LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kaisaniemessä kaivetaan

Kaisaniemessä kaivetaan

18.9.2014
Laura Hiisivuori

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa syysaurinko lämmittää ja tiltaltti laulelee vielä ennen muutolle lähtöään. Kun kävelee Unioininkadun puoleisesta arboretumista  kohti kaukana häämöttävää Kallion kirkkoa, rauha rikkoutuu ja työmaa-aita estää etenemisen. Puutarhan systemaattinen osa – eli se, jossa kasvit on istutettu sukulaisuussuhteidensa mukaan – puuttuu kokonaan!

Systemaattisen puutarhan tilalla on suuri hiekkakenttä, jossa kaivinkone vielä eilen mylläsi. Ei hätää, onneksi kyseessä on vain perusteellinen remontti, jonka pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan valmistua loppukesästä 2015.

Tänä kesänä ja syksynä rikkaruohon siemen täyttämät maamassat kaivetaan ylös, suihkulähteet korjataan – muun muassa niiden tekniikka on vanhentunutta – ja uutta maa-ainesta tuodaan. Kasvit odottavat evakkotarhassa puutarhan länsilaidalla.

Ensi kesänä olisi sitten tarkoitus palauttaa kasvit paikoilleen uuteen ja aivan erilaiseen systemaattiseen puutarhaan. Uudessa puutarhassa istutukset eivät ole täsmällisissä riveissä, vaan muodostavat lintuperspektiivistä puun. Evoluutiopuuksi nimetty istutusalue johdattaa kävijän puun tyveltä esihistoriallisista kasveista haaroen yhä eteenpäin kehittyneempiin muotoihin.

Puun tyvi eli "sisäänkäynti" evoluutioon tulee sijaitsemaan puutarhan etelälaidalla, suunnilleen siinä kohtaa, jossa tällä hetkellä on aidan toisella puolella Kaisaniemen puiston tenniskentät. Siihen saakka kunnes kaupunki saa oman puolensa kuntoon, evoluutiopuuhun kävellään latvasta sisään.

Teksti & kuvat: Laura Hiisivuori

Avainsanat: 

Luomuksen blogiKaisaniemen puutarha