LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Maailman oravatutkimus päivitetään Helsingissä

26.5.2015

Pian tiedetään, kuinka oravat jaksavat eri puolilla maailmaa. Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS ja Helsingin yliopisto isännöivät kansainvälistä oravatutkijoiden ICAS7-konferenssia 1. – 5. kesäkuuta. Konferenssissa keskitytään erityisesti puissa eläviin oravalajeihin, joita on noin 200. Kiinnostavien elintapojen lisäksi oravat antavat tieteelle tärkeää tietoa metsien tilasta, ekosysteemeistä, luonnonsuojelusta sekä ilmastonmuutoksen ja vieraslajien vaikutuksesta metsiin.

Konferenssin kymmenissä esitelmissä kerrotaan viimeisimmästä poikkiteellisestä oravatutkimuksesta. Teemoissa käsitellään oravien elinympäristöjä ja elintapoja pohjoisilta taigoilta päiväntasaajan sademetsiin.

Suomessa esiintyy vain kaksi oravalajia, mutta maaoravat mukaan laskettuna maailmassa elää lähes 300 oravalajia. Moni lajeista on uhanalainen.

– Suomessa oravista mainitaan yleensä vain liito-orava. Kaikkien tuntema oravakin on kuitenkin metsäeläin. Vaikka orava on liito-oravaa paremmin sopeutunut erilaisiin ympäristöihin, tehometsätalous kaventaa myös sen elintilaa Suomessa, sanoo yli-intendentti Ilpo K. Hanski Luomuksesta.

Kerran kolmessa vuodessa järjestettävä kansainvälinen International Colloquium on Arboreal Squirrels eli ICAS7 järjestetään Helsingissä kesäkuun 1.–5. päivä. Keskiviikkona 3.6. tutkijoille järjestetään maastoretki aarniometsään Evon luonnonsuojelualueelle. 

Konferenssiohlemasta löytyvät plenaarit Economicumissa maanantaina 11.00–12.00, tiistaina 9.00–10.00 ja torstaina 13.00-14.00 ovat yleisölle avoimia. Huomioithan että paikkoja on rajoitetusti.

#ICAS7

Avainsanat: 

UutisetLajitieto