LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kumpula 17.2.2016: onneksi on vielä talvi!

Kumpula 17.2.2016: onneksi on vielä talvi!

18.2.2016
Paula Havas-Matilainen

On helmikuun puoliväli ja iltapäivän alku: lämpötila on +2,6 astetta. On vihdoin yksi tämän matalapaineisen alkutalven harvoista aurinkoisista päivistä. Häikäisevä aurinko paistaa melko korkealta, lääkekasvimaan yläpuolelta, siniseltä taivaalta, ja lämmittääkin jo, siellä missä lounaistuulen puhallus ei tunnu. Eilisen ylin oli +0,8 astetta ja viime yön alin -4,6 astetta.

Helsingissä on satanut vettä, räntää ja lunta. Viikko sitten Helsingissä oli jo lumetonta ja kävelykenkäkeli. Seuraavana päivänä Toini näki Kumpulassa, vastasataneen rännän päällä, luikertelemassa kastemadon!

Puitten alla on lumetonta. Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Nyt Kumpulassa on ohuet 5 senttimetriä puhdasta, auringossa valkoisena hohtavaa ja askelien alla massahtelevaa lunta. Paikoin näkyy vihreää nurmikkoa ja hiekkaa, ja puiden alustat ovat paljaat.

Kaniaidat suojaavat istutuksia. Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Kartanoalueella lumi on täynnään kanien ja rusakoiden jälkiä; kaukana puutarhan lounaiskulmassakin asustaa joku. Sepon ja Maritan virittämien kaniaitojen suojissa istutukset ovat turvassa. Tiaiset laulavat unisesti tyyti tyyti tyyti, kaukana vaakkuu varis, viherpeippo ryystää, harakka räksyttää. Mustarastaat ovat livertäneet viikon alusta. Tuuli kahisee oksistossa. Ilmassa on kevättä!

Veikselinkirsikan (Prunus mahaleb 1992-284) tiheässä, lehdettömässä oksistossa lämmittelee auringossa parvi sini- ja talitiaisia ja varpusia. Linnut itse asiassa saavat minut huomaamaan koko veikselinkirsikan. Siemenet on saatu 1992 siemenvaihdon välityksellä Italiasta, Giardino Botanico Alpino "Paradisia" -puutarhasta. Ne on kerätty luonnosta Italian luoteisnurkasta, Aostanlaaksosta, 2100 metrin korkeudesta. Puut on istutettu Kumpulan kasvimaantieteellisen puutarhan Euroopan osastoon 1994. Syksyllä 2011 Marita ja minä olemme inventoineet ne: ”3 kpl; isot, komeat, ohut- ja runsasoksaiset”.)

Kirgisian kasveja. Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Läntisen Pohjois-Amerikan suolampi on lumen ja sohjoisen jään peittämä, ja Kirgisian kasvit lepäävät läntisellä kukkulansyrjällään lehdettöminä.

Harmaaleppien (Alnus incana 1995-383) latvat...Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

...ja rungon tyvet. Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Puutarhan eteläreunan vesiaiheen ylin lampi on sula, ja vesi virtaa vapaasti purossa. Iso alalampi on jään ja lumen peittämä, vain kosken alusta ja laskuojan suu ovat jäättömät. Lammen saaressa kasvaa kolme komeaa harmaaleppää (Alnus incana subsp. incana 1995-383). Niiden latvus on täpö täynnä kevättä odottavia hedenorkkoja, ja puiden juurella tikliparvi nokkii ahkerasti – maahan varisseita siemeniäkö? Harmaalepät ovat vanhoja kumpulalaisia. Emopuu kasvoi Kumpulan tulevan puutarhan alueella, nykyisen Pohjois-Amerikan suolammen tienoilla, ja oli 27.6.1990 noin 2,5-metrinen. Puu kaadettiin 1990, mutta se teki juurivesoja, jotka sitten 1995 istutettiin ison alalammen rantaan. Kun puutarhan avajaisten alla lampi ruopattiin ja siihen erotettiin rannasta saari, lepät jäivät saareen omaan yksinäisyyteensä.  

