LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksessa tapahtuu

Tammikuu 2018

 


Helmikuu 2018

 
Kulkiko pihallasi hirvi vai hiiri? Kuka oksensi talosi nurkalle? -työpaja

Opi lukemaan jälkiä ja jätöksiä, kakkaa ja oksennuspalloja sekä sulkia ja höyheniä lauantaina 3.2. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajassa. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tule vain hetkeksi tai viihdy pidempään. 

 

Kenellä on sukkahousut suomuista ja kuka tarkenee kylmimmässä? 

Koulujen talvilomaviikoilla 8 ja 9 Luonnontieteellisessä museossa pelataan eläinlottoa. Kävijät pääsevät tunnustelemaan turkkeja, hiplaamaan hampaita ja tutkimaan muita eläimiin liittyviä asioita seitsemässä tehtäväpisteessä. Saatko 7 oikein?

Eläinlotto pyörii viikolla 8 maanantaista lauantaihin (19.2.-24.2.) ja viikolla 9 tiistaista lauantaihin (27.2.-3.3.) klo 10.30-15.30 museon toisen kerroksen työpajassa. Huom! Etelä-Suomen talvilomaviikolla museo on avoinna poikkeuksellisesti myös maanantaina 19.2.2018. Työpajat sisältyvät pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Maaliskuu 2018

 

Siinäpä fossiili! -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Mikä on trilobiitti tai oikosarvi? Entä miltä näyttää dinosauruksen kivettynyt uloste? Tule itse tutkimaan lauantaina 24.3. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajaan! Oppaan johdolla avautuu ikkuna fossiilien ihmeelliseen maailmaan ja saat tietää, mitä kaikkea selviää pelkkiä kivettyneitä jäänteitä tutkimalla. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Huhtikuu 2018

 
Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput?

Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa. Ensimmäisenä valokeilaan pääsevät kovakuoriaiset. Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.4.-31.5. kahvilan aukioloajan puitteissa. Museon kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy.

 

Lintumaailman pönttöpuuhia -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Pyrähdä oppaan johdolla lintujen kevättouhuihin! Siivekkäät ystävämme valtaavat lauantaina 28.4. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajan. Ohjelmassa sulkien suhinaa ja muuttomatkoja sekä asunnon etsintää, munan pyöritystä ja nokankoputusta. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Toukokuu 2018

 
Vappushokkelo Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kesän avaa biologian opiskelijoiden järjestämä lasten Vappushokkelo -tapahtuma 1.5. klo 10-17 (rata sulkeutuu klo 16.30). Sisäänpääsymaksu lapset 4€ / aikuiset 2€. Lapsille suunnatussa Vappushokkelossa tutustutaan tänä vuonna dinojen maailmaan!

 
Anna Äidille puutarha - Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Äitienpäivän kunniaksi sunnuntaina 13.5. Luomus tarjoaa äideille ilmaisen sisäänpääsyn keväiseen Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ja geologisiin kokoelmiin! Kokoelmat avoinna klo 12–15, puutarha klo 11–18. Poikkea myös kahvilassa!

Puutarha ja kahvila ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin, päivittäin kello 11–18. Puutarhaan on sisäänpääsymaksu 6/4/3 euroa, kausikortti 20 euroa. Pääsyliput ja kausikortit kahvilasta. Lisätietoa puutarhasta, varattavista opastuksista ja käytännön vinkkejä löytyy täältä.
 

Mikä IHMEen halavasepikkä? -aulanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

Kuva: IHME-nykytaidefestivaali

Joko tunnet uhanalaisen vantaalaisen? Tänä vuonna IHME-nykytaidefestivaalin valokeilassa on Vantaan tunnetuin kovakuoriainen: halavasepikkä (Hylochares cruentatus). Vantaanjoen entisen uoman alueella viihtyvää lajia ei tiettävästi esiinny missään muualla maailmassa. Festivaalille valmistuvaan elokuvaan halavasepikkä päätyi Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendenttinäkin toimineen professori Jyrki Muonan ansiosta.

