LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksessa tapahtuu

Tammikuu 2019

Virtaa ja vihreyttä elävistä kokoelmista – Max Söderholmin lehtikuvia Luonnontieteellisen museon kahvilassa

Max Söderholmin valokuvanäyttely esittelee Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneita ja niiden elävää kasvikokoelmaa Luonnontieteellisen museon kahvilassa 4.12.2018–3.2.2019.

Valokuvaaja Max Söderholm on erikoistunut hyönteisten ja kasvien makro- ja mikrokuvaamiseen. Näyttelyssä esillä olevat lehden on kuvattu mustalla taustalla ja läpivalolla, joka paljastaa lehtien sisäisen rakenteen. HDR-, panoraama- ja kerroskuvaustekniikoita ja niiden yhdistelmiä hyödyntäen Max on luonut kuvia, joista hahmottuu lehtien yksityiskohdat huomattavasti tarkemmin kuin mihin ihmissilmä kykenee.

”En halunnut esittää jokaisesta kasvista sen täydellisen tyypillistä lehteä vaan valitsin joukkoon myös nuorempia silmuja ja jo lähes kuivahtaneita yksilöitä.”, Max kertoo.  

Näyttely on nähtävillä museon kahvilassa ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. 
Vapaa pääsy!

Luonnontieteellinen museo, Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Lisätiedot, museon sisäänpääsymaksut sekä poikkeusaukioloajat luomus.fi/museo

 

Kuvauskohteet Luomuksen elävistä luonnontieteellisistä kokoelmista

Näyttelyssä esillä olevat lehdet ovat peräisin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilta, elävistä luonnontieteellisistä kokoelmista. Kasvihuoneet avoinna: ti, ke, pe ja la 10–17, to 10–18 ja su 10–16. Maanantaisin suljettu. Kaisaniemen ulkopuutarhaan on vapaa pääsy ja se on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 9–20.

Astu kasvien maailmaan kiireettä, rentoudu ja irtaudu arjesta. Vietä hetki ystävän kanssa ja inspiroidu kasvien monimuotoisesta maailmasta tai anna lahjaksi matka oppaan kanssa sademetsän siimekseen!

Lisätiedot, sisäänpääsymaksut sekä poikkeusaukioloajat luomus.fi/kaisaniemi


Helmikuu 2019
 

Lasten Museokorttiklubi: Museoseikkailu Luonnontieteellisessä museossa

Lauantaina 9.2. klo 11-13 juhlistetaan ensimmäistä Lasten Museokorttiklubia sekä Museoseikkailu-lastenkirjan julkaisua. Ensimmäisellä Lasten Museokortti-klubilla seikkaillaan Luonnontieteellisessä museossa Museoseikkailu-kirjan sankareiden jäljillä! Tapahtumassa herkutellaan munkeilla, kuten kirjassakin, tutustutaan jännittävissä Afrikan yö -tietoiskuissa eri eläinten ääniin pimeällä savannilla ja päästään kuulemaan kirjan tekijöitä ja taiteilemaan kirjan kuvittajan kanssa!

Museoseikkailu-lastenkirjassa kaupungin leveintä savoa puhuva Aane-mummo johdattaa kolme koululaista museoseikkailuun, jonka aikana tehdään kärrynpyöriä satupuun alla, ratkotaan arvoituksia ja syödään herkkuja ennen asiallista ruokaa.
Tapahtuman lisätiedot ja ohjelma. 

 

Ihan pimee seikkailu Luonnontieteellisessä museossa

Koulujen talvilomaviikoilla napsautetaan Luonnontieteellisessä museossa valot pois päältä ja lähdetään ihan pimeelle seikkailulle Suomen luontoon. Löydätkö hämärässä saalistavat pöllöt ja miltä näyttää karhu taskulampun valokeilassa? Ota oma lamppu mukaan ja koe Suomen luonto -näyttely tummissa tunnelmissa viikoilla 8 (ti 19. – la 23.2.2019) ja 9 (ti 26.2. – la 2.3.2019).

Näyttelyseikkailu sisältyy museon pääsylipun hintaan eikä sille tarvitse ennakkoilmoittautua. Suomen luonto -näyttelyssä yhtäaikaisesti olevien vierailijoiden määrää on rajattu turvallisuuden ja pimeyden takaamiseksi. Muut museon näyttelyt on valaistu normaaliin tapaan.


Maaliskuu 2019

 

 

Huhtikuu 2019

 
 

Toukokuu 2019

 
Vappushokkelo Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kesän avaa biologian opiskelijoiden järjestämä lasten Vappushokkelo-tapahtuma 1.5. klo 10–17 (rata sulkeutuu klo 16.30). Lapsille suunnatun Vappushokkelon teemana on tänä vuonna jääkausi!​ Sisäänpääsymaksu lapset 4€ / aikuiset 2€. 

 

Anna äidille puutarha – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Vietä äidin kanssa keväinen päivä Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Luomus tarjoaa äideille ilmaisen sisäänpääsyn sunnuntaina 12.5.2019.

Päivän aikana pääset opastetuille kierroksille kesäkauteen heräävään puutarhaan, geologiset kokoelmat ovat avoinna ja Kahvila Kumpu tarjoilee maittavan keittolounaan ja juhlapäivän herkut. Puutarhakierrokset alkavat klo 12, 13, 14 ja 15 kahvilan terassialueelta ja kestävät reilun puoli tuntia. Kierroksille ei tarvitse ilmoittautua, mutta lunastathan puutarhan sisäänpääsytarran kahvilasta ennen kierroksen alkua. Kumpulan kartanossa sijaitsevat Luomuksen geologiset kokoelmat ovat äitienpäivänä avoinna klo 12–15. Vierailu kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsylipun hintaan. 
 

Geologiset kokoelmat avoinna toukokuusta elokuuhun – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha 

Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat ovat avoinna yleisölle 18.5.–11.8. keskiviikkoisin ja pe–su klo 13–18. Vierailu Kumpulan kartanossa sijaitseviin geologisiin kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsymaksun hintaan. Lisäksi kokoelmat ovat kesän aikana avoinna Vappushokkelon yhteydessä 1.5., äitienpäivänä su 12.5. klo 12–15 (äidit ilmaiseksi) ja Suomen luonnon päivänä la 31.8. klo 13–18 (vapaa sisäänpääsy). Lisätietoa Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta.  
 

Ihana Helsinki -tapahtuma kasvitieteellisillä puutarhoilla

Olemme mukana Ihana Helsinki -tapahtumassa! Ihana Helsinki kukittaa Helsingin 23.–26.5.2019. Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa pääset sukeltamaan oppaan johdolla kukkien maailmaan pintaa syvemmälle ja puutarhoista löydät kierrettävän kukkateosnäyttelyn teoksia. Opastuksia on Kaisaniemessä torstaina 23.5. ja lauantaina 25.5. ja Kumpulassa perjantaina 24.5. Lisätiedot tapahtumasta ja opastusten aikatauluista löydät Luomuksen verkkosivuilta


Kesäkuu 2019

 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha 10 vuotta

Uudet ja vakikävijät, tervetuloa juhlistamaan Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ensimmäistä vuosikymmentä ti–su 11.–16.6.! Lähde oppaan johdolla kasvimatkalle, kurkkaa geologisiin kokoelmiin, nauti kahvilan tarjoiluista ja palaa kotiin kera Kumpulan tammen. Helsinki-päivänä 12.6. puutarhaan on vapaa pääsy. Katso tarkempi ohjelma tapahtuman verkkosivuilta.

 

Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa dinosaurusten tai mammuttien matkaan! Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 12.6.–16.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11 ja 14. Poikkeuksena pe 21.6. ja pe 2.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Dinosaurusten aikaan

Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet

Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 14.

 

Hurmaannu hyönteisistä -tapahtuma Luonnontieteellisessä museossa

Onko kaikilla perhosilla siivet ja kovakuoriaisilla aina kova kuori? Kuka kävi pölyttämässä omenapuun? Opi tunnistamaan kuusijalkaiset kaverimme, ymmärrä hyönteisten hyödyllisyys ja vaikutu hyönteisten lajikirjosta Luonnontieteellisessä museossa pe 14.6. ja la 15.6. klo 10–17! Hurmaannu hyönteisistä -tapahtumassa tutustut hyönteisten monimuotoisuuteen, pääset hyönteistutkijoiden juttusille ja löydät ehkä uuden harrastuksen. Osallistuminen koko perheelle suunnattuun tapahtumaan sisältyy museon pääsymaksun hintaan.