Kuriiliensasabambu (Sasa Kurilensis 1993-858). Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Japanin osaston kuriiliensasabambun (Sasa kurilensis 1993-858) tyvimmäiset, lumen suojassa olleet lehdet ovat vihreät, mutta latvalehdet ovat kalvenneet vaaleanruskeiksi. Sasa senanensis 1993-871 kahisee tuulessa kalpeanvihreänä.

Pajumagnolia (Magnolia salicifolia 1999-481) kukkii huhti-toukokuun vaihteessa. Kuva LUOMUS/Paula Havas-Matilainen 17.2.2016

Etsin kevään merkkejä, mutta olen iloinen, kun en niitä vielä suuremmalti löydä: vielä saa jatkua tärkeä sisätyökausi. Kiinan-keruumatkalta 1994 tuodussa mantsuriankirsiossa (Prinsepia sinensis 1994-942) on odotetusti jo hiirenkorvat ja nuput. Japanin-keruumatkalta 1993 saadun kuriilienkirsikan (Prunus nipponica 1993-599) lehti- ja kukkasilmut ovat pulleat; pieni puu kukkii vuosittain toukokuun alkupäivinä. Vuoden 1999 Japanin-keruumatkan pajumagnolioista (Magnolia salicifolia 1999-481) kookkain on täynnä isojen, kullankarvaisten suomujen vielä tiukasti peittämiä nuppuja. Kumpulan vanhan raidan (Salix caprea 00XX-95) kukintojen suojussuomut ovat avautuneet ja nuppuiset hedekukinnot tulleet valkoisina näkyviin. Pähkinäpensaita jännitän eniten. Euroopanpähkinäpensaiden (Corylus avellana 1991-252) hedenorkot ovat taipuisia, mutta kukinta ei ole vielä alkanut. Maaliskuussa? Pensaiden alusta on täynnä viimesyksyisiä, auki näverrettyjä pähkinänkuoria.

Että mitäkö sisätöitä? Outi on inventoinut taimiston kasvit ja kylvökset ja ulkopuutarhojen kasvien siemenvaraston. Rauni ja Outi ovat inventoineet kesäkukkien siemenvaraston, ja tietoja käytetään kesän koristeistutusten suunnittelussa. Rauni inventoi hyötykasvien siemenvarastoa ja suunnittelee hyötykasvien puutarhan kevään kylvöjä ja kaupallisten siementen tilauksia. Uudistuvan Kaisaniemen puutarhan aistipuutarhan ja kivikon suunnittelu työllistää kaikkia puutarhureita, ja lisäksi puutarhurit työskentelevät nyt talvikautena Kasvimuseossa, sammal- ja kasvitiimin kokoelmissa. Siemenvaihtoluetteloita tulee sähköisesti ja vielä painettuinakin eri puolilla maailmaa olevilta vaihtokumppaneilta, ja intendentit tilaavat (etupäässä) luonnonkasvien siemeniä vastuualueilleen Kaisaniemeen ja Kumpulaan. Atlantis-kasvitietokantaan on jo rekisteröity ensimmäinen vuoden 2016 kasvi! Daren johdolla suunnitellaan siirtymistä Atlantis-kasvitietokannasta Kotka-tietokantaan, ja rekisteröintien ja päivitysten syöttöjen yhteydessä minä yhdenmukaistan Atlantiksen tietoja, tulevien töiden helpottamiseksi. ET Life+ ESCAPE -hanke jatkuu, Mari koeidättää siemenpankin siemeniä. Hankkeen vuosikokous lähestyy – ja lähestyy taas uusi kasvukausi istutuksineen, hoitoineen, kirjanpitoineen ja inventointeineen. Puutarhurikoulujen opiskelijat hakevat työssäoppimispaikkoja. Puutarhurit haastattelevat hakijoita; Kumpulaan ja Kaisaniemeen on kesäksi tulossa erinomaisia työssäoppijoita.

 

Avainsanat: 

Luomuksen blogiKumpulan puutarha