LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kasvimuseo kutsuu kylään 11.–12.9.2012!

13.8.2012

Tarjolla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa kasvimuseon kiviseinien sisään. Mitä kuninkaanlinnaksikin kaavaillussa rakennuksessa tapahtuu nykyään ja millaisen historian se kätkee seiniensä sisään? Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitseva komea kivirakennus ei ole tavallisesti avoinna yleisölle.

Kasvimuseo ja sitä ympäröivä kasvitieteellinen puutarha ovat avoinna yleisölle tiistaina ja keskiviikkona 11. ja 12. syyskuuta kello 13–19; kasvihuoneisiin on ilmainen sisäänpääsy klo 919.

Kasvimuseoon pääsee tutustumaan sekä omin päin että opastetuilla kierroksilla, joilla kerrotaan niin rakennuksen vaiherikkaasta historiasta kuin kasvitieteen nykytutkimuksesta ja kasvikokoelmien säilyttämisestä. Kierroksella saa selville, missä olivat ne portaat, joita kasvitieteen professori sata vuotta sitten käytti siirtyessään virkatyöhuoneesta henkilökohtaiseen työhuoneeseensa, miten taidokkaasti kokoelmakaapit on joskus koristeltu ja mitä ihmettä on systematiikka.

Avointen ovien aikaan kasvimuseo on täynnä tietotauluja, joista voi selvittää vaikkapa, mikä on viherkatto tai mitä tarkoittaa ex situ -suojelu ja millaisia julkaisuja kasvimuseo tuottaa. Lisäksi voi seurata lähietäisyydeltä, miten kasvi muuttuu kasvimuseon herbaariokokoelmien osaksi.

Kasvitieteellinen puutarha on niin ikään avoinna yleisölle. Siellä voi käydä katsomassa, miten iso maaliskuussa istutetun jättiläislumpeen lehti jo on, millainen on maailman suurin siemen tai ihmetellä millaisista kasveista ovat peräisin sellaiset tutut ruoka-aineet kuten banaani tai kaakao.

Tervetuloa tutustumaan yleensä yleisöltä suljettuun taloon!

Opastetut kierrokset ja muut faktat

Kasvimuseon opastuskierrokset lähtevät puolen tunnin välein klo 13.30–17.30 ja kestävät noin 45 min. Kierroksia on myös ruotsiksi ja englanniksi, ruotsinkielinen kierros lähtee klo 14 ja englanninkielinen klo 17. Huomaattehan, että kasvimuseo ei ole esteetön, vaan siellä on kapeita käytäviä ja jyrkkiä portaita, joissa kulku voi olla vaivalloista.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna 11–12.9. klo 9–19 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy molempina päivinä.

Kasvimuseo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ovat osa Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomusta, joka puolestaan on Helsingin yliopiston tutkimuslaitos.

Kasvimuseon avoimet on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta.

Kasvimuseo
Osoite: Unioninkatu 44, Helsinki
Avoinna yleisölle 11–12.9. klo 13–19.
Kuvia kasvimuseosta median käyttöön: www.luomus.fi/users/tiedotus/kuvia_medialle/kaisaniemi/ (kuvalähde LUOMUS/Laura Hiisivuori mainittava)

Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi
Monimuotoisuutta tutkimassa -blogi: http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/
Kasvitieteellinen puutarha Facebookissa: www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha
Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina: www.helsinki200.fi


Kasvimuseon komea kivirakennus valmistui 1903 aiemman, puisen, päärakennuksen sijoille. Edellisen päärakennuksen hirsistä rakennettiin puutarhan luoteiskulmaan talo, jossa sijaitsee nykyisin Helsingin yliopiston henkilökunnan asuntoja. (© LUOMUS/Laura Hiisivuori)

 

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaYleistä