LUOMUS

Naturhistoriska centralmuseet

Satellitfiskgjusarna i Satakunda

Arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda (Jouko Kivelä, Hannu Pihlasalo, Jaakko Reponen och Raimo Uusitalo) har från året 2013 fångat häckande fiskgjusar och försett de med en satellitsändare med den nyaste GPS-GSM -teknik. En liten solpanel förser sändaren med elektricitet. Satellitfiskgjusarna hör till en del av en större forskningshelhet som undersöker fiskgjusarnas flyttning, jaktområden och häckningsbeteende i Naturhistoriska Centralmuseet vid Helsingfors universitetet i Finland. Uppföljningen av fiskgjusar riktar särskilt mot positivt attityd för att upnå fiskgjusens beskydd.

Satellitsändarna har finansierats av Siikais kommun, stamnätsbolaget Fingrid Oyj, Teollisuuden Voima Oyj, som producerar kärnkraft i Olkiluoto, Länsi-Suomen Voima Abs vattenkraftverk i Harjavalta, det lokala elbolaget Paneliankosken Voima Oy och Satakunnan Rahasto som är en del av Finska kulturfonden.

Neuroliitto har finansierat satellitsändaren för den unga fiskgjushonan. Denna häckande fiskgjushonan har försett med satettitpejlaren i sydvästliga Finland den 14. Juli år 2018.

Lalli frisläpps efter att ha försetts med en satellitsändare. Foto Jukka Rastas, Kuvakasvot Oy.

 

Individer

Fåglar under uppföljning för tillfället

Iitu KARTAN

Satellitfiskgjusen Iitu. Foto Hannu Pihlasalo Den 14. juli 2018 fångade arbetsgruppet (Harri Koskinen, Hannu Pihlasalo och Raimo Uusitalo) en häckande fiskgjushona i närheten av sin boplats i sydvästlig Finland och försåg fiskgjusen med en satellitsändare. Satelitfiskgjusen fick tilltalsnamnet Iitu. Prof. Pertti Saurola ringmärkte fiskgjusungen i sitt bo år 2014 ca. 150 kilometer sydost från häckningsplats i år 2018.

Satellitfiskgjusen Iitu häckade kanske första gången i år 2018. Iitu var bara 4 år gammal när hon försågs med satellitsändaren. Iitu har gjort bara några gånger sin flyttningsresa

Iitu ringmärktes med gul plastring också.


Fåglar uppföljda tidigare

Sandra KARTAN

Sandra. Foto: Hannu Pihlasalo

I Juli 2015 fångade arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda häckande fiskgjusar i Nordsatakunda på Finlands västkust. Fiskgjusarna försågs med satellitsändarna nära sina boplatser och en hona i Siikais fick tilltalsnamnet Sandra (Santra). Siikais kommun finansierade Sandras satellitsändare och satellitpejlingen. Satellitsändaren slutade fungera i augusti 2017, men i 2018 häckar Sandra på sitt Siikais bo.


Samuel KARTAN

Samuel. Foto: Jouko Kivelä

I början av augusti 2014 fångade arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda en häckande fiskgjushane i Euraåminne på Finlands västkust nära sitt bo och försågs fiskgjusen med en satellitsändare. Fiskgjushanen var född i Letala år 2007 och fick tilltalsnamnet Samu (Samuel). Samuel häckade 50 kilometers norrut från sitt födelsebo och fick en unge. Satellitsändaren har finansierats av Teollisuuden Voima Oyj, som producerar kärnkraft i Olkiluoto, Länsi-Suomen Voima Abs vattenkraftverk i Harjavalta och det lokala elbolaget Paneliankosken Voima Oy.

Satellitfiskgjusen Samuel har varit som häckande gjusen i år 2015 på samma bo som i år 2014. Vi har sett Samuel för att fiska om våren 2016 och 2017 vid Luvia kusten. Samuel har inte häckat under två åren vid Finlands västra kusten, men han har lyckat att flytta många tusen kilometers flyttningsresor under hösten och våren efter utrustingen med satellitsändaren. Satellitsändaren har beklagligtvis inte fungerat och det har varit omöjligt att byta den med ny sändaren också.


Lalli KARTAN

Lalli. Foto: Jukka Rastas, Kuvakasvot Oy

I mitten av juli 2013 fångade arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda en häckande fiskgjushane i Kumo 100 meter från sin boplats och försågs fiskgjusen med en satellitsändare. Fiskgjushanen är född och ringmärkt i Kjulo år 2007. Fågeln fick tilltalsnamnet Lalli efter den legendariske bonden Lalli som är hemma från Kjulo. År 2013 häckade Lalli med en estnisk hona (född och ringmärkt år 1999) och de fick tillsammans två ungar. Sista lokalisering via satellit har mottagit den 31.3.2014. Lalli har efter det återsett många gånger nära sitt boplats. Lalli försökte att häcka i Kumo i år 2016. Satellitfiskgjusen Lalli häckade i år 2017 med nya honan på samma bo som i år 2013. Vi hoppas, att Lalli vill få den nya satellitsändaren under häckningsperioden 2018. Fingrid Oyj har finansierat två gånger satellitsändaren och uppföljningen. Fingrid Oyj är ett finskt stamnätsbolag och ansvarar för elöverföringen i stamnätet och ser till att Finlands elförsörjning är störningsfri.


Ahti KARTAN

Ahti. Foto: Jouko Kivelä

I Juli 2015 fångade arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda häckande fiskgjusar i Norra Satakunda. Fiskgjushanen fick tilltalsnamnet Ahti. Jaakko Reponen ringmärkte Ahti som en unge i år 2011. Fiskgjushanen Ahti häckade med satelitfiskgjushonan Sandra i Siikais. Satellitsändaren för Ahti finansierade Satakunnan Rahasto som är en del av Finska kulturfonden. Ahti omkom i hösten 2016 i västra Italien.


Iida KARTAN

I Juli 2015 fångade arbetsgruppet vid Stiftelsen för Finska fiskgjusar i Satakunda häckande fiskgjusar i Norra Satakunda I Kankaanpää. Fiskgjushonan fick tilltalsnamnet Iida. Satellitfiskgjusen Iidas sändare finansierade Satakunnan Rahasto som är en del av Finska kulturfonden. Iida omkom i Charifloden i södra Tchad i April 2016.


Fotos

Foto: Jouko Kivelä Foto: Jouko Kivelä Foto: Jouko Kivelä
Foto: Hannu Pihlasalo

Jouko Kivelä och Raimo Uusitalo fäster satellitsändaren på fiskgjusen Lalli.  Foto Jukka Rastas, Kuvakasvot Oy.

 

Ansvarig person: 
Sidans ansvariga personer: Text: Raimo Uusitalo, fotos: Jouko Kivelä, Hannu Pihlasalo, Jukka Rastas (Kuvakasvot Oy), webbsidans skötsel: Markus Piha
22.8.2019