Festivaalin päätähteen pääset tutustumaan Luonnontieteellisen museon aulassa 15.5.–10.6. Ihmettele pikkuruisia kuoriaisia hyönteisprofessorin kokoelmista ja ihaile sepikän lentoonlähtöä – suurnopeuskameran tallentamaa näkyä ei voisi paljaalla silmällä havaita! Vapaa pääsy.

 
Häkellyttävät hyönteiset! -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Kuinka kauniisti kimaltaakaan kitiini ja säihkyvät verkkosilmät! Montako jalkaa, silmää ja siipeä näet? Lauantaina 19.5. klo 10.30–15.30 tarkennetaan katse monimuotoisiin hyönteisiin Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajassa. Piirrä hyönteisten tuhat ja yksi yksityiskohtaa, tutustu oppaan johdolla hyönteisten evoluutioon ja lajittele hyönteiset, kuin tutkija konsanaan! Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Hyönteisteema alkaa jo museon aulasta. Luomuksen kovakuoriaiskokoelmia esittelevä Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely on esillä museokahvilassa ja IHME-festivaalin päätähteen, ainoastaan Vantaalla esiintyvälle kovakuoriaislajiin, halavasepikään pääset tutustumaan museon aulassa. Lisätietoa IHME-nykytaidefestivaalin ohjelmasta.

 
Ihana Helsinki - tapahtuma Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Olemme mukana Ihana Helsinki -tapahtumassa! Ihana Helsinki kukittaa Helsingin ydinkeskustan 24.–27.5.2018. Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa pääset sukeltamaan oppaan johdolla kukkien maailman pintaa syvemmälle ja puutarhasta löydät myös kaksi kierrettävän kukkateosnäyttelyn teosta.

YLEISÖOPASTUKSET 
Tee aikamatka kukkakasvien kehityshistoriaan ja löydä kevään kauneimmat kukkijat
Tiesitkö, että alppiruusu on sukua mustikalle? Tai verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat. Lisäksi kierroksella ihaillaan puutarhan keväisiä kukkijoita. Opastus lähtee Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan (Kaisaniemenranta 2) kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä torstaina 24.5. klo 17 ja 18 ja lauantaina 26.5. klo 12, 13 ja 14. Maksuttomat opastukset ovat kaikille avoimia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu vajaaksi tunniksi kasvien vietäväksi!

KUKKATEOKSET 
Ihana Helsinki -tapahtuman Kierrettävä kukkateosnäyttelyn teoksia on koristamassa Kaisaniemen kasvitieteellistä puutarhaa 24.-27.5. Tarkemmat tiedot taiteilijoista ja teosten sijainnista. Tervetuloa ihastumaan!

 
Avoimet portit Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan

Ota tauko Kumpulan kyläjuhlien vilskeestä ja poikkea puutarhaan! Luomus toivottaa kyläjuhlavieraat tervetulleiksi Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan 26.5. ilman pääsymaksua.

Puutarhan maantieteellisessä osiossa pääset kasvimatkoille aina Kalliovuorilta Kaukoitään asti. Matkan lomassa on mukava viivähtää veden äärellä, vaikkapa piknikkorin kera tai tunnelmoida viehättävässä kartanomaisemassa nauttien Kesäkahvila Kummun antimista. Puutarha on avoinna klo 11-18 (uloskäynti pyöröportista klo 20 saakka).

 
Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput?

Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa. Ensimmäisenä valokeilaan pääsevät kovakuoriaiset. Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.4.-31.5. kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Museon kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy.

 
Koe taianomaisen jättilumpeen kukinta 31.5. Kaisaniemessä!

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan Lummehuoneen vetonaulan parananjättilumpeen (Victoria cruziana) kukinta on mahdollista nähdä ensimmäistä kertaa tänään, torstain 31.5. ja perjantain 1.6. välisenä iltana. Lisätiedot. 


Kesäkuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia, ilmaisia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina kesäkuun lauantaipäivinä: 16.6., 30.6. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina kesäkuun lauantaipäivinä: 16.6., 30.6. klo 12 ja 16.

 
Yleisöopastukset Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Lähde oppaan johdolla opastetuille kierroksille Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kasvimaantieteelliseen osioon ja tutustumaan kulttuurikasveihin! Opas on paikalla puutarhassa perjantaina 8.6., 6.7., 20.7., 3.8. ja 17.8
- Klo 12: Matka maailman ympäri
- Klo 14: Kulttuurikasvit

Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan 6/4/3 €. Lunastathan puutarhan pääsylipun ennen opastuksen alkua kahvilasta, jonka edustalta opastukset myös alkavat. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ja Kesäkahvila Kumpu ovat avoinna 2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin, kello 11–18. Tervetuloa!

 
Kurkista geologisiin kokoelmiin Kumpulassa 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiallisessa kartanossa majailevat Luomuksen geologiset kokoelmat ovat avoinna yleisölle 8.–9.6., 6.–7.7. ja 3.–4.8. klo 13–16. Kartanossa pääset näkemään jo 1700-luvulta alkaen kartutetun kansalliskokoelman erikoisuuksia, kuten suomalaisia jalokiviä ja meteoriitteja, mammuttikokoelman sekä Ahvenanmaan fossiileja. Paikalla on asiantuntija kertomassa kiehtovia yksityiskohtia kokoelmista ja vastaamassa kävijöiden kysymyksiin. 

Vierailu kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsylipun hintaan 6/4/3 €. Pääsyliput ovat myynnissä puutarhan kahvilassa. Tervetuloa!

 
Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa Afrikan yöhön tai mammuttien matkaan! Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 15.6.– 24.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin. Poikkeuksena pe 22.6., pe 6.7. ja pe 3.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Keskiviikon tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 14:00 Dinosaurusten aikaan ja 14:30 Yö savannilla.

Perjantain tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 13:00 Dinosaurusten aikaan ja 13:30 Yö savannilla.

Dinosaurusten aikaan
Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 11:00 ja 14:00 sekä perjantaisin klo 11:00 ja 13:00. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet
Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11:30.

Yö savannilla
Tervetuloa mukaan Namibian öisen tähtitaivaan alle! Savannin tunnelmallisessa yössä tutuiksi tulevat muun muassa hyeena ja virtahepo äänineen.  Opastuksen kesto on noin 20 minuuttia. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 14:30 ja perjantaisin klo 13:30. Mukaan voi liittyä myös toisen kerroksen porrastasanteelta, kirahvin edestä.

 
Kiviä ja kiteitä kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput? Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa.

Kesällä 2018 poraudumme kivien ja kiteiden maailmaan. Valokuvaaja Olli Häkkinen (Koski Syväri) on löytänyt uusia kuvakulmia Luomuksen geologisten kokoelmien näytteisiin ja tuonut upeasti esille niiden kauneuden.

Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.6.–31.8. kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Museon kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.30–17 (torstaisin klo 18 asti). Vapaa pääsy.

 
Mikä IHMEen halavasepikkä? -aulanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

Kuva: IHME-nykytaidefestivaali

Joko tunnet uhanalaisen vantaalaisen? Tänä vuonna IHME-nykytaidefestivaalin valokeilassa on Vantaan tunnetuin kovakuoriainen: halavasepikkä (Hylochares cruentatus). Vantaanjoen entisen uoman alueella viihtyvää lajia ei tiettävästi esiinny missään muualla maailmassa. Festivaalille valmistuvaan elokuvaan halavasepikkä päätyi Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendenttinäkin toimineen professori Jyrki Muonan ansiosta.

Festivaalin päätähteen pääset tutustumaan Luonnontieteellisen museon aulassa 15.5.–10.6. Ihmettele pikkuruisia kuoriaisia hyönteisprofessorin kokoelmista ja ihaile sepikän lentoonlähtöä – suurnopeuskameran tallentamaa näkyä ei voisi paljaalla silmällä havaita! Vapaa pääsy. 


Heinäkuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia, ilmaisia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina heinäkuun lauantaipäivinä: 14.7., 28.7. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina heinäkuun lauantaipäivinä: 14.7., 28.7. klo 12 ja 16.