 

Kotipuutarhurin kaukoitä – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kesän 2019 kolmena viikonloppuna voit osallistua opastetulle kierrokselle Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset alkavat klo 12, 14 ja 16. Opastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan. Lunastathan puutarhan pääsylipun kahvilasta ennen opastuksen alkua. 

Kotipuutarhurin Kaukoitä

Kaukoitä on kasvitieteellinen aarreaitta, joka on lajistoltaan rikkaampi kuin yksikään Suomen ilmastoa vastaavista kasvualueista. Kaukoidän ihmeistä monet ovat kulkeutuneet kotipuutarhojemme kaunistuksiksi, ja monet muut odottavat vielä löytymistään. Lähde äkkilähdöllä Kaukoitään: löydä tuttuja ja tutustu tuntemattomiin!

Heinäkuussa la–su 27.–28.7 puolestaan ihmetellään, kenelle kukat koreilevat, ja elokuussa la–su 17.–18.8 tutustutaan kyökkikasveihin ja Kumpulan kartanon historiaan.

 

Opastetut kierrokset – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha 

Oppaan vetämiä maksuttomia suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 18.6.22.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 6.7., 20.7. ja 3.8. Opastukset alkavat aina klo 11:30, 14:30 ja 16:30. Opastukset ovat kaikille avoimia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu vajaaksi tunniksi kasvien vietäväksi! 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan

Mistä tiedetään, että parsa ja jukkapalmu ovat sukua? Pätevätkö Linnen opetukset vielä tänä päivänä? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivien kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 11:30 ja 16:30.  

Puutarhan parhaat palat – koe Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Opastuksella pääset tutustumaan aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhoihin ja alueen historiaan. Lopuksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 14:30.  

 
Geologiset kokoelmat avoinna toukokuusta elokuuhun – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha 

Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat ovat avoinna yleisölle 18.5.–11.8. keskiviikkoisin ja pe–su klo 13–18. Vierailu Kumpulan kartanossa sijaitseviin geologisiin kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsymaksun hintaan. Lisäksi kokoelmat ovat kesän aikana avoinna Vappushokkelon yhteydessä 1.5., äitienpäivänä su 12.5. klo 12–15 (äidit ilmaiseksi) ja Suomen luonnon päivänä la 31.8. klo 13–18 (vapaa sisäänpääsy). Lisätietoa Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta


Heinäkuu 2019

 
Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa dinosaurusten tai mammuttien matkaan! Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 12.6.–16.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11 ja 14. Poikkeuksena pe 21.6. ja pe 2.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Dinosaurusten aikaan

Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet

Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 14.

 

Opastetut kierrokset – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha 

Oppaan vetämiä maksuttomia suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 18.6.22.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 6.7., 20.7. ja 3.8. Opastukset alkavat aina klo 11:30, 14:30 ja 16:30. Opastukset ovat kaikille avoimia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu vajaaksi tunniksi kasvien vietäväksi! 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan

Mistä tiedetään, että parsa ja jukkapalmu ovat sukua? Pätevätkö Linnen opetukset vielä tänä päivänä? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivien kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 11:30 ja 16:30.  

Puutarhan parhaat palat – koe Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Opastuksella pääset tutustumaan aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhoihin ja alueen historiaan. Lopuksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 14:30.

 

Kenelle kukat koreilevat? – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Heinäkuun kolmantena viikonloppuna 27.–28.7.2019 voit osallistua opastetulle kierrokselle Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset alkavat klo 12, 14 ja 16. Opastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan. Lunastathan puutarhan pääsylipun kahvilasta ennen opastuksen alkua. 

Kenelle kukat koreilevat?

Värikkäät viestit ja vienot tuoksut houkuttelevat paikalle pölyttäjät, nuo tärkeät yhteistyökumppanit. Kuinka kasvi varmistaa, että viesti menee perille ja annettu tehtävä hoidetaan kunnialla loppuun? Lähde mukaan oppaan johdolla nauttimaan kesäisestä kukkaloistosta.

