LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luomuksessa tapahtuu

Tammikuu 2018

 


Helmikuu 2018

 
Kulkiko pihallasi hirvi vai hiiri? Kuka oksensi talosi nurkalle? -työpaja

Opi lukemaan jälkiä ja jätöksiä, kakkaa ja oksennuspalloja sekä sulkia ja höyheniä lauantaina 3.2. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajassa. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tule vain hetkeksi tai viihdy pidempään. 

 

Kenellä on sukkahousut suomuista ja kuka tarkenee kylmimmässä? 

Koulujen talvilomaviikoilla 8 ja 9 Luonnontieteellisessä museossa pelataan eläinlottoa. Kävijät pääsevät tunnustelemaan turkkeja, hiplaamaan hampaita ja tutkimaan muita eläimiin liittyviä asioita seitsemässä tehtäväpisteessä. Saatko 7 oikein?

Eläinlotto pyörii viikolla 8 maanantaista lauantaihin (19.2.-24.2.) ja viikolla 9 tiistaista lauantaihin (27.2.-3.3.) klo 10.30-15.30 museon toisen kerroksen työpajassa. Huom! Etelä-Suomen talvilomaviikolla museo on avoinna poikkeuksellisesti myös maanantaina 19.2.2018. Työpajat sisältyvät pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Maaliskuu 2018

 

Siinäpä fossiili! -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Mikä on trilobiitti tai oikosarvi? Entä miltä näyttää dinosauruksen kivettynyt uloste? Tule itse tutkimaan lauantaina 24.3. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajaan! Oppaan johdolla avautuu ikkuna fossiilien ihmeelliseen maailmaan ja saat tietää, mitä kaikkea selviää pelkkiä kivettyneitä jäänteitä tutkimalla. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Huhtikuu 2018

 
Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput?

Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa. Ensimmäisenä valokeilaan pääsevät kovakuoriaiset. Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.4.-31.5. kahvilan aukioloajan puitteissa. Museon kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy.

 

Lintumaailman pönttöpuuhia -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Pyrähdä oppaan johdolla lintujen kevättouhuihin! Siivekkäät ystävämme valtaavat lauantaina 28.4. klo 10.30-15.30 Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajan. Ohjelmassa sulkien suhinaa ja muuttomatkoja sekä asunnon etsintää, munan pyöritystä ja nokankoputusta. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.


Toukokuu 2018

 
Vappushokkelo Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kesän avaa biologian opiskelijoiden järjestämä lasten Vappushokkelo -tapahtuma 1.5. klo 10-17 (rata sulkeutuu klo 16.30). Sisäänpääsymaksu lapset 4€ / aikuiset 2€. Lapsille suunnatussa Vappushokkelossa tutustutaan tänä vuonna dinojen maailmaan!

 
Anna Äidille puutarha - Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Äitienpäivän kunniaksi sunnuntaina 13.5. Luomus tarjoaa äideille ilmaisen sisäänpääsyn keväiseen Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ja geologisiin kokoelmiin! Kokoelmat avoinna klo 12–15, puutarha klo 11–18. Poikkea myös kahvilassa!

Puutarha ja kahvila ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin, päivittäin kello 11–18. Puutarhaan on sisäänpääsymaksu 6/4/3 euroa, kausikortti 20 euroa. Pääsyliput ja kausikortit kahvilasta. Lisätietoa puutarhasta, varattavista opastuksista ja käytännön vinkkejä löytyy täältä.
 

Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely Luonnontieteellisessä museossa

Luomuksen kokoelmissa on yli 13 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytettä – yhdessä ne muodostavat luonnontieteelliset kansalliskokoelmat. Museokierroksella näet niistä osan, mutta missä ovat loput?

Näytteistämme 99,9 % on kokoelmahallin kätköissä tutkijoiden käytössä. Kokoelmien 340-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme osia kokoelmista valokuvanäyttelyiden muodossa. Ensimmäisenä valokeilaan pääsevät kovakuoriaiset. Valokuvanäyttely on esillä Luonnontieteellisen museon kahvilassa 5.4.-31.5. kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Museon kahvila on avoinna ti, ke, pe klo 10–16, to klo 10–18, la klo 11–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy.

 
Häkellyttävät hyönteiset! -työpaja Luonnontieteellisessä museossa

Kuinka kauniisti kimaltaakaan kitiini ja säihkyvät verkkosilmät! Montako jalkaa, silmää ja siipeä näet? Lauantaina 19.5. klo 10.30–15.30 tarkennetaan katse monimuotoisiin hyönteisiin Luonnontieteellisen museon toisen kerroksen työpajassa. Piirrä hyönteisten tuhat ja yksi yksityiskohtaa, tutustu oppaan johdolla hyönteisten evoluutioon ja lajittele hyönteiset, kuin tutkija konsanaan! Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Hyönteisteema alkaa jo museon aulasta. Luomuksen kovakuoriaiskokoelmia esittelevä Kovakuoriaisia kokoelmien kätköistä -valokuvanäyttely on esillä museokahvilassa ja IHME-festivaalin päätähteen, ainoastaan Vantaalla esiintyvälle kovakuoriaislajiin, halavasepikään pääset tutustumaan museon aulassa. Lisätietoa IHME-nykytaidefestivaalin ohjelmasta


Kesäkuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina kesäkuun lauantaipäivinä: 16.6., 30.6. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina kesäkuun lauantaipäivinä: 16.6., 30.6. klo 12 ja 16. 


Heinäkuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina heinäkuun lauantaipäivinä: 14.7., 28.7. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin sekä seuraavina heinäkuun lauantaipäivinä: 14.7., 28.7. klo 12 ja 16. 


Elokuu 2018

 
Yleisöopastukset Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa

Oppaan vetämiä suomenkielisiä yleisökierroksia järjestetään Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 5.6.-23.8. tiistaista torstaihin sekä seuraavina lauantaipäivinä: 16.6., 30.6., 14.7., 28.7. ja 11.8. klo 12, 14 ja 16. Kierrokset lähtevät kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä.  Opastukset ovat kaikille avoimia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule ja antaudu tunniksi kasvien vietäväksi!

Koe uudistunut Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha!
Opastuksella pääset tutustumaan uudistettuun puutarhaan: aisti-, jäkälä-, kivikko- ja sammalpuutarhaosioiden lisäksi kierros johdattaa kävijän evoluutiopuun poluille. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin 23.8. asti sekä lauantaina 11.8. klo 14. 

Evoluutiopuu – aikamatka kasvien kehityshistoriaan
Tiesitkö, että parsa on sukua jukkapalmulle? Tai että verenpisara horsmille? Opastettu kierros evoluutiopuun oksilla paljastaa nykypäivän kasvien sukulaisuussuhteet ja monimuotoisuuden salat Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Opastus lähtee kasvihuoneen sisäänkäynnin edestä tiistaista torstaihin 23.8. asti sekä lauantaina 11.8. klo 12 ja 16. 

 


Syyskuu 2018

 


Lokakuu 2018

 


Marraskuu 2018

 


Joulukuu 2018

 


Sivun vastuuhenkilö: 
Laura Hiisivuori
23.4.2018