 
Yleisöopastukset Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Lähde oppaan johdolla opastetuille kierroksille Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kasvimaantieteelliseen osioon ja tutustumaan kulttuurikasveihin! Opas on paikalla puutarhassa perjantaina 8.6., 6.7., 20.7., 3.8. ja 17.8
- Klo 12: Matka maailman ympäri
- Klo 14: Kulttuurikasvit

Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan 6/4/3 €. Lunastathan puutarhan pääsylipun ennen opastuksen alkua kahvilasta, jonka edustalta opastukset myös alkavat. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ja Kesäkahvila Kumpu ovat avoinna 2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin, kello 11–18. Tervetuloa!

 
Kurkista geologisiin kokoelmiin Kumpulassa 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiallisessa kartanossa majailevat Luomuksen geologiset kokoelmat ovat avoinna yleisölle 8.–9.6., 6.–7.7. ja 3.–4.8. klo 13–16. Kartanossa pääset näkemään jo 1700-luvulta alkaen kartutetun kansalliskokoelman erikoisuuksia, kuten suomalaisia jalokiviä ja meteoriitteja, mammuttikokoelman sekä Ahvenanmaan fossiileja. Paikalla on asiantuntija kertomassa kiehtovia yksityiskohtia kokoelmista ja vastaamassa kävijöiden kysymyksiin. 

Vierailu kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsylipun hintaan 6/4/3 €. Pääsyliput ovat myynnissä puutarhan kahvilassa. Tervetuloa!

 
Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa Afrikan yöhön tai mammuttien matkaan! Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 15.6.– 24.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin. Poikkeuksena pe 22.6., pe 6.7. ja pe 3.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Keskiviikon tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 14:00 Dinosaurusten aikaan ja 14:30 Yö savannilla.

Perjantain tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 13:00 Dinosaurusten aikaan ja 13:30 Yö savannilla.

Dinosaurusten aikaan
Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 11:00 ja 14:00 sekä perjantaisin klo 11:00 ja 13:00. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet
Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11:30.

Yö savannilla
Tervetuloa mukaan Namibian öisen tähtitaivaan alle! Savannin tunnelmallisessa yössä tutuiksi tulevat muun muassa hyeena ja virtahepo äänineen.  Opastuksen kesto on noin 20 minuuttia. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 14:30 ja perjantaisin klo 13:30. Mukaan voi liittyä myös toisen kerroksen porrastasanteelta, kirahvin edestä.

 
Kiviä ja kiteitä kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput? Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa.

Kesällä 2018 poraudumme kivien ja kiteiden maailmaan. Valokuvaaja Olli Häkkinen (Koski Syväri) on löytänyt uusia kuvakulmia Luomuksen geologisten kokoelmien näytteisiin ja tuonut upeasti esille niiden kauneuden.

Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.6.–31.8. kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Museon kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.30–17 (torstaisin klo 18 asti). Vapaa pääsy.


Elokuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia, ilmaisia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin 23.8. asti sekä lauantaina 11.8. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin 23.8. asti sekä lauantaina 11.8. klo 12 ja 16.

 
Yleisöopastukset Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Lähde oppaan johdolla opastetuille kierroksille Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kasvimaantieteelliseen osioon ja tutustumaan kulttuurikasveihin! Opas on paikalla puutarhassa perjantaina 8.6., 6.7., 20.7., 3.8. ja 17.8
- Klo 12: Matka maailman ympäri
- Klo 14: Kulttuurikasvit

Noin tunnin mittaiset suomenkieliset yleisöopastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan 6/4/3 €. Lunastathan puutarhan pääsylipun ennen opastuksen alkua kahvilasta, jonka edustalta opastukset myös alkavat. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ja Kesäkahvila Kumpu ovat avoinna 2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin, kello 11–18. Tervetuloa!

 
Kurkista geologisiin kokoelmiin Kumpulassa 

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiallisessa kartanossa majailevat Luomuksen geologiset kokoelmat ovat avoinna yleisölle 8.–9.6., 6.–7.7. ja 3.–4.8. klo 13–16. Kartanossa pääset näkemään jo 1700-luvulta alkaen kartutetun kansalliskokoelman erikoisuuksia, kuten suomalaisia jalokiviä ja meteoriitteja, mammuttikokoelman sekä Ahvenanmaan fossiileja. Paikalla on asiantuntija kertomassa kiehtovia yksityiskohtia kokoelmista ja vastaamassa kävijöiden kysymyksiin. 

Vierailu kokoelmiin sisältyy puutarhan pääsylipun hintaan 6/4/3 €. Pääsyliput ovat myynnissä puutarhan kahvilassa. Tervetuloa!

 
Luonnontieteellisen museon kesätietoiskut

Lähde oppaan seurassa Afrikan yöhön tai mammuttien matkaan! Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Luonnontieteellisessä museossa järjestetään 15.6.– 24.8. pääsylipun hintaan sisältyviä tietoiskuja keskiviikkoisin ja perjantaisin. Poikkeuksena pe 22.6., pe 6.7. ja pe 3.8., jolloin opastuksia ei ole tarjolla. Tietoiskut ovat noin 20 minuutin mittaisia ja eikä niille tarvitse ennakkoilmoittautua.

Keskiviikon tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 14:00 Dinosaurusten aikaan ja 14:30 Yö savannilla.

Perjantain tietoiskut: Klo 11:00 Dinosaurusten aikaan, 11:30 Muinaiset norsueläimet, 13:00 Dinosaurusten aikaan ja 13:30 Yö savannilla.

Dinosaurusten aikaan
Millainen oli suurimpiin petodinosauruksiin lukeutuva giganotosaurus? Entä oliko Suomessa dinosauruksia? Opastus kestää noin 20 minuuttia ja lähtee museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 11:00 ja 14:00 sekä perjantaisin klo 11:00 ja 13:00. Opastukselle voi liittyä mukaan myös kolmannen kerroksen porrastasanteelta.

Muinaiset norsueläimet
Koe jääkauden viimeiset hetket ja mammuttiaron hyytävä viima. Tule kuulemaan mammuttien elämästä ja Suomen mammuttilöydöistä 20 minuutin mittaiselle opastukselle. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11:30.

Yö savannilla
Tervetuloa mukaan Namibian öisen tähtitaivaan alle! Savannin tunnelmallisessa yössä tutuiksi tulevat muun muassa hyeena ja virtahepo äänineen.  Opastuksen kesto on noin 20 minuuttia. Opastus alkaa museon ala-aulasta keskiviikkoisin klo 14:30 ja perjantaisin klo 13:30. Mukaan voi liittyä myös toisen kerroksen porrastasanteelta, kirahvin edestä.
 

Ja kivestä versoi kasvi – yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Kaikki alkaa kivistä – ne ovat elämän perusta. Kiviaines nousee Maapallon uumenista sen pintaan ja muodostaa maaperän. Maaperästä kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet irrottamalla ne kivistä molekyyli kerrallaan. Juuret myös tunkeutuvat kivien pieniin rakoihin ja voivat jopa murtaa kallioita. 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kivi- ja kasviopastuksilla 22. ja 23.8. selviää, miten kivet mahdollistavat elämän Maapallolla. Opastuksilla tutustutaan kivikkopuutarhaan, jonka kasvit ovat kotoisin vuoristoseuduilta – alueilta, joissa ohut maaperä ja piiskaava tuuli ovat muokanneet kasveista todellisia selviytyjiä.

Maksuttomat opastukset kestävät yhteensä tunnin, muodostuen erillisistä kivi- ja kasviosioista. Voit osallistua joko toiseen tai molempiin opastuksiin ilman ennakkoilmoittautumista. Kierrokset lähtevät Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhasta, kivikkopuutarhan luota.  Vapaa pääsy.

Opastusten aikataulut ke 22.8. ja to 23.8.
Ensimmäinen kierros
Kivet klo 17.30–18.00 ja kasvit klo 18.00–18.30

Toinen kierros
Kivet klo 19.00–19.30 ja kasvit klo 19.30–20.00

 

Suomen luonnon päivä Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha kutsuu piknikille Suomen luonnon päivänä la 25.8. Puutarhassa voit suunnata kulkusi hyötykasvimaalle ja bongata mielenkiintoisen vihanneksen, jota testata omalla pihalla tai palstalla ensi kesänä. Voit myös levittää piknik-huovan keskusaukion puiden varjoon tai nauttia Kesäkahvila Kummun antimista.  Tapahtuman aikana voit tutustua myös Luomuksen geologisiin kokoelmiin Kumpulan historiallisessa pääkartanossa.

Ilmainen sisäänpääsy sekä puutarhaan että geologisiin kokoelmiin. Puutarha ja Kesäkahvila Kumpu on avoinna normaalisti klo 11–18. Geologiset kokoelmat ovat avoinna klo 13–16.

Tervetuloa!

 
Kiviä ja kiteitä kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput? Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa.

Kesällä 2018 poraudumme kivien ja kiteiden maailmaan. Valokuvaaja Olli Häkkinen (Koski Syväri) on löytänyt uusia kuvakulmia Luomuksen geologisten kokoelmien näytteisiin ja tuonut upeasti esille niiden kauneuden.

Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.6.31.8. kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Museon kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.30–17 (torstaisin klo 18 asti). Vapaa pääsy.


Syyskuu 2018

 
Sieninäyttely Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Tule ihastelemaan ja tunnistamaan kauden sieniä. Voit myös tuoda sieniä tunnistettavaksi! Tapahtuma on maksuton ja tapahtuman aikana kasvihuoneille on ilmainen sisäänpääsy. 

Näyttely on avoinna su–​ma 9.–​10.9. klo 11–​17 Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla. Käynti puutarhaan osoitteesta Kaisaniemenranta 2, Helsinki.

Huom! Osa sieninäyttelystä on kasvihuoneiden yläsaleissa, joihin pääsee vain portaita pitkin. Kasvihuoneilla ei ole hissiä. Liikkuminen lastenvaunuilla tai apuvälineillä saattaa olla hankalaa.

Lämpimästi tervetuloa Luomuksen ja 70-vuotta täyttävän Suomen Sieniseuran ry:n järjestämään sieninäyttelyyn!

 
Kiviä ja kiteitä kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa 

HUOM: Näyttelyn aukioloaikaa jatkettu syyskuun 2018 loppuun! Syyskuun alusta museokahvila on avoinna seuraavasti:avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. 

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput? Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa.

Kesällä 2018 poraudumme kivien ja kiteiden maailmaan. Valokuvaaja Olli Häkkinen (Koski Syväri) on löytänyt uusia kuvakulmia Luomuksen geologisten kokoelmien näytteisiin ja tuonut upeasti esille niiden kauneuden.

Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Vapaa pääsy.


Lokakuu 2018

 
Saa koskea! Syyslomasilitykset Luonnontieteellisessä museossa 

Koulujen syyslomaviikkojen pörröisin ja kalloisin tapahtuma löytyy Luonnontieteellisestä museosta! Tunnustele turkkeja ja kummastele kalloja museon työpajassa viikoilla 42 (16.–20.10.) ja 43 (23.–27.10.) ti–la klo 10.30–15.00 itsenäisesti tai oppaan kanssa. Miltäköhän tuntuu majavan häntä ja mäyrän turkki tai näyttää virtahevon hampaat? Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. 

 
Operaatio jääkauden jättiläinen –uusi draamaopastus Luonnontieteellisessä museossa 

Presidentillä on suunnitelma monimuotoisuuden lisäämiseksi – tuodaan mammutti takaisin! Luonnontieteellisen museon uudella osallistavalla draamaopastuksella pohditaan lajien sopeutumista, ympäristön muutoksia ja ihmisen vastuuta luonnosta​. Opastus on tarkoitettu 4.–5. luokkalaisille ja se on tarjolla vain 30.10.–9.11.2018. Lisätiedot opastuksesta.  

 
Vuoden luontokuvat Luonnontieteellisessä museossa

Vuoden Luontokuva 2018 on seinäjokelaisen Taru Rantalan kesäillan tunnelmaa huokuva kuva kissankellosta, ”Iltakello". Kilpailun eri sarjojen voittajakuvat ovat nähtävillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 2.12. asti. Kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy! ​


Marraskuu 2018

 
Eläinisät vauhdissa isänpäivänä 11.11. Luonnontieteellisessä museossa

Eläinkunnassa on isiä moneen lähtöön – löytyy osallistuvia isiä, suojelevia karateisiä, show-miehiä, ”synnyttäviä” isiä ja tunnollisia elättäjiä. Samaistu valloittaviin isähahmoihin Eläinisät vauhdissa -teemakierroksella, jonka voi kiertää omatoimisesti museon Maailman luonto -näyttelyssä isänpäivänä.