 

Geologiset kokoelmat avoinna toukokuusta elokuuhun – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha 

Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat ovat avoinna yleisölle 18.5.–11.8. keskiviikkoisin ja pe–su klo 13–18. Vierailu Kumpulan kartanossa sijaitseviin geologisiin kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsymaksun hintaan. Lisäksi kokoelmat ovat kesän aikana avoinna Vappushokkelon yhteydessä 1.5., äitienpäivänä su 12.5. klo 12–15 (äidit ilmaiseksi) ja Suomen luonnon päivänä la 31.8. klo 13–18 (vapaa sisäänpääsy). Lisätietoa Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta


Elokuu 2019

 

Kyökkikasveja ja kartanohistoriaa – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Elokuussa la-su 17.–18.8. voit osallistua opastetulle kierrokselle Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset alkavat klo 12, 14 ja 16. Opastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan. Lunastathan puutarhan pääsylipun kahvilasta ennen opastuksen alkua. 

Kyökkikasveja & kartanohistoriaa

Rakastettu raparperi on meille kaikille tuttu, mutta mistä ja miten se on löytänyt tiensä meidän puutarhaan? Kumpulan kartanon yrttitarhasta ja hyötymaalta löytyy monta muutakin mielenkiintoista kasvia. Tule ja löydä tutuista kasveista uusia puolia.

 

Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa dinosaurusten tai mammuttien matkaan! Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 12.6.–16.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11 ja 14. Poikkeuksena pe 21.6. ja pe 2.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Dinosaurusten aikaan

Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet

Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 14.

 

Opastetut kierrokset – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha 

Oppaan vetämiä maksuttomia suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 18.6.22.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 6.7., 20.7. ja 3.8. Opastukset alkavat aina klo 11:30, 14:30 ja 16:30. Opastukset ovat kaikille avoimia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu vajaaksi tunniksi kasvien vietäväksi! 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan

Mistä tiedetään, että parsa ja jukkapalmu ovat sukua? Pätevätkö Linnen opetukset vielä tänä päivänä? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivien kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 11:30 ja 16:30.  

Puutarhan parhaat palat – koe Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Opastuksella pääset tutustumaan aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhoihin ja alueen historiaan. Lopuksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin luota klo 14:30.

 

Geologiset kokoelmat avoinna toukokuusta elokuuhun – Kumpulan kasvitieteellinen puutarha 

Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat ovat avoinna yleisölle 18.5.–11.8. keskiviikkoisin ja pe–su klo 13–18. Vierailu Kumpulan kartanossa sijaitseviin geologisiin kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsymaksun hintaan. Lisäksi kokoelmat ovat avoinna Suomen luonnon päivänä la 31.8. klo 13–18 (vapaa sisäänpääsy). Lisätietoa Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta

 

Suomen luonnon päivä —Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Lauantaina 31.8. vietetään Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa Suomen luonnon päivää. Puutarhaan on päivän ajan vapaa pääsy. Tapahtuman aikana voit tutustua myös Luomuksen geologisiin kokoelmiin Kumpulan historiallisessa pääkartanossa.

Puutarha ja Kesäkahvila Kumpu ovat avoinna klo 11–18 (Keittolounasta on tarjolla klo 11–15) ja geologiset kokoelmat ovat avoinna klo 13–16.


Syyskuu 2019

 
Sieninäyttely – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha 

Sienet sekaisin? Terästä sienituntemustasi Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla. Voit myös tuoda sieniä tunnistettavaksi! Näyttely on avoinna su–​ma 15.–​16.9. klo 11–​17 Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla (Kaisaniemenranta 2, Helsinki). Luomuksen ja Suomen Sieniseuran ry:n järjestämä tapahtuma on maksuton ja tapahtuman aikana kasvihuoneille on ilmainen sisäänpääsy. 

Huom! Sieninäyttely on kasvihuoneiden yläsaleissa, joihin pääsee vain portaita pitkin. Kasvihuoneilla ei ole hissiä. Liikkuminen lastenvaunuilla tai apuvälineillä saattaa olla hankalaa.
 

Tapaa hämähäkkitutkija työssään – Luonnontieteellinen museo

Syys- ja lokakuussa Luonnontieteellisessä museossa vierailevat pääsevät samalla kurkistamaan tutkijan työhön ja mikroskooppiin. Luomuksen hämähäkkitutkijat ja biologian opiskelijat lajittelevat kesän 2019 aikana tutkimusmatkoilta kerättyjä hämähäkkejä tiistaisin klo 13–16 Luonnontieteellisen museon työpajassa. Hämähäkkikartoitusten tarkoituksena on selvittää Suomen ja maailman hämähäkkien monimuotoisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Kerätyt näytteet päätyvät osaksi Luomuksen ylläpitämiä luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia. 


