LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kasvimuseo kutsuu kylään 14.–15.6.2012!

23.5.2012

Tarjolla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa kasvimuseon kiviseinien sisään. Mitä kuninkaanlinnaksikin kaavaillussa rakennuksessa tapahtuu nykyään ja millaisen historian se kätkee seiniensä sisään? Kasvimuseo on se Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitseva komea kivirakennus, joka tavallisesti ei lainkaan ole avoinna yleisölle. Sen vuoksi vuonna 2004 pidetty ja sataan vuoteen ensimmäinen avointen ovien päivä innosti kävijöitä jonoiksi asti. Nyt Kasvimuseo avaa jälleen ovensa!

Kasvimuseo ja sitä ympäröivä kasvitieteellinen puutarha ovat avoinna yleisölle torstaina ja perjantaina 14. ja 15. kesäkuuta kello 13–19; kasvihuoneisiin on ilmainen sisäänpääsy avointen ovien aikana.

Kasvimuseoon pääsee tutustumaan sekä omin päin että opastetuilla kierroksilla, joilla kerrotaan niin rakennuksen vaiherikkaasta historiasta kuin kasvitieteen nykytutkimuksesta ja kasvikokoelmien säilyttämisestä. Kierroksella saa selville, missä olivat ne portaat, joita ennen muinoin professori Kalela käytti siirtyessään virkatyöhuoneesta henkilökohtaiseen työhuoneeseensa, miten taidokkaasti kokoelmakaapit on joskus koristeltu ja mitä ihmettä on systematiikka.

Avointen ovien aikaan kasvimuseo on täynnä tietotauluja, joista voi selvittää vaikkapa, mikä on viherkatto tai mitä tarkoittaa ex situ -suojelu ja millaisia julkaisuja kasvimuseo tuottaa. Lisäksi voi seurata lähietäisyydeltä, miten kasvi muuttuu kasvimuseon herbaariokokoelmien osaksi.

Kasvitieteellinen puutarha on niin ikään avoinna yleisölle. Siellä voi käydä katsomassa, miten iso maaliskuussa istutetun jättiläislumpeen lehti jo on, millainen on maailman suurin siemen tai ihmetellä millaisista kasveista ovat peräisin sellaiset tutut ruoka-aineet kuten banaani tai kaakao.

Tervetuloa tutustumaan yleensä yleisöltä suljettuun taloon!

Opastetut kierrokset ja muut faktat

Kasvimuseon opastuskierrokset lähtevät puolen tunnin välein klo 13.30–17.30 ja kestävät noin 45 min. Kierroksia on myös ruotsiksi, ruotsinkieliset kierrokset lähtevät klo 14 ja 17. Huomaattehan, että Kasvimuseo ei ole esteetön, vaan siellä on kapeita käytäviä ja jyrkkiä portaita, joissa kulku voi olla vaivalloista.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna 14.–15.6. klo 10–19 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy molempina päivinä.

Kasvimuseo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ovat osa Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomusta, joka puolestaan on Helsingin yliopiston tutkimuslaitos.

Kasvimuseon avoimet on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta.

Kasvimuseo
Osoite: Unioninkatu 44, Helsinki
Avoinna yleisölle 14.–15.6.2012 klo 13–19. Huom! Avointen ovien päivä toistetaan 11.–12.9., joten ei hätää, jos nämä kesäkuun päivät eivät sovi kalenteriin.

Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi
Monimuotoisuutta tutkimassa -blogi: http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/
Kasvitieteellinen puutarha Facebookissa: www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha
Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina: www.helsinki200.fi


Komea kivirakennus kohoaa kasvitieteellisen puutarhan yläpuolelle (kuva: Luomus/Laura Hiisivuori)

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaYleistä