunut 6 ja 8 pysähtyvät Hämeentiellä. Pysäkiltä puutarhalle on kävelymatkaa noin 500 metriä.

 

Polkupyörät

Jyrängöntiellä olevalla portilla on polkupyöräteline.

Pysäköintipaikat

Puutarhan portin edustalla (Jyrängöntie 2) on 8 kpl (4 h) henkilöautopaikkoja ja 1 bussipaikka puutarhan asiakkaita varten. Kadunvarren parkkipaikkoja henkilöautoille voi etsiä myös Kumpulan kampukselta (Pietari Kalmin, Ernst Lindelöfin, Gustaf Hällströmin ja Väinö Auerin kaduilta), paikat ovat pääsääntöisesti maksullisia. Kampukselta pääsee puutarhalle punatiilisen kiihdytinlaboratorion ohi kulkevaa hiekkatietä. Joitain pääsääntöisesti maksullisia paikkoja on myös Hämeentien sillan alla.

Ajo- ja saapumisohje Kumpulan puutarhaan

Keskustan suunnasta tultaessa:

 • Käänny Hämeentieltä oikealle Haukilahdenkadulle (siinä on opaste). Risteys on ensimmäinen Sturenkadun risteyksen jälkeen ja aivan Paavalin kirkon kohdalla.
 • Heti ensimmäisestä vasemmalle (siinä on opaste)
 • Aja suoraan tien päähän (sielläkin on opaste)
 • Aja pienen sillan yli
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan ali
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Pohjoisen suunnasta tultaessa:

 • Arabianrannan risteyksen jälkeen tulee silta, josta yli
 • Käänny heti sillan jälkeen oikealle (opaste näkyy hieman huonosti kasvillisuuden takaa)
 • Tie kiertää Hämeentien sillan alle
 • Käänny ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle
 • Pienen sillan yli (on opaste)
 • Käänny vasemalle Hämeentien sillan alle (alitat Hämeentien kaksi kertaa)
 • Jatka tietä skeittipuiston ohi ja vanhan rautatien yli
 • Skeittipuiston ohi, tie kaartaa ensin hieman oikealle vanhan rautatien yli (kiskot on jo poistettu mutta opasteet viellä tallella) ja sitten vasemmalle ylämäkeen kohti puutarhan pääporttia

Myymälä ja asiakaspalvelu

Kahvila Kumpu on avoinna kesäkaudella klo 11–18. Maanantaisin ja juhannuksena suljettu. Puutarhan pääsylippujen myynti kahvila Kummussa (kahvilakumpu@gmail.com puh. 0400 170 520). 

Kesäkahvila Kummun tiloja tai tarjoiluja tilaisuutta varten voi kysellä kesäkausina, jolloin ole yhteydessä kahvilan henkilökuntaan sähköpostitse osoitteessa (kahvilakumpu@gmail.com). 

Opastusvarauksen voi tehdä suoraan verkossa Opastukset sivuilla. Lisätietoa opastuksista numerosta 02941 28855 (ma klo 13–15, koulujen loma-aikoina numerossa ei ole päivystystä) tai sähköpostitse opastukset@luomus.fi. Muistakaa mainita mistä yleisökohteesta olette kiinnostuneita. Opastuspuhelin ja opastukset-sähköposti palvelee kaikkia Luonnontieteellisen keskusmuseon yleisökohteita (Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha).


Käytännön vinkkejä

Kartta

Lataa tästä itsellesi kumpulan kartta. Karttaan on merkitty puutarhassa olevien lisätietokylttien paikat.

Eväsretkelle?

Puutarhassa saa myös olla piknikillä leikatuilla nurmikentillä. Ethän kuitenkaan grillaa tai tee avotulta alueella. Istutuksia on varottava ja jäljet on siivottava.

Tapahtumia

Luomuksen tapahtumat -sivuilla on kootusti kaikki yleisölle suunnatut tapahtumat Luomuksen yleisökohteissa. 

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen omaan käyttöön on sallittua. Jos kuvia julkaistaan, kuvauspaikka on mainittava.
Kuvauksista kaupalliseen käyttöön on sovittava erikseen.

Kiellettyä

Kokoelmakasveihin koskeminen ja kasvinosien kotiin vieminen on kielletty. Joukossa on myrkyllisiä ja ihoärsytystä aiheuttavia kasveja.

Puutarhassa ei saa ajaa polkupyörällä, lenkkeillä, ulkoiluttaa koiria (koirakielto ei koske opaskoiria), uida, tehdä avotulta eikä esiintyä juopuneena.


Esteettömyys

 • Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa pystyy puutarhan aukioloaikoina liikkumaan sekä pyörätuolilla että lastenvaunujen kanssa. 
 • Kumpulan kasvitietellinen puutarha on vammaiskorttikohde.
 • Puutarhan portti on avoinna ti–su klo 11–18, jonka jälkeen puutarhasta pääsee poistumaan klo 20 mennessä pyöröportin kautta. Pyöröportista ei kuitenkaan mahdu ulos lastenvaunujen, pyörätuolin tai polkupyörän kanssa.
 • Puutarhan polkuverkosto on sorapohjainen ja paikoitellen puutarhassa on jyrkkiä mäkiä, mutta nämä voi kiertää loivempia reittejä käyttäen. Varatkaa kuitenkin runsaasti aikaa puutarhavierailuun. 
 • Kahvilan tilat ovat esteettömät, mutta paikoitellen ahtaat. Kahvilarakennuksessa on inva-wc, jossa on myös hoitopöytä.
 • Mineraalikokoelmat sijaitsevat Kumpulan kartanossa, jonka tilat ovat pääosin esteelliset.
 • Henkilökohtaisilla avustajilla on ilmainen sisäänpääsy puutarhaan. 
 • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita puutarhaan.
 • Puutarhalla ei ole esteetöntä pysäköintimahdollisuutta. Lähimmät pysäköintipaikat ovat puutarhan portin edustalla (Jyrängöntie 2).

 Voit kysyä lisätietoa esteettömyydestä kahvilasta (puh. 0400 170 520) – autamme mielellämme!

Puutarha-alan harjoittelu

Kiinnostaako puutarha-alan harjoittelu Luomuksen kasvitieteellisissä puutarhoissa?

Lue lisää: Puutarha-alan harjoittelu kasvitieteellisissä puutarhoissa

Puutarha-alan harjoittelijat työn touhussa (kuva: Mikko Paartola)


Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Sandholm
23.11.2021