LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Ahvenanmaan merikotkat 2021

Ahvenanmaalla Föglössä merkittiin kesällä 2021 kaksi nuorta merikotkaa gps-paikantimin Ahvenanmaan maakuntahallinnon hankkeessa, jossa tutkitaan merikotkan ja haahkan vuorovaikutussuhteita. Hankkeessa selvitetään miten nuoret kotkat liikkuvat ennen asettumistaan pesimään. Lähettimet toimivat aurinkopaneelilla ladattavilla akuilla ja tallentavat toistaiseksi yhden paikannuksen päivittäin. Tämän vuoksi lähettimien akut voivat tilapäisesti ehtyä pimeinä talvipäivinä. Kartta paikannuksineen päivitetään kerran viikossa.

Ahvenanmaan gps-merikotkat seurannassa


Kotkayksilöt

 

F04H - seuraa kartalla

Tämä naaraspoikanen varttui föglöläisessä pesässä yhdessä nuoremman koiraspoikasen kanssa. Lintu merkittiin 16.6.2021 gps-lähettimellä. Lintu oli jo aiemmin rengastettu metallirenkaalla sekä mustalla lukurenkaalla, jossa koodi F04H. Lintu alkoi liikkua pesänsä ympäristössä kesäkuun lopulla ja ensimmäisen kerran pesäsaaren ulkopuolella lintu kävi 20.7. Lintu pysyi synnyinpaikan lähistöllä aina marraskuun alkuun, jolloin 7.11. se siirtyi pidemmän matkan Kökarin eteläsaaristoon ja sieltä parin päivän päästä jatkoi matkaansa Ruotsiin, Tukholman läänin eteläosan saaristoon. Vuoden vaihteeseen mennessä F04H oli liikkunut laajemmin Örebron, Västermanlandin ja Itä-Götanmaan lääneissä. Kotka jatkoi matkaansa etelään ja vieraili Öölannissa ja Blekingessä, mutta palasi takaisin Ahvenanmaalle huhtikuun alussa. Se pysyi kuitenkin Ahvenanmaalla vain hetken ja jatkoi sitten pohjoiseen. Huhtikuun 21. päivänä se törmäsi ilmeisesti sähkölinjaan Pörtomissa ja kuoli. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että törmäys aiheutti sisäisiä vaurioita ja kotka oli kuollessaan melko huonossa ravintotilassa. Lintuinfluenssaa ei havaittu, ja lyijypitoisuudet maksassa ja munuaisessa olivat normaaleja.

GPS-merikotka F04H


F07H - seuraa kartalla

GPS-lähettimellä 16.6.2021 Föglössä varustettu koiraspoikanen oli varttuneempi kahdesta poikasesta. Linnun lukurenkaaksi tuli F07H. Lintu liikkui synnyinsaaressaan pesän ulkopuolella heinäkuun ajan ja kävi ensimmäisen kerran saaren ulkopuolella 1.8.2021. Lintu teki muutaman pidemmän vierailun pesimäsaaren ulkopuolella jo elokuun lopulla, ja 5.9. lähti lopulta Kökarin kierrokselle, josta palasi vielä synnyinsaarelleen 15.9., mutta jatkoi jo seuraavana päivänä Eckerön kautta Ruotsiin, Tukholman läänin pohjoisosaan. Vuodenvaihteeseen mennessä lintu oli viettänyt ensimmäisen talvensa Tukholman ja Uppsalan läänin rajalla. Myös tämä kotka palasi Ahvenanmaalle huhtikuun alussa, itse asiassa samana päivänä kuin F04H. Matka jatkui kuitenkin ensin itään lähes Helsinkiin asti ja sitten pohjoiseen. Se viipyi hetken Pohjanmaalla, mutta palasi Ahvenanmaalle uudelleen kesäkuun alussa ja jatkoi sitten edelleen länteen Ruotsiin, kohti samaa aluetta, jossa se talvehti.

GPS-merikotka F07H

Sivun vastuuhenkilö: 
Petteri Lehikoinen
1.7.2022