Lokakuu 2019

 

Miksaa ja mätsää eriskummallisia eläimiä – Luonnontieteellinen museo

Katso tarkkaan eläinten yksityiskohtia ja yhdistele turpeimmat turvat ja korkeimmat korvat siroimpiin sorkkiin. Miten ja minkälaisessa ympäristössä keksimäsi eliö eläisi? Syyslomaviikoilla 42 ja 43 piirretään tiistaista perjantaihin (15.–18.10. ja 22.–25.10.) eriskummallisia elämiä Luonnontieteellisen museon Suomen luonto -näyttelyssä museon aukioloaikojen puitteissa. Ohjelma sisältyy pääsymaksun hintaan. Sisäänpääsy myös museokortilla.

 

Tapaa hämähäkkitutkija työssään – Luonnontieteellinen museo

Syys- ja lokakuussa Luonnontieteellisessä museossa vierailevat pääsevät samalla kurkistamaan tutkijan työhön ja mikroskooppiin. Luomuksen hämähäkkitutkijat ja biologian opiskelijat lajittelevat kesän 2019 aikana tutkimusmatkoilta kerättyjä hämähäkkejä tiistaisin klo 13–16 Luonnontieteellisen museon työpajassa. Hämähäkkikartoitusten tarkoituksena on selvittää Suomen ja maailman hämähäkkien monimuotoisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Kerätyt näytteet päätyvät osaksi Luomuksen ylläpitämiä luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia. 
 

 
Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttely – Luonnontieteellinen museo

Vuoden Luontokuva -kilpailun voittajakuvaksi vuonna 2019 on valittu Ville Heikkisen Karhu ja korppi -kuva. Kilpailun eri sarjojen voittajakuvat ovat nähtävillä maksutta Luonnontieteellisen museon kahvilassa ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Näyttely on avoinna 1.12. asti. Tervetuloa ihastelemaan ja ihastumaan upeaan luontoon!

 


Marraskuu 2019
 

Tietoiskuja ihmeellisestä ikilehdestä – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Ikilehti (Welwitschia mirabilis) on yksi maailman eriskummallisimmista ja pitkäikäisimmistä kasveista. Tule kuulemaan puutarhurien tietoiskuja ihmeellisten ikilehtien tuhatvuotisesta elämästä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneille pe ja la 8.–9.11.2019

 

Eläinisät vauhdissa – Luonnontieteellinen museo

Eläinkunnassa on isiä moneen lähtöön – löytyy suojelevia karateisiä, show-miehiä, ”synnyttäviä” isiä ja tunnollisia elättäjiä. Samaistu valloittaviin isähahmoihin Eläinisät vauhdissa -teemakierroksella isänpäivänä! Luonnontieteelliseen museoon on isille vapaa pääsy 10.11.2019 klo 10–16. Tervetuloa!

 

Curiosity Trip: Music for Plants – Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kasvien hyvää tekevä vaikutus ja trooppisen ympäristön tarjoama viherterapia nousevat uudelle tasolle 20.-24.11., kun Music For Plants -tapahtumasarja luo Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin kokonaisvaltaisen taideteoksen. Näyttävän valaistuksen, videotaiteen ja ambient-musiikin myötä vierailija pääsee rauhoittavalle ja voimaannuttavalle matkalle kasvien valtakuntaan. Historiallisissa kasvihuoneissa esiintyy Music For Plants -tapahtumasarja aikana useita ambient-genren suunnannäyttäjiä ja nousevia kykyjä. Tapahtuman aikaan poikkeavat aukioloajat ja pääsymaksut

 
Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttely – Luonnontieteellinen museo

Vuoden Luontokuva -kilpailun voittajakuvaksi vuonna 2019 on valittu Ville Heikkisen Karhu ja korppi -kuva. Kilpailun eri sarjojen voittajakuvat ovat nähtävillä maksutta Luonnontieteellisen museon kahvilassa ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Näyttely on avoinna 1.12. asti. Tervetuloa ihastelemaan ja ihastumaan upeaan luontoon!


Joulukuu 2019

 


Sivun vastuuhenkilö: 
Salla Mehtälä
31.10.2019