Luonnontieteellisen museon näyttelyt pohjautuvat luonnontieteellisiin kansalliskokoelmiin, joista suurin osa sijaitsee museon kellarikerroksissa. Juhlimme tänä vuonna kokoelmien 340-vuotissyntymäpäiviä, joiden kunnaksi museoon on kaikille vapaa pääsy isänpäivänä 11.11.2018 klo 10–16. Tervetuloa viettämään eläimellistä isänpäivää itsekseen, isän kanssa tai koko perheen voimin!

Muista syntymäpäiväsankaria lahjoituksella ja tue Luomuksen työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi!

Lahjoittamalla osallistut maapallon pelastamiseen: mahdollistat kansalliskokoelmien digitoinnin ilmastonmuutostutkimuksen käyttöön, tuet työtä lasten ja nuorten luontosuhteen luomiseksi ja vahvistat heidän kehitystään kestävän tulevaisuuden toimijoiksi sekä varmistat museon ja kasvitieteellisten puutarhojen tiede- ja kasvatussisältöjen pitämisen ajantasaisina ja elämyksellisinä. Lisätietoa Luonnon monimuotoisuuden rahastosta.

 
Vuoden luontokuvat Luonnontieteellisessä museossa

Vuoden Luontokuva 2018 on seinäjokelaisen Taru Rantalan kesäillan tunnelmaa huokuva kuva kissankellosta, ”Iltakello". Kilpailun eri sarjojen voittajakuvat ovat nähtävillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 2.12. asti. Kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy! ​

 


Joulukuu 2018

Virtaa ja vihreyttä elävistä kokoelmista – Max Söderholmin lehtikuvia Luonnontieteellisen museon kahvilassa

Max Söderholmin valokuvanäyttely esittelee Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneita ja niiden elävää kasvikokoelmaa Luonnontieteellisen museon kahvilassa 4.12.2018–3.2.2019.

Valokuvaaja Max Söderholm on erikoistunut hyönteisten ja kasvien makro- ja mikrokuvaamiseen. Näyttelyssä esillä olevat lehden on kuvattu mustalla taustalla ja läpivalolla, joka paljastaa lehtien sisäisen rakenteen. HDR-, panoraama- ja kerroskuvaustekniikoita ja niiden yhdistelmiä hyödyntäen Max on luonut kuvia, joista hahmottuu lehtien yksityiskohdat huomattavasti tarkemmin kuin mihin ihmissilmä kykenee.

”En halunnut esittää jokaisesta kasvista sen täydellisen tyypillistä lehteä vaan valitsin joukkoon myös nuorempia silmuja ja jo lähes kuivahtaneita yksilöitä.”, Max kertoo.  

Näyttely on nähtävillä museon kahvilassa ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. 
Vapaa pääsy!

Luonnontieteellinen museo, Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Lisätiedot, museon sisäänpääsymaksut sekä poikkeusaukioloajat luomus.fi/museo

 

Kuvauskohteet Luomuksen elävistä luonnontieteellisistä kokoelmista

Näyttelyssä esillä olevat lehdet ovat peräisin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilta, elävistä luonnontieteellisistä kokoelmista. Kasvihuoneet avoinna: ti, ke, pe ja la 10–17, to 10–18 ja su 10–16. Maanantaisin suljettu. Kaisaniemen ulkopuutarhaan on vapaa pääsy ja se on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 9–20.

Astu kasvien maailmaan kiireettä, rentoudu ja irtaudu arjesta. Vietä hetki ystävän kanssa ja inspiroidu kasvien monimuotoisesta maailmasta tai anna lahjaksi matka oppaan kanssa sademetsän siimekseen!

Lisätiedot, sisäänpääsymaksut sekä poikkeusaukioloajat luomus.fi/kaisaniemi

 


Sivun vastuuhenkilö: 
Salla Mehtälä
3.12.2018