LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kaisaniemi 10.6.2014: systemaattisen osaston uusiminen alkaa; kasvihuoneiden jättilumme on nyt iso!

Kaisaniemi 10.6.2014: systemaattisen osaston uusiminen alkaa; kasvihuoneiden jättilumme on nyt iso!

11.6.2014
Paula Havas-Matilainen

Kaisaniemen ulkopuutarhan peruskorjausprojekti jatkuu. Ensi viikolla keskipuutarhassa alkaa massiivinen systemaattisen osaston uusiminen. Puutarhan itäpäästä, puiden alta, löytyy rauhallisia keitaita, ja pääkäytävän toisella puolella monet alppiruusut ja atsaleat (Rhododendron) loistavat monivärisinä, täydessä kukassa. Kasvihuoneille tulija voi nautiskella puutarhan Kaisaniemenrannan puoleisesta uudistuneesta ulkoasusta, uudesta tyylikkäästä aidasta ja portista, uudesta huoltopihasta ja uusista istutuksista.

Nyt on hyvä aika käydä ihailemassa Lummehuoneen parananjättilummetta (Victoria cruziana 00YY-885). Lehdet ovat hämmästyttävän suuret, isoimpien halkaisija on jo 1,7 metriä! Vaikka miten yritän, en pysty vangitsemaan lehtien suuruutta valokuvaan. Pitäisi olla mittakaava, joku aikuinen tai lapsi istumassa lumpeen lehdellä, jotta kuva kertoisi lehtien valtavuuden.

Jättilumme kukkii öisin, päivällä altaassa lehtien keskellä voi nähdä nupun tai sulkeutuneen valkoisen tai ohikukkineen vaaleanpunaisen kukan. Lummehuoneen vesialtaan pienemmät lumpeet sen sijaan ilahduttavat kauneudellaan päivisinkin: Nymphaea ’Carlos Magdelena’ 2012-558 -lumpeen kukat ovat sinivioletit ja lehdet vihreän ja viininpunaisen kirjavat.  Tiikerilumpeen (Nymphaea lotus ’Red Flare’ 2010-984) kukat ovat punaiset.  Nymphaea ’Kew’s Stowaway Blues’ 2012-559 -lumme kukkii nyt ensi kerran. Sen typäkät, puolikerrannaiset kukat ovat sinivioletit, melkein siniset.

Sademetsähuoneessa pysähdyn katselemaan Impatiens zombiensis 2003-606 -palsamin hehkuvan punaisia kukkia, jotka näyttävä pieniltä ihmisiltä päineen, käsineen ja jalkoineen. Lähellä kasvavassa Funtumia africana 1997-364 -puussa on nuppuja.  Pienehköt kukat ovat valkoiset, tähtimäiset ja tuoksuvat.

Palmusalissa ehdin vielä nähdä Stanhopea tigrina 00YY-833 -kämmekän suuret, erikoisen muotoiset, tuoksuvat kukat, joista Luomuksen kesätiedottaja oli kertonut Facebookissa. Kolme kukkaa on jo lakastumassa, mutta kolme muuta on parhaimmillaan.

Savannihuoneen kapmaanluumu (Carissa macrocarpa 2000-16) kukkii ensi kerran. Osa kukista on kuihtunut, mutta pensaassa on vielä isoja, valkoisia, yksinkertaisen kauniita kukkia.

Kaliforniasta saatu Prosopis velutina 1994-509 -meskitepuu on täpö täynnä kukintoja. Ja galleriakäytävän ikkunan takana ulkona kasvavassa bulgarialaisessa jalokastanjassa (Castanea sativa  1999-95) on nuput.

Etelä-Afrikka-huoneen silkkiyrtin (Asclepias fruticosa 1998-701) lukemattomat, pienet kukat ovat läheltä katsoen todellisia kaunottaria.  Streptocarpus gardenii 2011-1213 -soilikki ilahduttaa runsaalla kukinnallaan. Australia-nurkkauksen sollian (Sollya heterophylla 2003-756) kukat ovat pienet, vauvansiniset ja kellomaiset.

Azoreilta kotoisin oleva mykerökukkainen Tolpis azorica 2012-378 -keltasilmä on vasta istutettu Saarihuoneeseen. Kasvissa on nuput.

 

 

 

Avainsanat: 

Luomuksen blogiKaisaniemen puutarha